Ο Κ. Καραμανλής «αποκηρύσσει» τον κατευνασμό

Ο Κ. Καραμανλής «αποκηρύσσει» τον κατευνασμό

Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την Ε.Ε.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη του ομιλία μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή έκανε χθες ο Κώστας Καραμανλής –κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια» που αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο– εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη διεθνή εικόνα όπως διαμορφώνεται μετά και τον πόλεμο στο Ισραήλ, στον ρόλο της Ε.Ε. σήμερα, αλλά και στα ελληνοτουρκικά για τα οποία έστειλε πολλά μηνύματα.

Αρχικά για τα ελληνοτουρκικά που είχαν και τη μερίδα του λέοντος στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως όπως καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντίστοιχα θα έπρεπε να γίνεται και με την Τουρκία που «έχει εδώ και μισό αιώνα εισβάλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους ευρωπαϊκής χώρας», ενώ «ταυτόχρονα απειλεί με πόλεμο άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει τα από το Διεθνές Δίκαιο απορρέοντα δικαιώματά της». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η γειτονική χώρα έχει ως στόχο τη «ριζική ανατροπή του status quo» και τη «διασφάλιση ηγεμονικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής». Σε αυτό το πλαίσιο «σφάλλουν σύμμαχοι και εταίροι, ή ακόμα χειρότερα εν επιγνώσει τους υποκρίνονται, όταν στο όνομα της συγκράτησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, υποχωρούν στις απαιτήσεις της» ειδικά «όταν αυτό παίρνει τη μορφή συστάσεων και πιέσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο να υποκύψουν στις αξιώσεις της», κάτι που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται», καταλήγοντας πως «προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση-πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση», ενώ πρόσθεσε πως η μοναδική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας πως «το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης», καταλήγοντας πως «υποχωρήσεις σε ηγεμονικές βλέψεις και παροτρύνσεις τρίτων ή ασαφή μηνύματα που ενδέχεται να εκληφθούν ως διάθεση ενδοτικότητας, απλώς θαμπώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση ή και ανοιχτή κρίση. Ο κατευνασμός υπήρξε κατά κανόνα ο προ-θάλαμος των συγκρούσεων».

«Κομπάρσος» η Ε.Ε.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη σημερινή Ε.Ε., ασκώντας κριτική πως σε μία «διαρκώς επιδεινούμενη συγκυρία» περιορίζεται «σε ρόλο κομπάρσου» καθώς «δυσκολεύεται ή και αποφεύγει δυστυχώς να πάρει αποφάσεις». Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ισραήλ, αφού μίλησε για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, έθεσε ως προτεραιότητα τη διακοπή των ισραηλινών εποικισμών με κύριο στόχο «την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους». Τούτο, είπε, «δεν είναι απλό, αλλά επείγει, αν δεν θέλουμε να δούμε στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης και ένα δεύτερο γενικευμένο πόλεμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT