Εντός και Εκτός: Αμερικανικά ελικόπτερα στη Νέα Αγχίαλο

Εντός και Εκτός: Αμερικανικά ελικόπτερα στη Νέα Αγχίαλο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η «Κ» σας πληροφόρησε το περασμένο Σάββατο για τη στάθμευση 5-8 αμερικανικών C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπως και 120 μελών προσωπικού. Είναι απολύτως σαφές ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να έχουν στην ευρύτερη περιοχή κατά το δυνατόν ισχυρότερες δυνάμεις. Γι’ αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, συνολικά 15 ελικόπτερα. Πρόκειται για «Σινούκ» και «Μπλακ Χοκ» και συνολικά 100 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που αποτελούν πληρώματα και προσωπικό υποστήριξης των αμερικανικών ελικοπτέρων. Η αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου είναι πολύ σημαντική από πολλές απόψεις για τους Αμερικανούς και αποτελεί, μέχρι ενός σημείου, εναλλακτική λύση για την ουσιαστικά κατεστραμμένη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για την Αθήνα δεν υπάρχει δίλημμα. Η σχέση Ελλάδας και Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολλαπλώς και ειδικά αιτήματα για τη χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ακόμη κι αυτών που δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), εξετάζονται μόνο ως προς το τεχνικό σκέλος τους. Ας πούμε, αυτή τη στιγμή είναι πρακτικά αδύνατον να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Σούδας έστω κι ένα ακόμη αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο. Η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχει κορεστεί, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει παραχωρήσει προς χρήση των συμμάχων από τις ΗΠΑ σχεδόν τη μισή έκταση της βάσης για τη στάθμευση και την εξυπηρέτηση μεγάλων μεταφορικών αεροσκαφών και ιπτάμενων τάνκερ. Τα αιτήματα καταφθάνουν ταχέως και εγκρίνονται εξίσου γρήγορα από την Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι τα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή πυκνώνουν και οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν ασφαλείς βάσεις προσωρινής στάθμευσης σε αποδεδειγμένα φιλικές χώρες.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Φώφη Γεννηματά (φωτογραφία). Δύο χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, η μνήμη της Φώφης Γεννηματά δημιουργεί πολιτικά γεγονότα με πρόσημο το ΠΑΣΟΚ. Χθες πραγματοποιήθηκε θεματική εκδήλωση στη Νάξο για τα προβλήματα των δομών υγείας στη νησιωτική Ελλάδα, αφιερωμένη στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Η εκδήλωση αρθρώθηκε γύρω από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, δηλαδή γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και συγκεκριμένα την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κω Κατερίνα Γαβαλά, τον οικογενειακό γιατρό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σερίφου Αθανάσιο Κοντάρη, τον γενικό διευθυντή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου Βασίλη Ραπτάκη, την πρόεδρο των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Κατερίνα Καλογεράκη και τον διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρη Πύρρο. Υπενθυμίζεται ότι «Φώφη Γεννηματά» έχει ονομαστεί και το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν και η συγκεκριμένη εκδήλωση εμπεριέχει αρκετή φόρτιση, ειδικά για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρόμοιες σε άλλους τομείς θα πληθύνουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό, και οι θέσεις του κόμματος γίνονται γνωστές και οι πολίτες μπορούν να συζητήσουν για πραγματικά προβλήματα, μακριά από τον διαστρεβλωτικό φακό της δημοσιότητας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η κοιτίδα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων βρίσκεται πάντα στην καρδιά τους. Εκεί επρόκειτο τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της οικίας του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, που αποτελεί παράλληλα και το μουσείο για το έργο του. Τα έξοδα για την αποκατάσταση της οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια είχαν αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα Ωνάση. Ωστόσο, έπειτα από διαβουλεύσεις που περιλάμβαναν διάφορους παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και την ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η αναβολή των εγκαινίων μέχρις ότου η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή τεθεί ξανά υπό έλεγχο. Αν και η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια είναι ενταγμένη στη ζωή της πόλης, κυρίως από πλευράς συμβολισμών, μια και η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα κτίρια της κοινότητας είναι οριοθετημένη, κρίθηκε ότι το ρίσκο είναι μεγάλο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη», είπε χθες στον Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist ο Χριχόρι Νεμίρια, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενθυμούμενος τη στάση του –τότε υπουργού Εξωτερικών– και τη δέσμευση για τη βοήθεια στην Οδησσό στις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ο κ. Δένδιας, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας πλέον, στο Λαγονήσι συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι. Σε δυόμισι χρόνια οι δύο άνδρες έχουν οικοδομήσει μια πολύ στενή φιλική σχέση. Εχουν συναντηθεί έντεκα φορές (με τη χθεσινή), ενώ ο κ. Δένδιας τον επισκέφθηκε στην Πρίστινα έξι από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT