Διακεκαυμένη ζώνη η Βουλή το επόμενο δίμηνο

Διακεκαυμένη ζώνη η Βουλή το επόμενο δίμηνο

Ερχονται προς ψήφιση τα ειδικής πολιτικής βαρύτητας νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και ακολουθεί η μάχη του προϋπολογισμού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Σε περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, αλλά πιθανώς και εντός των κόλπων της αντιπολίτευσης, η οποία στην παρούσα φάση αποτελείται από επτά κόμματα και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες και την Πλεύση Ελευθερίας, εισέρχεται το Κοινοβούλιο από την τρέχουσα εβδομάδα και ως την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού για το έτος 2024, που αναμένεται να παραδοθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Ως γνωστόν, η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού –η οποία παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης– προσδιορίζεται χρονικά περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Εως τότε, βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού:

Πρώτον, θα έχει εγκριθεί στα μέσα Νοεμβρίου ο ετήσιος προϋπολογισμός της Βουλής.

Δεύτερον, θα έχει ψηφιστεί σειρά νομοθετημάτων, αρχικά σήμερα και αύριο με θέματα «χαμηλής πολιτικής» (για την «τουριστική ανάπτυξη» και μια κύρωση διακρατικής συνεργασίας με την Ινδία, αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού). Σειρά θα πάρουν από την ερχόμενη εβδομάδα σχέδια νόμου μεγαλύτερης πολιτικής βαρύτητας, όπως εκείνα με επισπεύδοντα τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Τρίτον, θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ή και να επανενεργοποιηθεί η «Ωρα του πρωθυπουργού» (χθες κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ).

Οι άκρως ανησυχητικές εξελίξεις κυρίως με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να ετεροκαθορίσουν το κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθεί συνολικά ο κοινοβουλευτικός διάλογος, είτε αφορά τη νομοθετική είτε την ελεγκτική λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας. Σε ένα άλλο επίπεδο, ο τόνος της αντιπολιτευτικής κριτικής, ειδικά από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται πως το προσεχές διάστημα θα αυξάνεται διαρκώς, στο πλαίσιο ενός άτυπου μεταξύ τους ανταγωνισμού να αποκτήσουν προβάδισμα στην εκπροσώπηση του «προοδευτικού» – κεντροαριστερού χώρου, με το βλέμμα ασφαλώς στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ως προς αυτήν την παράμετρο, πάντως, η εκρηκτική ρευστότητα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και παράπλευρες «ανακατατάξεις» στην εθνική αντιπροσωπεία: συγκεκριμένα, αν δρομολογηθούν φυγόκεντρες τάσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε μια ενδεχόμενη μαζική αποχώρηση βουλευτών του κόμματος μπορεί να θέσει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όλα τα πολιτικά «προνόμια» που και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 47 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ 32. Τυχόν αποχώρηση – ανεξαρτητοποίηση 16 βουλευτών της Κουμουνδούρου, θα φέρει την κοινοβουλευτική ομάδα των «πράσινων» στη δεύτερη θέση δυναμικότητας στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT