Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: «Να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση»

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: «Να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση»

Το μήνυμα Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί στο Κάιρο στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης του Σίσι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Μέρος του διπλωματικού αγώνα δρόμου στον οποίο έχει αποδυθεί η Αθήνα, προκειμένου να βρίσκεται κατά το δυνατόν πιο κοντά στις εξελίξεις γύρω από την τελευταία δυσμενή τροπή που έχει λάβει το Μεσανατολικό, είναι η επικείμενη μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο. Αν και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ αναβλήθηκε λόγω της ρευστής κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι θα ταξιδέψει στην περιοχή όταν οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Ο κ. Μητσοτάκης προσκλήθηκε στο Κάιρο από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη που διοργανώνεται το Σάββατο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Σίσι να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση προκειμένου να υπάρχει μια ελπίδα κάποιας διπλωματικής προόδου στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Εχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις χώρες της περιοχής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο), οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόκειται εν ολίγοις για μια προσπάθεια να ακουστούν στο τραπέζι οι απόψεις όλων, ακόμη και όσων αντιτάσσονται ανοιχτά στη Δύση και στις μετριοπαθείς (ως προς την τρέχουσα κατάσταση) κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε χθες και με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για τερματισμό της βίας.

Τις εξελίξεις στην περιοχή συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης χθες (ΑΝΤ1) επανέλαβε τη γραμμή της Αθήνας στο ζήτημα λέγοντας ότι στηρίζεται το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, αλλά και η ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα διακρίνει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό, υπενθυμίζοντας ότι ουδέποτε άλλαξε η επίσημη στάση υπέρ της λύσης του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία δύο κρατών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει μεν το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, ωστόσο ως δημοκρατία το Ισραήλ «έχει υποχρέωση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου κανόνων που διέπουν μια ένοπλη σύρραξη». Ζήτησε ακόμη «να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση». Και υπογράμμισε ότι «η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επιπλέον, στις επικείμενες επαφές και συναντήσεις του λέγοντας ότι αυτές είναι δυνατές καθώς «κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αναγνωρίζουν ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας».

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμισαν χθες τη γραμμή που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον όπου είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή, και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ, όπως υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, αλλά έχει επισημάνει και την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT