Πυρά Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη

«Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα όλων σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της Δεξιάς».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκρατικοί πολίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, για μία δίκαιη ανάπτυξη κι όχι για τους λίγους. Για μια δίκαιη ανάπτυξη για τον λαό κι όχι για τους λίγους και ισχυρούς. Για τα δικαιώματα των ασθενέστερων, των πιο αδύναμων, των αποκλεισμένων», τόνισε.

Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν «υπάρχει ουσιαστική διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας» για να απαντήσει ρητορικά: «Μήπως υπάρχει ένας ασφυκτικός εναγκαλισμός της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας;»

Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών στη μόρφωση, στην υγεία, στην κατοικία, στην ποιότητα ζωής, στην ασφάλεια.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει τη Δημοκρατία και συρρικνώνει τα δικαιώματα. Οδηγεί την κοινωνία στον συμβιβασμό με μια μίζερη πραγματικότητα. Για ένα μέλλον με χαμηλές προσδοκίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα όλων σε μια ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία. Δημοκρατία για εμάς είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στην παιδεία. Στη μόρφωση. Δημοκρατία για εμάς είναι να μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να μπορείς να έχεις πρόσβαση στην κατοικία. Πού είναι σήμερα το δικαίωμα στη στέγαση; Με τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ουράνια, και να έχει από πάνω και το θράσος ο κ. Γεωργιάδης να μας λέει ότι αυτό είναι θετικό, γιατί ανεβαίνει η αξία των ακινήτων και άρα αυξάνεται η περιουσία των ιδιοκτητών», υπογράμμισε.

Πυρά Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη-1
INTIME News

«Δημοκρατία είναι η ασφάλεια των πολιτών. Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση. Ασφάλεια είναι να μη φοβούνται οι άνθρωποι να μπουν σε ένα τρένο για να ταξιδεύσουν. Να μη φοβούνται ότι τον χειμώνα θα πνίγονται και θα αποκλείονται, κι ότι το καλοκαίρι θα καίγονται. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το δήθεν επιτελικό κράτος του, εγγυάται κάτι τέτοιο; Γιατί εκεί έχουμε φτάσει δυστυχώς. Ζούμε σε μια χώρα που ακόμα και για τα στοιχειώδη πρέπει να αγωνιζόμαστε και να τα διεκδικούμε», πρόσθεσε.

«Πρωτοφανές το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων»

Ο κ. Κασσελάκης έκανε ειδική αναφορά στο «μεγάλο, το πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων» και εξήγησε: «Ο κ. Μητσοτάκης πρακολουθούσε τους πάντες. Τους υπουργούς του, την ηγεσία του στρατεύματος, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρουλάκη, δικά μας στελέχη, επιχειρηματίες. Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος, τα ψέματα της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη πέφτουν στο κενό, αν και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ δεν μιλάνε για τις υποκλοπές.

Σημείωσε, ότι «παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Γι΄αυτό και επισκέφθηκα σήμερα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Για να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Εφυγα από την συνάντησή μου με την καινούργια εισαγγελέα κυρία Αδειλίνη με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς».

Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τις διοικήσεις

Χαρακτήρισε «απαράδεκτο νομοσχέδιο για την επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου» και εξήγησε: «Γιατί χτυπά ακόμα έναν πυλώνα της Δημοκρατίας, την αξιοκρατία. 29 χρόνια μετά την επανάσταση του Νόμου Πεπονή για το ΑΣΕΠ, αλλά και 12 χρόνια μετά τη χρεοκοπία του κομματικού και πελατειακού κράτους που οδήγησε και αυτό στην χρεωκοπία της χώρας, συζητάμε ακόμα για τα αυτονόητα. Το «επιτελικό κράτος» στην πραγματικότητα αποτελεί το βαθύ κράτος της ΝΔ, των πελατειακών σχέσεων, των γαλάζιων golden boys, της αποδυνάμωσης του ΑΣΕΠ, των χιλιάδων μετακλητών, των απευθείας αναθέσεων, των υποκλοπών, της απαξίωσης των Ανεξάρτητων αρχών και των ελεγκτικών θεσμών, της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της».

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

Ακολούθως άσκησε κριτική στο φετινό προσχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας ότι «οι αριθμοί που αποτυπώνονται στο προσχέδιο περιγράφουν μια χώρα καταναλωτή, μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, μια χώρα που περιφρονεί την δημόσια υγεία, μια χώρα στην οποία δεν χωρούν πια οι ανάγκες και τα όνειρα των ανθρώπων».

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι ενώ το προσχέδιο μας μιλά για δήθεν μείωση της φορολογίας οι αριθμοί μαρτυρούν αύξηση της φορολογίας και πρόσθεσε: «Από την μία μας μιλούν για υποστήριξη του επιχειρείν και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Κι από την άλλη οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών ευρωπαϊκών Ταμείων κατευθύνονται σε ελάχιστους Ομίλους, οι οποίοι με την δραστηριότητά τους και επειδή δεν έχουν εξαγωγική κατεύθυνση μεγαλώνουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Μιλά στο προσχέδιο η κυβέρνηση για την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης αλλά οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για την άμεση ενίσχυση του προσωπικού που στελεχώνει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μας μιλούν για την δημόσια ασφάλεια, συνεχίζοντας αυτό που έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μας έχει φέρει στο σημείο να έχουμε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό μας και την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα να διογκώνεται με τρόπο ανεξέλεγκτο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT