Εντός και Εκτός: Ο Κασσελάκης, ο Δρίτσας και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο

Εντός και Εκτός: Ο Κασσελάκης, ο Δρίτσας και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επιστροφή στα κοινοβουλευτικά λημέρια για τον Γιάννη Κουτσούκο σηματοδοτεί η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να τον τοποθετήσει στη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας (Κ.Ο.) του κόμματος. Ο βετεράνος πολιτικός ήταν βουλευτής για 15 χρόνια και στέλεχος με συνδικαλιστική δράση και εκτεταμένη κομματική παρουσία. Δεδομένου ότι ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο νομός αποκτά δυσανάλογο –εντός ΠΑΣΟΚ– βάρος. Ο κ. Ανδρουλάκης τοποθετεί επίσης τον Χάρη Δημακαρέα στη θέση του προϊσταμένου της Κ.Ο., ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά στελεχών καθώς είναι 39 ετών. Ακόμη, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Σαρηγιάννη ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ενόψει της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και λόγω της παραφιλολογίας σχετικά με το τετ α τετ που προγραμματίζεται να γίνει και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, έχει ξεκινήσει πάλι ένα γαϊτανάκι σεναρίων, αλλά και δηλώσεων, κυρίως από παλαιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνα στα οποία κάποια συμπάθεια στο ΚΚΣΕ έχει απομείνει. Οπως, για παράδειγμα, εκείνη του Θοδωρή Δρίτσα που είπε (ΣΚΑΪ) ότι εάν ήθελε ο κ. Κασσελάκης «να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να μπει στη διαδικασία να προσφέρει, όχι να διεκδικήσει την ηγεσία…». Καλή ιδέα. Να ρωτούσε, ας πούμε, αν χρειάζονται κάποιον να σερβίρει καφέ στην Κουμουνδούρου. Το «Meet the parents» ήταν ένα αμερικανικό φιλμ του 2000 με τη γελοία (ως συνήθως) απόδοση στα ελληνικά «Γαμπρός της συμφοράς». Σε γενικές γραμμές ο Μπεν Στίλερ (γαμπρός) προσπαθεί να πείσει τον Ρόμπερτ ντε Νίρο (μελλοντικός πεθερός και πρώην πράκτορας) ότι είναι κατάλληλος για την κόρη του παρότι είναι νοσοκόμος. Τώρα τι έψαχναν στην Κουμουνδούρου, μάλλον ούτε αυτοί μπορούν να απαντήσουν… Αν και ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε να θυμίζει τον Μπεν Στίλερ, στον ΣΥΡΙΖΑ Ντε Νίρο δεν βρίσκω.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης δίνει τον δικό του αγώνα, μπροστά αλλά κυρίως πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Ενώ η δίκη του συνεχίζεται στα Τίρανα, παράλληλα οι αλβανικές αρχές κωλυσιεργούν, καθυστερώντας την εκδίκαση της προσφυγής του δημάρχου για εξέταση του αιτήματός του για τη χορήγηση ειδικής άδειας προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας. Υπενθυμίζεται ότι η ορκωμοσία του κ. Μπελέρη είναι και από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα προς τα Τίρανα προκειμένου να βρεθεί κάποια πρώτη βαλβίδα εκτόνωσης στις διμερείς σχέσεις. «Αν και η υπόθεση πρωτοκολλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 16/10/2023 και το Δικαστήριο έχει υποχρέωση να εκφραστεί εντός πέντε ημερών για να καθορίσει το αρμόδιο δικαστήριο που θα εξετάσει το αίτημά μου για τη χορήγηση άδειας ή ειδικής εξουσιοδότησης προκειμένου να ορκιστώ ως δήμαρχος Χειμάρρας, με εξαιρετική αδιαφορία ο Εισηγητής κρατάει την υπόθεση στο συρτάρι», καταγγέλλει μέσω κοινωνικών δικτύων ο κ. Μπελέρης. «Οι δικαστές που αγνοούν τις διαδικαστικές προθεσμίες και διαστρεβλώνουν τον νόμο, δυστυχώς, ακόμη και στην ανώτατη δικαστική αρχή της Αλβανίας, ως μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρατείνουν στην πραγματικότητα τη θητεία του πιο διεφθαρμένου και απεχθούς δημάρχου Χειμάρρας σε αυτά τα 30 χρόνια πλουραλισμού», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μπελέρης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Πεκίνο. Εκεί θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί. Της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Πεκίνο είχε προηγηθεί η συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα σε διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση πριν από περίπου 10 ημέρες, με αντικείμενο το βασικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομικής και γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας στην Ευρασία, την περίφημη πρωτοβουλία της «Μιας Ζώνης και του Ενός Δρόμου» (Belt and Road). Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο έχει τη σημασία της και υποδηλώνει και τη βούληση της Αθήνας να διατηρήσει, παρά τις δυσκολίες, την ελληνοκινεζική σχέση σε διακριτή τροχιά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων νέων πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα. Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, πάντα με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία των άλλων κρατών». Το μήνυμα από την Αθήνα προς κάθε ενδιαφερόμενο και προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σαφές και δεν χωρούν παρερμηνείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT