Βίτσας: Να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία με ή χωρίς τον Κασσελάκη

Βίτσας: Να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία με ή χωρίς τον Κασσελάκη

«Στο κόμμα το δικό μου πρέπει να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους Εσκιμώους και να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα», ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα σενάρια συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά και τον πόλεμο του Ισραήλ, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βίτσας σχολίασε το αποτέλεσμα των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών τονίζοντας: «Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχή. Δεν μπορεί στην Αθήνα να ψηφίζει στο τέλος το 25% ή και λιγότερο. Ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρώτος στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έρχεται στρατός, δεύτερη έρχεται η Εκκλησία και πάει λέγοντας» σημείωσε ο κ. Βίτσας. 

«Η Νέα Δημοκρατία, που κέρδισε πραγματικά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχασε. Και αυτό είναι έκφραση και της αλαζονείας της, όχι μόνο της αλαζονείας της, αλλά και της αλαζονείας της. Είναι και έκφραση η οποία οδηγεί σε μια ρητορεία της βλακείας. Ακουγα τον κ. Βορίδη και έλεγε “ο ένας που έχασε είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο άλλος είναι και αυτός Νέα Δημοκρατία και τα λοιπά”. Αυτό τώρα είναι επιχείρημα;», πρόσθεσε.

«Είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους»

Αναφορικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη το βράδυ των εκλογών, ο πρώην υπουργός απάντησε χαρακτηριστικα: «Δεν το κρίνω. Εγώ έχω τοποθετηθεί σαφώς για τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει συνέδριο, να μπουν τα βασικά ερωτήματα».

Παράλληλα, υπογράμμισε με νόημα πως «το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους».

«Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα “θέλουμε χρόνο κ.τ.λ.” πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες», σημείωσε.

«Δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες συνεργασίας»

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που αφορούν τον προοδευτικό χώρο τόνισε πως δεν αναφέρονται μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «αλλά και στο ΚΚΕ, το Μέρα 25, την Πλεύση Ελευθερίας, δηλαδή και άλλα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν θα γίνουν ένα κόμμα».

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά ανέφερε «ότι μπορείς να αθροίσεις, θα έλεγε κανένας, το αποτέλεσμα των ευρωκοινοβουλευτικών εκλογών ότι από τη μία μεριά υπάρχουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τα οποία αθροιζόμενα είναι πολύ μεγαλύτερα από τη συντηρητική παράταξη».

«Ετσι όπως λέγεται εμένα μου θυμίζει ότι λέγεται για να αποτραπεί» τονίζοντας πως «είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες για κάτι τέτοιο και μάλιστα να φτιαχτεί ένα ενιαίο μετωπικό σχήμα».

Αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη σχολίασε πως «είναι πολύ καθαρός. Σου λέει ότι πολιτικός μου στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να ξεπεράσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίπαλός μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία».

 

Μέση Ανατολή: «Μοναδική λύση τώρα είναι η λύση των δύο κρατών»

«Αν όλοι βοηθήσουμε, και εδώ είναι και ο ρόλος της Ελλάδας, ώστε να πέσουν οι τόνοι, να επανέλθουν οι συζητήσεις –οι οποίες δεν θα βγάλουν πουθενά, αλλά καλύτερα να συζητάς παρά να σκοτώνεις – σε μια λογική ότι σε κάποια πορεία μπορεί να βρεθεί κάποια λύση» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ πρόσθεσε πως «μοναδική λύση τώρα είναι η λύση των δύο κρατών».

Αναφορικά με το μέλλον του πολέμου στο Ισραήλ και την ένταση στη Μέση Ανατολή σημείωσε πως «έχω στο μυαλό μου ότι αυτό που κατά κύριο λόγο ψάχνει και ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν είναι πώς θα ξεφύγουν από αυτή την εξαγγελία της χερσαίας επίθεσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας και τόνισε πως «ακούμε πράγματα τα οποία δεν είναι αλήθεια. Βεβαίως αυτοί που τα λένε δεν τα λένε θέλοντας να πουν ψέματα. Για παράδειγμα, ακούμε ότι οι νεκροί είναι 4.200, εκ των οποίων οι 3.000 είναι Παλαιστίνιοι. Ωραία, εγώ σας να σας πω τη δική μου άποψη ότι είναι περίπου δεκαπλάσιο, όταν βλέπεις ολόκληρες πολιτείες, ολόκληρες πόλεις με κατεστραμμένες γειτονιές, κατεστραμμένα κτίρια, ισοπεδωμένα. Ποιος θα αναζητήσει τους νεκρούς; Αφού έχει πεθάνει πλέον όλη η οικογένεια. Αρα η καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης, στην κατάσταση που είναι τα πράγματα, καλό είναι».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT