Ανοιχτό στο τραπέζι το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών

Ανοιχτό στο τραπέζι το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών

Τα σενάρια που μελετάει η κυβέρνηση για την κατάτμηση των περιφερειών και την κατανομή των εδρών

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό στο τραπέζι του Μαξίμου είναι ακόμη το θέμα του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και κυρίως αν και σε πόσες περιφέρειες πρέπει να «μοιραστεί» η επικράτεια. Το μόνο δεδομένο που έχει δημοσιοποιήσει έως τώρα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, είναι ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα γίνουν «κανονικά με σταυρό». Εως και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επικρατούσε το σενάριο να υπάρξει κατάτμηση της χώρας σε 5 ή 7 περιφέρειες. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως, εκφράζονται δεύτερες σκέψεις και συζητείται ακόμη και η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος, που προβλέπει εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό πανελλαδικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, που έχει επωμιστεί τα ζητήματα των εκλογών, θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις επόμενες ημέρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη όλα τα πιθανά σενάρια με τα οποία μπορεί να γίνει η αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ώστε ο πρωθυπουργός να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Στο συρτάρι του αν. υπουργού υπάρχουν τρία βασικά ενδεχόμενα και δύο παραλλαγές. Η πρώτη περίπτωση είναι η κατάτμηση σε 5 ή 7 περιφέρειες, όπου η Ν.Δ. μπορεί να βγάλει από 8 έως 10 ευρωβουλευτές από τους συνολικά 21. Το πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα εξαρτάται και από το πώς θα γίνει η κατανομή των εδρών, που είναι μια πολύ κρίσιμη λεπτομέρεια που εξετάζεται προσεκτικά. Συγκεκριμένα, εξετάζεται αν για τον αριθμό των εδρών θα μετράει η πανελλαδική επίδοση κάθε κόμματος ή η επίδοση ανά περιφέρεια.

Πλην των καθαρά αριθμητικών προβλέψεων, η Ν.Δ. πρέπει να λάβει υπόψη της και το πολιτικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της κατανομής ανά περιφέρεια είναι πολύ πιθανόν τα μικρότερα κόμματα να μην έχουν καμία τύχη εκλογής του ίδιου αριθμού ευρωβουλευτών όπως στην πανελλαδική σταυροδοσία. Ενα άλλο σημαντικό θέμα έχει να κάνει με την αναλογικότητα του πληθυσμού και των εδρών που πρέπει να ληφθεί αυστηρά υπόψη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το όριο του 3% για εκλογή έστω και ενός ευρωβουλευτή θα ισχύει για το πανελλαδικό ποσοστό. Παράλληλα θα υπάρχει και ο όρος πως τα κόμματα θα πρέπει να έχουν πλήρεις συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα, για να αποφευχθούν διάφορα προβλήματα, όπως το φαινόμενο συνδυασμών με τοπικά χαρακτηριστικά για την Κρήτη ή την Πελοπόννησο ή ακόμη η εκλογή ευρωβουλευτών από τη μειονότητα.

Δεν αποκλείεται ακόμη και η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος με ενιαίο ψηφοδέλτιο πανελλαδικά.

Ζωντανό, μετά το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι και το ενδεχόμενο διατήρησης του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, δηλαδή της εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό πανελλαδικά. Στις πρόσφατες κάλπες φάνηκε η ασύμμετρη επιρροή που μπορεί να ασκούν τοπικοί παράγοντες, που έχουν την ευχέρεια στην τοπική κάλπη να αψηφούν το κόμμα. Τα ψηφοδέλτια βέβαια θα είναι της επιλογής του Μαξίμου. Επειδή όμως ένα ψηφοδέλτιο είναι πάντα πολυσυλλεκτικό, είναι βέβαιο πως θα υπάρχει δυνατότητα οι τοπικοί βουλευτές και παράγοντες να έχουν πεδίο δράσης – και πολιτικής συναλλαγής. Αντίθετα, στο σενάριο της πανελλαδικής εκλογής η τοπική δύναμη μειώνεται. Ενας δεύτερος λόγος για να επιλεγεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο στην επικράτεια είναι για να αποτραπεί έστω και το μακρινό ενδεχόμενο να σχηματιστούν τοπικές συμμαχίες αντιπολιτευόμενων δυνάμεων εναντίον της κυβέρνησης. Η πιθανότητα δηλαδή εκλογής ευρωβουλευτή σε περιφερειακό επίπεδο να ενεργοποιήσει αντικυβερνητικά αντανακλαστικά σε ένα «αντι-Ν.Δ. μέτωπο». Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, θα συντελέσει το πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό την άνοιξη και κυρίως σε τι κατάσταση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα αποτελεί τη δεύτερη πολιτική δύναμη.

Θα μπει «πλαφόν»;

Πλην όλων των παραπάνω, που θα ξεκαθαριστούν το αργότερο έως τα Χριστούγεννα, υπάρχει και μία άλλη πιθανότητα αλλαγών, που δεν έχει σχέση με τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, αλλά είναι καθαρά εσωκομματικού χαρακτήρα. Αφορά το πόσες θητείες μπορούν να κάνουν οι ευρωβουλευτές. Σήμερα το καταστατικό της Ν.Δ. αναφέρει πως οι βουλευτές και ευρωβουλευτές αυτοδικαίως μπορούν να είναι ξανά υποψήφιοι, ανεξαρτήτως θητειών. Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. στις αρχές του χρόνου. Εάν μπει «κόφτης» στις δύο θητείες, αυτομάτως υποψήφιοι εκ νέου μπορούν να είναι μόνον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT