Μπαλτάς: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Μπαλτάς: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο “περίγελο” μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας για τη χώρα, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγων» υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς ενώ πρόσθεσε πως «είναι μείζον θέμα δημοκρατίας, όχι τι συμβαίνει στα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει την αυτονομία τα του οίκου του προφανώς, αλλά όσα συμβαίνουν σε δημόσια σφαίρα και δείχνουν αυτή την εικόνα της πολεμικής ατμόσφαιρας».

Ερωτηθείς στο εάν τίθεται θέμα ηγεσίας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό» προσθέτοντας πως «το θέμα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ. Αρχηγός ολίγων ημερών. Αγνωστος πριν, εν πολλοίς τελευταία στιγμή εμφανισθείς κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είπε ότι του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τον ακολουθούσε στην προεκλογική εκστρατεία του κ.τ.λ. Δεν λέει το απλό “μ’ αρέσουν όλα αυτά, να έρθω μαζί σας να μάθω από σας, να καταλάβω τι κάνετε, να αξιοποιήσω κι εγώ με τις ιδιαίτερες ικανότητέ”ς μου κ.λπ. Αλλά θέλω να γίνω πρόεδρος σας και αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα. Λοιπόν, όταν έχουμε ένα θέμα τόσο πρωτοφανές, αν επιτρέπεται, θέλει σκέψη το πώς το χειρίζεται κανείς και γι′ αυτό βλέπετε να μην απαντάει κανένας. Ούτε εγώ θα απαντήσω τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά δεν ξέρω».

Παράλληλα ο κ. Μπαλτάς σχολίασε τι αναφέρει το καταστατικό του κόμματος σχετικά κάνοντας γνωστό πως «αν υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη μορφή μομφής προς τον πρόεδρο, προβλέπει ότι προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο στη βάση αυτής της μομφής και άρα η δυνατότητα εκλογής άλλου προέδρου. Αυτά τα λέει ρητά το καταστατικό. Αλλά αυτό είναι πολύ ακραία κατά κάποιον τρόπο εκδοχή. Σημαίνει όλων των ειδών τις περιπλοκές. Κι επειδή ακριβώς το θέμα δεν αφορά μόνο εσωτερικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία ολόκληρη, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σιωπήσει εκ των πραγμάτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα».

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη διαγραφή του από τον κ. Κασσελάκη σχολίασε μεταξύ άλλων στο τέλος της συζήτησης πως «δεν θα έλεγα ότι το εύχομαι, αλλά αν είναι, θα το υποστώ κι αυτό, όπως το έχουν υποστεί και άλλοι σύντροφοί μου».

Επιπλέον ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως «βλέπουμε την πρώτη πράξη του κυρίου Κασελάκη. Ολα αυτά καταστρατηγούνται. Και συνεχίζει η καταστρατήγηση διότι τώρα πλέον έχουμε και επάλληλες διαταγές διαγραφών» και πρόσθεσε: «Η πιο επιεικής λέξη είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Διότι στον προσυνεδριακό διάλογο είμαστε υποτίθεται όλοι τα μέλη του κόμματος ελεύθερα να διατυπώσουμε τη γνώμη μας, στο πλαίσιο πάντα του καταστατικού και των προσυνεδριακών θέσεων. Αυτό, από τη στιγμή που κάποιες θέσεις έντονα διατυπωμένες –δεν θα διαφωνήσω– που δεν αμφισβητούσαν όμως την εκλογή του προέδρου του καινούργιου. Ολοι δεχτήκαμε την απόφαση αυτή και περιμέναμε να δούμε πώς θα πορευτεί. Οταν η πρώτη πράξη είναι απόλυση, κυριολεκτώ, ομόφωνα εκλεγμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις ευθύνης, όπως του υπευθύνου Τύπου και του γραμματέα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας… Γιατί; Γιατί δεν πρόλαβε να δει καν αν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Αν του αρέσουν ή αν δεν του άρεσαν».

Σχολιάζοντας το εάν είναι έγκυρες αυτές οι «απολύσεις» ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως «σε επίπεδο καταστατικού δεν είναι έγκυρες, διότι τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουν όργανα, δεν τις παίρνει αυτοβούλως ο πρόεδρος επειδή το ήθελε. Αν έχει ενστάσεις για κάποιους συναδέλφους–συντρόφους, ο πρόεδρος για κάποιες θέσεις και πώς επιτελούν το έργο τους το θέτει στα όργανα, γίνεται συζήτηση και το όργανο αποφασίζει. Μ′ αυτή την έννοια είναι αντικαταστατικές όλες αυτές οι αποφάσεις/απολύσεις».

«Το γεγονός είναι ότι σήμερα καταστρέφεται η Παλαιστίνη, το γεγονός ότι ξεσηκώνεται κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα για την ανθρωπιστική καταστροφή. Σε αυτή τη θέση επάνω είναι περίπου άφωνη η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να αγκαλιάσει μόνοπαντα τον κύριο Νετανιάχου, χωρίς να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Παλαιστινιακή Αρχή. Ολα αυτά καθιστούν τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να αναλώνεται συνεχώς και διά πάντα στο πρόβλημα Κασσελάκη. Πρέπει να λυθεί το συντομότερο, αλλά επαναλαμβάνω, δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν διαγράψει τελικά τους τέσσερις σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση «αρχίζουμε και μπλέκουμε. Διότι τότε τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης; Θα προτείνει τη διαγραφή της Επιτροπής Δεοντολογίας. Δεν μπορώ να φανταστώ… Απλώς θα έρθει σε σύγκρουση ο κύριος Κασσελάκης με την Επιτροπή Δεοντολογίας, άρα με ένα όργανο το οποίο έχει αποφασιστεί να είναι εκλεγμένο από συνέδριο για να έχει ένα κύρος. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τις πολιτικές θα αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία και αν είναι αντίθετο με την πρόταση του κυρίου Κασελάκη, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης» ενώ απάντησε αρνητικά στο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να διαγράψει μόνος του τα στελέχη αυτά».

«Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις φήμες για νέο κόμμα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαλτάς ανάφερε: «Δεν νομίζω ότι προετοιμάζεται κανένα κόμμα. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν συζητήσεις όλων των ειδών, υπάρχουν απόψεις όλων των ειδών, από τις πιο ήπιες έως πιο ας το πούμε δραματικές. Αλλά δεν υπάρχει κανενός είδους προετοιμασία για νέο κόμμα, ούτε διάθεση δημιουργίας ξαφνικά ενός νέου κόμματος. Ολοι είμαστε προσκολλημένοι στο τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς εξελίσσονται τα πράγματα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ο κ. Κασσελάκης θα καταλάβει σε ποιο κόμμα ήρθε και τι ρόλο παίζει αυτό το κόμμα στην ελληνική κοινωνία».

Χαρακτηρίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο κύριος Κασσελάκης προέρχεται από μια άλλη χώρα, έχει συμμετάσχει σε διαδικασίες του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και φέρει μια εικόνα κόμματος σαν εκείνη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ διαφορετικό από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Είτε αριστερά το πει κανείς, είτε κεντροαριστερά, είτε κεντρώα, είτε όπως θέλετε. Αλλη λειτουργία, άλλοι θεσμοί, άλλος τρόπος ανάδειξης και στήριξης υποψηφίων και ούτω καθεξής. Αυτά φαίνεται να τα αγνοεί κύριος Κασσελάκης. Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει όργανο, δεσμευτική απόφαση, ενδεχομένως συμμαχίες. Αυτά τα ερωτήματα τού είναι περίπου ξένα».

Πηγή: ΕΡΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT