Δύσκολη πρεμιέρα στην Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη

Δύσκολη πρεμιέρα στην Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχει διαδικτυακά από τις ΗΠΑ, η «Ομπρέλα» αναμένεται να καταθέσει κείμενο κριτικής

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη «υπερατλαντική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα συνδεθεί διαδικτυακά από τις Ηνωμένες Πολιτείες με τα μέλη του οργάνου και ο οδικός χάρτης για την πορεία του κόμματος θα τεθεί για πρώτη φορά επί τάπητος μετά την εκλογή του.

Από τις συζητήσεις που έχει κάνει η «Κ» με μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές πως δεν αναμένεται να είναι μια ανέφελη συζήτηση. Και το βασικό θέμα που θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Η «Ομπρέλα» επιμένει πως υπάρχει ακόμη χρόνος το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο να συγκληθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Θα ζητήσουν άμεση έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου με κινητοποίηση των οργανώσεων μελών και την απαραίτητη συγκρότηση των επιτροπών για τη σύνταξη των πολιτικών κειμένων.

Τα «στρατόπεδα»

Θα είναι ένα θέμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία; Η ηγεσία της Κουμουνδούρου φέρεται να τοποθετεί τη διεξαγωγή του συνεδρίου μετά τις αρχές του νέου έτους. Το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο χρόνος έχει πυροδοτήσει πολλά σενάρια που ανεβάζουν ακόμη πιο πολύ το θερμόμετρο. Η Πολιτική Γραμματεία αριθμεί 43 μέλη και οι ισορροπίες φέρεται να είναι λεπτές. Χωρίς να μπορεί να προκαθοριστεί η στάση των μελών του οργάνου κατά τη συνεδρίαση, υπολογίζεται πως 21 πρόσωπα βρίσκονται στο «στρατόπεδο» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Δανάη Κολτσίδα, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Νίκος Μπίστης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο γραμματέας της νεολαίας Κώστας Βλαχάκης, εκτιμάται πως δύσκολα θα ταχθούν με την πλευρά της ηγεσίας. Το «μπλοκ» που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελακη είναι απολύτως συντεταγμένο, με τους Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη να συγκροτούν την ισχυρή τριάδα. Στο όργανο υπάρχουν και οι «κυανόκρανοι» που θέλουν να αποφευχθούν νέες αναταράξεις στο κόμμα.

Η προεδρική γραμμή

Ο νέος πρόεδρος επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κινείται σε ήρεμα νερά. Πηγές από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως θα πορευτεί το επόμενο διάστημα βασιζόμενος στο τρίπτυχο «ενότητα – πρόταση – δράση». Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να είναι η τοποθέτησή του, καθώς οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει με ενότητα, αποφασιστικότητα, με εξωστρέφεια και το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Διαρκώς γειωμένος με την κοινωνία, τους πολίτες και τις ανάγκες τους, τη μάχη της επιβίωσης, κόντρα στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό και όλα τα θέματα της καθημερινότητας».

Οι τόνοι θα ανέβουν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η «Ομπρέλα» αναμένεται, όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από την Κυριακή, να καταθέσει πολιτικό κείμενο με υπογραφές που θα ασκεί κριτική, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, στις χρεώσεις που έγιναν σε τομείς ευθύνης χωρίς τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και σε σχέση με την ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα για τη Γάζα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αναφορές του προέδρου στο Κερατσίνι περί «ξινίλας» και «αριστερόμετρου», ενώ θεωρούν λανθασμένη την εκτίμηση πως τα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου επέστρεψαν μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Κομματικές πηγές επισημαίνουν στον αντίποδα ότι ήδη στο κοινοβουλευτικό πεδίο έχουν αναλάβει συντονισμένη δράση οι νέοι τομεάρχες, ενώ δρομολογείται η ενίσχυση της τεκμηρίωσης και της υποστήριξης σε τεχνοκρατικό επίπεδο μέσα από τα think tanks. O isyriza.gr αναβαθμίζεται σε σύγχρονο εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, συμμετοχής και λογοδοσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT