Εντός και Εκτός: Τα τουρκικά πυροσβεστικά οχήματα και ο πρέσβης

Εντός και Εκτός: Τα τουρκικά πυροσβεστικά οχήματα και ο πρέσβης

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ για θέματα άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε από τη Βουλή ότι «κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και αφορά είτε την απόσυρση είτε τη μετακίνηση ή ακόμα και την αναδιάταξη μέσων και δυνάμεων, γίνεται πάντα με γνώμονα την αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας και σε καμία περίπτωση την αποδυνάμωσή τους». Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια από τον Αγιο Ευστράτιο, όπου βρέθηκε για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, ήταν ακόμη πιο ευθύ: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση αλλά και δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη για να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Διατηρεί, όπως κάθε χώρα στον πλανήτη, το αυτονόητο δικαίωμα της άμυνας έναντι κάθε επιβουλής. Διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας κάθε σημείου του εθνικού της χώρου».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η συζήτηση περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα μόνο ως φιλολογικό αντικείμενο μπορεί να έχει κάποια αξία, διότι όπως όλοι γνωρίζουν ο πρόεδρος κάθε κόμματος λειτουργεί περίπου σαν αυτοκράτορας, αποφασίζοντας περί ζωής ή θανάτου, κοινοβουλευτικά μιλώντας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πλεύση Ελευθερίας, όπου από τον περασμένο Μάιο έχουν γίνει διάφοροι νεωτερισμοί, όπως η μετακίνηση κατά το δοκούν υποψηφίων από εκλόγιμες σε μη εκλόγιμες θέσεις. Οπως η στήλη σας πληροφόρησε και την περασμένη εβδομάδα (12/10), από αυτή τη σουρεάλ πρακτική ο Μιχάλης Χουρδάκης βρέθηκε βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τού ζήτησε να παραδώσει την έδρα πριν από λίγες ημέρες, εκείνος αρνήθηκε και παραμένει διαγεγραμμένος και ανεξάρτητος βουλευτής. Χθες η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε με ανακοίνωση υπογεγραμμένη από –όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος– την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία ζητάει την παράδοση της έδρας στο «κίνημα». Βέβαια, η Πλεύση Ελευθερίας έχει επτά βουλευτές και υπογράφουν οι έξι. Η έβδομη είναι η Αρετή Παπαϊωάννου, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και μητέρα του κ. Χουρδάκη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Τσαγατάι Ερτσιγές είναι ένας κλασικός καλός (για τη χώρα του προφανώς) διπλωμάτης. Ηπιος και χωρίς εξάρσεις, αλλά, όταν τίθενται θέματα που αφορούν τη χώρα του, τετράγωνος. Ετσι, τουλάχιστον, τον περιγράφουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν. Η μετάθεσή του στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από τον σεισμό της Τουρκίας εκ των πραγμάτων έχει μετατρέψει τη θητεία του στην Ελλάδα σε περίοδο διαχείρισης περισσότερο θετικών παρά αρνητικών προσδοκιών. Χθες, πάντως, ο κ. Ερτσιγές το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Αυτές τις ημέρες γίνεται στην Αθήνα μια έκθεση για την αεροπυρόσβεση και την πυρόσβεση, με μεγάλη διεθνή συμμετοχή. Στην έκθεση συμμετέχει η τουρκική εταιρεία «Βολκάν», η οποία έχει εξαγωγές σε σχεδόν 40 χώρες. Ο κ. Ερτσιγές φωτογραφήθηκε με τους αντιπροσώπους της «Βολκάν» στο περίπτερο που είχε στηθεί στην έκθεση και, μάλιστα, σημείωσε (δημοσίως μέσω της πλατφόρμας Χ) ότι ελπίζει να δει την Ελλάδα ανάμεσα στους εταίρους της «Βολκάν». Αν και βλέπω την προμήθεια πυροσβεστικών από τουρκική εταιρεία κάπως χλωμή, η αποστροφή του κ. Ερτσιγές αντικατοπτρίζει, αν μη τι άλλο, τη θετική ατμόσφαιρα. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρει κανείς…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ο εξ ορισμού ο θεματοφύλακας της εικόνας που εκπέμπει προς τον υπόλοιπο κόσμο η Εθνική Αντιπροσωπεία. Μάλλον τους τελευταίους μήνες πρέπει να έχει τρομάξει, διαφορετικά δεν εξηγείται για ποιο λόγο χθες, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, απηύθυνε πρόσκληση στους βουλευτές να αποφεύγουν τη λεκτική βία και να μην εκστομίζουν προσβλητικές και υβριστικές εκφράσεις. «Οι αψιμαχίες επιτρέπονται, δεν επιτρέπεται η λεκτική βία και η ανάρμοστη συμπεριφορά», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος προφανώς έχει δει πολύ περισσότερα από όσα έχουμε δει και από όσα μπορεί να πει.

Η ΑΤΑΚΑ

«Αυτό που απαιτεί η κοινωνία είναι να γίνονται συμμαχίες στη βάση, όχι να μαζευόμαστε κάποιοι στα κομματικά γραφεία για συμμαχίες κορυφής. Εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα ποσοστά του κόμματός μας με κοινωνικές συμμαχίες, προβάλλοντας το πρόγραμμά μας ως εναλλακτική λύση για την επόμενη ημέρα». Αυτά είπε (ΣΚΑΪ) ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος για το «άνοιγμα» Κασσελάκη στη Χαριλάου Τρικούπη. Αυτές οι «συμμαχίες στη βάση» είναι φαίνεται κάτι καινούργιο στην πασοκική αργκό, των φράσεων, δηλαδή, που δεν σημαίνουν τίποτα και παραπέμπουν στο τίποτα. Η μπάλα στην κερκίδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT