Νέο επεισόδιο στο εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε χθες, Παρασκευή, οπότε και συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος μετά την παραπομπή των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα κατόπιν πρωτοβουλίας του Στ. Κασσελάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, την παραπομπή των υποθέσεων των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα για γνωμοδότηση στην Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε με πλειοψηφία (με ψήφους 10-5) η Επιτροπή Δεοντολογίας κατά τη συνεδρίασή της.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του καταστατικού και του κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε. για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών: α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και β) της διαγραφής.
Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας. Επίσης πρόσθεσαν ότι, σε κάθε περίπτωση, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος.
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Action24 τις προηγούμενες ημέρες, είχε παρουσιάσει τα βήματα που προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος όταν τίθεται θέμα διαγραφής.
Οπως είπε ο κ. Κοτσακάς, όταν γίνει μια καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Στη συνέχεια, ορίζεται ένα Τριμελές Γραφείο (η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη) το οποίο κάνει την προδιαδικασία.
Oταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει, για το ύψος της ποινής και την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Τέλος, για να εγκριθεί μια ποινή διαγραφής ή αναστολής μέλους από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο και απολογείται μόνο στο συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του.
Το επόμενο σημαντικό εσωκομματικό ραντεβού
Το επόμενο σημαντικό εσωκομματικό ραντεβού για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή, που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συγκληθεί στις 11-12 Νοεμβρίου.
Οπως σημειώνει η «Κ», τα «κομπιουτεράκια» στα δύο στρατόπεδα έχουν πάρει φωτιά για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και οι ζυμώσεις που γίνονται είναι πολλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της πλειοψηφίας διαμηνύει ότι διαθέτει τον αριθμητικό συσχετισμό στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, με τις τάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε κινητικότητα ώστε να έχουν ισχυροποιημένη παρουσία, ειδικά όσον αφορά ζήτημα της γνωμοδότησης επί των διαγραφών.