Εντός και Εκτός: Ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Εντός και Εκτός: Ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι –με όρους τηλεοπτικού ριάλιτι– το πιο ενδιαφέρον θέαμα που μπορεί να παρακολουθήσει όποιος απολαμβάνει την πολιτική ως παρεκτροπή από την ορθότητα. Ανθρωποι φεύγουν, άλλοι απειλούν ότι θα φύγουν και κάποιοι καταγγέλλουν πάλαι ποτέ συντρόφους ότι σχεδιάζουν να… φύγουν. Αλλοι απλά μας πληροφορούν για τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους αυτή την εποχή. Οπως η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ανάρτησε χθες στο Ιnstagram τα βιβλία που διαβάζει: Τον «Επίτιμο πρόξενο» του Γκρέιαμ Γκριν, τον συλλογικό τόμο «Μισός αιώνας εκλογές», σε επιμέλεια Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη, και τα «Κόκκινα φανάρια. Η ηδονή και η Αριστερά» του Μίχαελ Φέσελ (όλα από τις εκδόσεις Πόλις).

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η κ. Αχτσιόγλου προτιμά να διαβάζει. Και προφανώς σκέφτεται το μέλλον της μέσα ή έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι η μόνη. Πέρα από τους πολύ θορυβώδεις αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτηθέντες και μη, υπάρχουν αρκετοί βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι φοβούνται ότι η διάσπαση θα τους οδηγήσει σε… πρόωρη σύνταξη. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει μια προσπάθεια διερεύνησης των διαύλων με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν αυτή αφορά (αρχικά τουλάχιστον) το τοπικό επίπεδο. Οι επαφές είναι υπαρκτές και μένει να αποδειχθεί εάν θα ευοδωθούν. Και οι επαφές αυτές δεν αφορούν πιθανόν «ανανήψαντες» (Χρ. Σπίρτζης, Ιω. Ραγκούσης κ.ά.). Αλλωστε, χθες, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το ξέκοψε. «Εμείς που κρατήσαμε όρθια την παράταξή μας, δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν γενίτσαροι και γυρολόγοι στο κόμμα μας όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας στο συνέδριο», σημείωσε (ΑΝΤ1). Το επόμενο εξάμηνο θα είναι πολύ ενδιαφέρον.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης έχει αναλάβει (υποθέτω αυτοβούλως) τον ρόλο της εκλαΐκευσης όλων όσα συμβαίνουν περί την ελληνική οικονομία. Και παρά το προφανές, δηλαδή την πολυπραγμοσύνη του σε αυτήν τη φάση, βρίσκει πάντα χρόνο να εξηγεί όλα όσα θεωρεί ότι είναι σημαντικά. Αν και πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς συνήθως οι παλαιότεροι υπουργοί Οικονομικών είχαν μια ροπή στα δύο άκρα (δηλαδή τον ακραίο λαϊκισμό ή τη στεγνή, δήθεν τεχνοκρατική, γλώσσα), ο κ. Χατζηδάκης ισορροπεί με σχετική ευκολία. Ηταν πάντως χθες μάλλον γενικός ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Τώρα έχουμε την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ποια θα είναι η εξέλιξη από πλευράς οικονομικής, είναι νομίζω νωρίς ακόμη να προβλέψουμε. Προς το παρόν, δεν υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική επίπτωση. Παρακολουθούμε τι γίνεται, φυσικά, και με τις τιμές του πετρελαίου και ακόμη περισσότερο με τις τιμές του φυσικού αερίου, να δούμε πώς εξελίσσεται το πράγμα και εμείς και όλες οι χώρες της Ε.Ε. Κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός, να μελετά κάθε μέρα πώς εξελίσσονται τα πράγματα», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας, νωρίτερα, ότι παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία η ελληνική οικονομία πέτυχε πολλά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Θεσσαλονίκη, όπου το αποκρουστικό πρόσωπο του αντισημιτισμού έκανε ξανά την εμφάνισή του. Μέσα από τα γκράφιτι στη τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και τους βανδαλισμούς σε κατάστημα Ελληνα Εβραίου. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣΕ) εξέφρασε την ανησυχία του ελληνικού Εβραϊσμού γι’ αυτές τις εκδηλώσεις αντισημιτισμού, που ακολούθησαν τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. «Η εποχή της ανοχής στον αντισημιτισμό έχει περάσει οριστικά και, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, οι ελεύθερες φωνές μπορούν να επιτρέψουν την επιστροφή των πογκρόμ εις βάρος των Εβραίων», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του ΚΙΣΕ. Πέρα από τις δηλώσεις καταδίκης και την ανάγκη να αναδειχθούν αυτά τα ανησυχητικά φαινόμενα, κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη γνώση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ρίγος όταν διαβάζει για αντισημιτικές δραστηριότητες στην πόλη.

Η ΑΤΑΚΑ

«Για την κυβέρνηση το τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστη σημασία. Δεν είναι ο… καημός μου τι είδους αντιπολίτευση θα υπάρχει, αυτό είναι μια σεβαστή επιλογή του ελληνικού λαού. Eμένα με ενδιαφέρει να ενισχύεται η επιρροή των ιδεών της Δεξιάς, με ενδιαφέρει να ενισχύεται η πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. Αυτή είναι η δουλειά μου». Αυτά είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για τα ενδοκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ (ρ/σ Παραπολιτικά). Φυσικά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στη Ν.Δ. η έννοια της «Δεξιάς» είναι ταυτόσημη με εκείνη που φωλεύει στη σκέψη Βορίδη. Αλλά αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT