ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στη «σκληρή γραμμή» ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στη «σκληρή γραμμή» ο Κασσελάκης

Καμιά προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διευθύνσεις και ονόματα» ζητεί η προεδρική πτέρυγα από την «Ομπρέλα», χτυπώντας ένα ακόμη «καμπανάκι» πως η σκληρή στάση του Στέφανου Κασσελάκη δεν θα αλλάξει απέναντι σε αυτούς που διαταράσσουν την ενότητα. Τονίζουν πως «η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου πώς ακριβώς θα κινηθεί η αριστερή πτέρυγα και ποιος θα είναι επικεφαλής της νέας κίνησης; Λίγο δύσκολο, καθώς το τοπίο στην «Ομπρέλα» δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ως προς τον χρόνο της αποχώρησης ούτε ως προς τον τρόπο. Παράλληλα, τα μέλη της τελευταίας περιμένουν ένα «νεύμα» από το «μπλοκ Αχτσιόγλου», που χθες το βράδυ πραγματοποίησε την πρώτη του πανελλαδική συνδιάσκεψη διαδικτυακά. Εκφράστηκε αγωνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αναλύθηκαν οι προτεραιότητες που πρέπει να αναδειχθούν για τον σαφή πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Ειπώθηκε πως το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με ψυχραιμία και σοβαρότητα τον προσυνεδριακό διάλογο, μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεων.

Η προεδρική πτέρυγα, ζυγίζοντας όλες τις δημόσιες αναφορές των «αντιφρονούντων» στελεχών, εκτιμά πως είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ πριν «σαλπίσουν» τη διάσπαση. Καμία συζήτηση δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν με τους τέσσερις, για τους οποίους ήδη ο πρόεδρος έχει ανοίξει την πόρτα της εξόδου, αλλά και με όλους όσοι εξακολουθούν να τοποθετούνται εναντίον του Στ. Κασσελάκη δημοσίως. Η ρήξη είναι ολοκληρωτική και όλοι περιμένουν τι θα δείξει το «κοντέρ» στην Κεντρική Επιτροπή.

Η «Ομπρέλα» συνεχίζει τις ευθείες βολές, με τα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας να κάνουν σαφές πως θα συνεχίσουν το «σκληρό ροκ». Ο Νίκος Φίλης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «ο κ. Κασσελάκης με αυτές τις απόψεις –εάν επιμένει– που διατύπωσε και πριν, αλλά και τώρα ως πρόεδρος, κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να είναι πρόεδρος. Πρέπει να κριθεί το θέμα, να κουβεντιάσουμε ποιες είναι οι απόψεις του».

Από την Κουμουνδούρου γίνεται αναφορά σε στελέχη που «ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου θα είναι η πρώτη μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιούνιο. Εχει φιλική προς τον πρόεδρο σύνθεση, καθώς σ’ αυτό συμμετέχουν οι Σωκράτης Φάμελλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δώρα Αυγέρη και ο μόνος εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα είναι η Εφη Αχτσιόγλου. Θα έχει ενδιαφέρον το τετ α τετ των δύο υποψηφίων για την προεδρία μετά τις βαριές κουβέντες που έχουν ακουστεί. Το συγκεκριμένο όργανο δεν είναι θεσμοθετημένο, συνεπώς δεν μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Από το περιβάλλον της κ. Αχτσιόγλου προκύπτει πως η πρώην υπουργός Εργασίας θα κινηθεί θεσμικά. Αναμένεται να επαναλάβει στον πρόεδρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.

Οι υπογραφές

Την Τρίτη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας με αίτημα την άμεση σύγκληση του οργάνου. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία φέρεται να στήριξε και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Τηλεφωνήματα έγιναν στους πάντες και σε όσους δεν ανήκουν σε κάποια τάση. Υπό τον κίνδυνο «ομαδοποιήσεων», ωστόσο, το εγχείρημα δεν προχώρησε. Η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης έβγαλαν δική τους ανακοίνωση την Τρίτη και η «Ομπρέλα» απέστειλε σχετικό αίτημα στους δύο γραμματείς του κόμματος χθες.

Θέση για τα τεκταινόμενα στο κόμμα πήρε και ο Γιάννης Δραγασάκης προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση. «Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος. Η νέα ηγεσία πρέπει να «πλαισιωθεί» από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του», ανέφερε το ιστορικό στέλεχος. Στην ίδια γραμμή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη»: «Ζητώ από τον Στέφανο Κασσελάκη να καταλάβει ότι εξελέγη πρόεδρος, αλλά όχι αυτοκράτορας του κόμματος. Πρέπει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή των κανόνων και στη σύγκληση των οργάνων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT