Τσακαλώτος: Οταν βάζεις τον Πολάκη συντονιστή, δεν θέλεις ενότητα – Η ομάδα Κασσελάκη τραυμάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος: Οταν βάζεις τον Πολάκη συντονιστή, δεν θέλεις ενότητα – Η ομάδα Κασσελάκη τραυμάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας, μία εβδομάδα πριν από τις πρώτες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι “δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν δέχομαι να λέει κανένας ότι τον υποστηρίζω και ότι κανείς δεν με υπονομεύει”. Το ότι δεν το έκανε συνέβαλε στο τραύμα που προέκυψε», σημείωσε ο πρώην υπ. Οικονομικών.

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη του συνέντευξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την οποία και έστειλε μήνυμα «ανησυχίας για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και στη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Kontra, τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και σοβαρές πολιτικές συζητήσεις. Αυτό που παίζεται τις επόμενες εβδομάδες είναι αν υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ χώρος για την ανανεωτική, ριζοσπαστική Αριστερά». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο Στ. Κασσελάκης «λέει πράγματα που είναι πολύ πέρα από την Αριστερά σε οποιαδήποτε εκδοχή της», ενώ επικαλούμενος τη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO σημείωσε ότι ο κόσμος δεν θεωρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αριστερό

«Ανησυχώ πάρα πολύ. Απομακρυνόμαστε –όχι από αυτά που λέω εγώ– αλλά από πραγματικές πολιτικές συζητήσεις για το πώς θα δώσουμε απαντήσεις στις ανισότητες και στα σημαντικά προβλήματα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζονται όργανα, πολιτική σκέψη και πολιτική ανάλυση». Απαντώντας στην «αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο» που προτάσσει η πλευρά Κασσελάκη, ο άτυπος ηγέτης της «Ομπρέλας» υποστήριξε ότι «η συζήτηση δεν αφορά μόνο το “τι λέει ο λαός”, όπως λέει ο κ. Κασσελάκης», εκφράζοντας τις αντιθέσεις που προκύπτουν για σειρά από πολιτικά ζητήματα και την ανάγκη αυτές να συζητούνται και να αναλύονται. 

«Ημουν τελείως εναντίον στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας από τη βάση. Ο κ. Κασσελάκης έχει νομιμοποιημένη θέση. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ παρουσίασε τους δύο βασικούς λόγους ανησυχίας του:

«Πρώτον, ένας λόγος θεσμικός που αφορά τη λειτουργία των οργάνων, δεύτερον, ένας λόγος που αφορά την πολιτική ουσία των πραγμάτων». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και αυτός –όπως και οι «διαγραφέντες» Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας– σε «επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα με ακραίες εκφράσεις». «Στο Διαδίκτυο οι άνθρωποι που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη είχαν απαράδεκτες διατυπώσεις και μας έλεγαν “σηκωθείτε να φύγετε” με πολύ πιο άσχημο τρόπο», εξήγησε. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Ακολούθως έθεσε το ερώτημα αν «υπάρχει χώρος σε αυτό το κόμμα, έτσι όπως λειτουργεί, για μια σοβαρή πολιτική συζήτηση», για να απαντήσει ο ίδιος ότι «εγώ δεν το βλέπω αυτό και ανησυχώ». 

«Βγήκαμε τραυματισμένοι από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. τις εσωκομματικές εκλογές), με ευθύνη των ανθρώπων που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη. Το πρόβλημα είναι και με την ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη», υποστήριξε ακολούθως. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η ενότητα του κόμματος «δοκιμάζεται περισσότερο» μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γρραμματείας, ενώ τόνισε ότι «αν θέλεις την ενότητα, δεν λειτουργείς με διαγραφές». 

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω από την άλλη πλευρά τη διάθεση για ενότητα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν συζητάνε πολιτικά. Η πλευρά της ηγεσίας δουλεύει με τον μηχανισμό της. Δείχνει ότι δεν τους νοιάζει να κάνουν μια σοβαρή πολιτική συζήτηση», είπε στη συνέχεια αφήνοντας αιχμές για το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν. 

Μάλιστα, από την κριτική του δεν απουσίασε και το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα: «Αν ήμουν ο Αλέξης, μία εβδομάδα πριν από τις πρώτες εκλογές θα έκανα μια ανάρτηση και θα έλεγα ότι “δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν δέχομαι να λέει κανένας ότι τον υποστηρίζω και ότι κανείς δεν με υπονομεύει”. Το ότι δεν το έκανε συνέβαλε στο τραύμα που προέκυψε», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, «η πλειοψηφία έχει χάψει το αφήγημα Κασσελάκη ότι αν έχουμε ένα λαμπερό πρόσωπο, θα πειστεί ο κόσμος. Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε τον Μητσοτάκη αν δεν συζητήσουμε γιατί χάσαμε το 2019 και το 2023 και ποιο πολιτικό σχέδιο θα έχουμε για να τον κερδίσουμε μετά. Η ηγεσία πρέπει να ακούει την κριτική. Αν όχι, αποκόπτει τον εαυτό της από κρίσιμες πληροφορίες», προσέθεσε. 

Ως προς το διακύβευμα που τίθεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι «θα τεστάρουμε εάν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική Αριστερά, όχι για να κυριαρχήσει, αλλά για να έχει χώρο έκφρασης», ενώ τόνισε ότι «η κριτική είναι δικαίωμα και έχουν παλέψει για αυτό άνθρωποι. Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν κάναμε αρκετά κριτική». Μάλιστα, άφησε αιχμές για τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τις δηλώσεις του μετά την εκλογή Κασσελάκη αναφορικά με τους διαφωνούντες και το «τέλος των τάσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν ειναι δικαιολογημένη η παραπομπή των τεσσάρων. Πρέπει να είναι ανοιχτή η ηγεσία στην κριτική. Και πρέπει να το περάσουμε στην κοινωνία αυτό. Δεν συμφωνώ ότι οποιαδήποτε κριτική σημαίνει διάλυση», είπε καταληκτικά παραδεχόμενος ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρώτη αντίδραση Πολάκη

Λίγη ώρα αργότερα, ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε στα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος έγραψε στο Facebook:

«Ευκλειδη με προκάλεσες πολύ, αλλά ΔΕΝ θα σου απαντήσω.

Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι , δεν υπάρχουν αδιέξοδα , θα τα πούμε στα Οργανα!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT