Υπόθεση Μπελέρη: Το μήνυμα Μητσοτάκη προς τα Τίρανα και η σύντομη συνάντηση με Ράμα

Υπόθεση Μπελέρη: Το μήνυμα Μητσοτάκη προς τα Τίρανα και η σύντομη συνάντηση με Ράμα

Να φύγει η σκιά της υπόθεσης Μπελέρη από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ζήτησε από τα Τίρανα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Την ελληνική θέση ότι υφίσταται ευθεία σύνδεση της εξέλιξης της υπόθεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την προοπτική έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. επανέλαβε χθες από τα Τίρανα, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φθάνοντας στα Τίρανα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σέβεται την ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, ωστόσο «ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί, έστω και προφυλακισμένος, δήμαρχος Χειμάρρας. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ενα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.». Και εξέφρασε την ελπίδα «το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

“]

«Η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτό ήταν και το κλίμα του σύντομου τετ-α-τετ που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Η, έστω σύντομη, συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ράμα δεν είχε προγραμματιστεί και δείχνει εξ ορισμού ότι η Αθήνα, παρά τα υφιστάμενα προβλήματα που προκαλεί η υπόθεση Μπελέρη, επιθυμεί να βρεθεί κάποια διέξοδος. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το ζήτημα της ορκωμοσίας του κ. Μπελέρη είχε τεθεί από την Αθήνα προς τα Τίρανα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα από διάφορους διαύλους και σε διάφορα επίπεδα, με τελευταία την προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε προ δεκαημέρου την ίδια συζήτηση με τον Εντι Ράμα.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα ουδέποτε είχε, βεβαίως, τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς η Αθήνα θεωρεί ότι η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορεί παρά να έχει την Ελλάδα ως βασικό μοχλό της. Κάτι που, άλλωστε, φάνηκε και τον περασμένο Αύγουστο, όταν στην Αθήνα βρέθηκαν οι θεσμικές κεφαλές της Ε.Ε., οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων (πλην του Ράμα) και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε ότι είναι δρόμος δύσκολος που απαιτεί από τις χώρες σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η μια αρχή που είναι αταλάντευτη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας του οργανωμένου κράτους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το θέμα της διεύρυνσης ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT