Κοτσακάς: Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν δεσμεύεται από την εισήγηση Κασσελάκη

Κοτσακάς: Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν δεσμεύεται από την εισήγηση Κασσελάκη

Επισήμανε ότι η «κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να λύσει τον γρίφο της διαδικασίας που αναμένεται να ακολουθηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εισήγηση Κασσελάκη, μέσω μηνυμάτων στα social media, να διαγραφούν τρία (συν ένα) στελέχη του κόμματος, επιχείρησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, Αντώνης Κοτσακάς.

Μιλώντας στο Action24, απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, καθιστώντας σαφές ότι δεν θέλει να τροφοδοτήσει τη δημόσια σφαίρα με παραπολιτικά σχόλια.

Τόνισε ότι για το ερώτημα της διαγραφής Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη και Τζουμάκα, «θα οριστεί τριμελές γραφείο στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης» ώστε να «γίνει η προδικασία» – με άλλα λόγια να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία του οργάνου.

«Οταν γίνει μια καταγγελία εναντίον στελέχους ή συντρόφου στον ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή δεοντολογίας αναλαμβάνει και ένα τριμελές γραφείο κάνει την προδικασία. Μπορεί ο καθένας να προτείνει μάρτυρες και το τριμελές κάνει την εισήγηση και προτείνει τις ποινές. Θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία», είπε ο κ. Κοτσακάς.

Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι για να προχωρήσει η διαγραφή των στελεχών, πρέπει να απαντήσουν θετικά τα 2/3 της επιτροπής, ενώ τα όργανα (π.χ. η κεντρική επιτροπή), στα οποία ανήκουν τα μέλη που έχουν παραπεμφθεί, πρέπει επίσης να γνωμοδοτήσουν.

Σημείωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο συνέδριο. «Είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος», ξεκαθάρισε ο κ. Κοτσακάς, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος ενός κόμματος –ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου– έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ότι «κάποιοι έθεσαν εαυτόν εκτός, αλλά αυτή η απόφαση είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν».



Η εισήγηση Κασσελάκη για διαγραφή

Σηκώνοντας το γάντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Στέφανος Κασσελάκης από την Αμερική άνοιξε την πόρτα της εξόδου σε Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη και Δ. Βίτσα χαρακτηρίζοντάς τους τηλεοπτικούς χορηγούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μας “πνίγουν” με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως “στελέχη ΣΥΡΙΖΑ” κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευθούν το ίδιο τους το κόμμα επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Ο πόλεμος πλέον λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η πολιτική απόφαση για τη διάσπαση είναι ειλημμένη και πλέον αναμένονται τα επόμενα βήματα της «Ομπρέλας», αλλά και το πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη που πρόσκεινται στην «ομάδα Αχτσιόγλου».

Τα δύο στρατόπεδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι σε συνεχή επαφή, με τους δεύτερους να δείχνουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερη υπομονή τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενόχλησε μεταξύ άλλων και το κείμενο υπογραφών, που όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από τις 15 Οκτωβρίου, εστάλη την Παρασκευή το βράδυ σε μέλη του κόμματος από την «Ομπρέλα». Βάζοντας «σφραγίδα» στην επικείμενη αποχώρηση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT