Πόλεμος «χαρακωμάτων» είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα να οδηγείται σε αναπόφευκτη ρήξη από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να δείξει την πόρτα της εξόδου στους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.
Και οι τρεις από τον χθεσινό τηλεοπτικό «αέρα» έκαναν σαφές πως ξεκινάει ένας νέος κύκλος σκληρής αντιπαράθεσης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας στο Open μίλησε για «αποστολή διάλυσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ» και μάλιστα, όπως σημείωσε, «από εξωπολιτικούς παράγοντες». Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε στον ANT1 πως «με αυτά που γίνονται σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι στις επιθεωρήσεις της σεζόν. Φοβάμαι την απαξίωση και τη γελοιοποίηση του χώρου. Ενας αρρωστημένος τελικά, εκτός τόπου αρχηγισμός».
Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε σκωπτικά: «Λένε πως ο Κασσελάκης μου έδειξε την πόρτα της εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Αδερφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντα την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τη Δώρα Αυγέρη και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο μέσω του Mega: «Δεν μιλάμε για καλοπροαίρετη πολιτική κριτική, ούτε καν για κακοπροαίρετη πολιτική κριτική. Μιλάμε για κατασυκοφάντηση και υπονόμευση».
Στο δημόσιο debate που είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν χθες δυναμικά η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών του συνεδρίου, άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και αφού έκαναν λόγο για «κατήφορο» και «διαλυτική κατάσταση» στο κόμμα, πρόσθεσαν:
«Η πορεία μας μέχρι το συνέδριο θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων». Αύριο θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο και ενδιαφέρον θα έχει το τετ α τετ του Στέφανου Κασσελάκη με την Εφη Αχτσιόγλου.
Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης έκαναν λόγο για «διαλυτική κατάσταση» – Αναφορά Σκουρλέτη σε «υπόγεια» του κόμματος προκάλεσε παρέμβαση της Ν.Δ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ που δούλεψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό επί εποχής Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας πως «επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι 50 λογαριασμών και των social media του προέδρου».
Ο Νίκος Ρωμανός από τη Ν.Δ. απάντησε πως «πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags» και ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα επιβάλλεται να απαντηθούν. Τα «μαχαίρια» έχουν βγει στην Κουμουνδούρου με τον Αριστείδη Μπαλτά, αμέσως μετά τις παραπομπές για διαγραφή, να αναφέρει στο Kontra πως «έχουμε εξευτελιστεί ως κόμμα χάρις στον κ. Κασσελάκη. Δεν γίνεται να προχωρήσει το πράγμα έτσι. Περιμένω να διαγραφώ». Ενα βήμα παραπάνω πήγε ο Θεόδωρος Δρίτσας που ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρήσει ως μόνη λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε από την πλευρά των προεδρικών μέσω του ΣΚΑΪ: «Υπάρχει μια πρωτοφανής κατάσταση πολέμου και θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα και επειδή θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα πρέπει να πάθει τη μέγιστη ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο «εμφύλιος» είναι σε πλήρη εξέλιξη στην αξιωματική αντιπολίτευση και ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, δεν μπορούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε στο Open: «Ξεπεράστηκαν όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο από τη μία πλευρά». Ο Νίκος Βούτσης τάχθηκε υπέρ των τριών συντρόφων του και οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης σε δήλωσή τους, για να προλάβουν τα χειρότερα, χτύπησαν καμπανάκι στην εσωκομματική αντιπολίτευση πως «ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα».
Οι διάλογοι του «μίσους» συνεχίστηκαν και στα social media με την Ελένη Αυλωνίτου να γράφει πως «το κόμμα από τσίρκο Medrano, μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία», με τον Γιώργο Κυρίτση να της απαντά: «Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές βέβαια».
Τσακαλώτος περί «αποκεφαλισμών»
Την αγωνία του για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την παραπομπή των τριών συντρόφων του στο Πειθαρχικό της Κουμουνδούρου. Ολοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του και όπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από χθες, τυχόν ανεξαρτητοποίησή του θα δώσει το σήμα για ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Η προηγούμενη ανάρτησή του αφορούσε την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Στέφανο Τζουμάκα πως «θέτει εαυτόν εκτός κόμματος». Είχαν προηγηθεί η σκληρή κριτική που άσκησε στην ηγεσία κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και το «καμπανάκι» για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ακολούθησε μια νέα αιχμηρή ανάρτηση, η οποία σε συνδυασμό με το κείμενο της «Ομπρέλας» δείχνει πως η διάσπαση είναι προ των πυλών:
«Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας με νόημα: «Οπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ιδωμεν».
«Μητέρα των μαχών» η επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής
Το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ώρα με την ώρα. Η Κουμουνδούρου ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου προέδρου σπαράσσεται, τελεί υπό διάσπαση και όλα δείχνουν πως η «μητέρα των μαχών» θα είναι η Κεντρική Επιτροπή. «Η απόφαση για τις διαγραφές είναι πολιτική πλέον», εξηγούσαν στελέχη του κόμματος στην «Κ» που βλέπουν τα δεδομένα να είναι διαφορετικά μετά και τις παραπομπές στο Πειθαρχικό του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα. Ολα δείχνουν πως η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν θα προλάβει να συνεδριάσει πριν από τις 11 Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Κοτσακάς, ως πρόεδρός της, θα εκκινήσει τις διαδικασίες με τη συγκρότηση τριμελούς γραφείου που θα εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Αναλόγως του πώς θα «τρέξουν» οι εξελίξεις είναι ανοιχτό από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης –ειδικά αν δει πως ευνοείται– το ενδεχόμενο να θέσει θέμα ηγεσίας, λειτουργίας του κόμματος ή οποιοδήποτε άλλο ερώτημα που πλήττει ευθέως την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να μετρήσουν τα δύο «στρατόπεδα» τις δυνάμεις τους. Οι ισορροπίες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αφού οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι διαφορετικές. Η πλευρά των «νεοπροεδρικών» (Ν. Παππάς, Θ. Τζάκρη, Π. Πολάκης, Π. Ρήγας κ.ά.) θεωρεί πως έχει «μπετοναρισμένη» και με το παραπάνω την πλειοψηφία των 151 μελών που χρειάζεται προκειμένου να αντικρούσει τις βολές που θα δεχθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Γνωρίζοντας πως η κριτική θα συνεχιστεί από την εσωκομματική αντιπολίτευση, κομματικές πηγές ανέφεραν πως «ας γίνει αντιληπτό από όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία». O Στέφανος Κασσελάκης με τη σκληρή στάση που κρατάει συγκροτεί ένα αρχηγικό προφίλ και κάνει επίδειξη πυγμής ενόψει των δύσκολων εσωκομματικών διεργασιών που έρχονται.
Στην «Ομπρέλα» εκτιμούν πως μετά τη χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη και τις προτεινόμενες διαγραφές, το «παιχνίδι αλλάζει». Ο τρόπος που έχει επιλέξει ο πρόεδρος να «εξολοθρεύσει» τους πολιτικούς αντιπάλους του θα του γυρίσει μπούμερανγκ, υποστηρίζουν, συσπειρώνοντας σε ένα σώμα κατ’ αρχάς την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και θυμώνοντας όσους μέχρι στιγμής κρατούσαν ουδέτερη στάση. Από τις ισορροπίες, όπως είχαν αποτυπωθεί την άνοιξη του 2022, η «Ομπρέλα» μετράει περισσότερα από 60 μέλη στο όργανο. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί η «ομάδα» των στελεχών που υποστήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο (Ν. Ηλιόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Δ. Τζανακόπουλος), που συνεδριάζει καθημερινά και είναι σε ανοιχτή επαφή με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη. Θεωρείται δεδομένο πως η εσωκομματική αντιπολίτευση θα είναι ένα «μπλοκ» ως προς τη στάση της απέναντι στη νέα ηγεσία. Η δημιουργία της νέας κίνησης που είναι «στα σκαριά» αφορά αυτή τη στιγμή αποκλειστικά την «Ομπρέλα», με την πλευρά Αχτσιόγλου να μη μετέχει στις διεργασίες. Τηρούν στάση αναμονής και με αυτό το σκεπτικό θα πορευθούν μέχρι τη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου στις 11 Νοεμβρίου. Στις ισορροπίες της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να υπολογιστούν οι «σύμμαχοι» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που προέρχονται από τη Γέφυρα (Νίκος Μπίστης) αλλά και από την πρώην ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος), καθώς και οι πασοκογενείς με τον Χρήστο Σπίρτζη.
Οι συσχετισμοί μεταξύ «νεοπροεδρικών» και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα περιθώρια αμφισβήτησης Κασσελάκη και οι «κυανόκρανοι».
Ενα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Επιτροπής ανήκει στους λεγόμενους «κυανόκρανους». Οι Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και άλλα μεσαία στελέχη ακολουθούν τη γραμμή του σεβασμού του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν ακρότητες. Η στάση τους θεωρείται κομβική σε 17 ημέρες από σήμερα.
Από τη στιγμή που η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι τέσσερις παραπεμφθέντες στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θεωρείται πολύ πιθανό το όργανο να κληθεί να γνωμοδοτήσει και επί του θέματός τους. Η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Στέφανος Κασσελάκης να πλειοψηφήσει για τις διαγραφές και αυτό θα είναι μια πρώτη μεγάλη εσωκομματική ήττα για τον ίδιο.