Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκληθεί στις 11-12 Νοεμβρίου, τα δύο «στρατόπεδα» ετοιμάζονται για μια σκληρή σύγκρουση, η διάσπαση είναι προ των πυλών και το καυτό θέμα των διαγραφών κυριαρχεί στην εσωκομματική ατζέντα. Τι θα συζητηθεί όμως τελικά στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο;
Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως δεν είναι ακόμη σίγουρο κατά πόσο το κομματικό μέλλον των τεσσάρων στελεχών θα περιλαμβάνεται τελικά στην ημερήσια διάταξη της Κεντρικής Επιτροπής του επόμενου Σαββατοκύριακου.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως το όργανο αναμένει από την Επιτροπή Δεοντολογίας να λάβει ένα διαβιβαστικό προκειμένου να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει σχετικά με τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υπάρξει κάποια εισήγηση είτε για αναστολή της ιδιότητας μέλους είτε για διαγραφή, με βάση τους κανόνες λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε γνωμοδότηση. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή το αντικείμενο της συνεδρίασης φέρεται να είναι στον «αέρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχουν ξεκινήσει να «τρέχουν» τις διαδικασίες με τη σύσταση της τριμελούς επιτροπής, η οποία θα κάνει την προδικασία και θα ακούσει τι έχουν να πουν οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή αν το Πειθαρχικό θα προλάβει την προθεσμία. Στην περίπτωση που το διαβιβαστικό δεν είναι έτοιμο, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει με βασικό αντικείμενο τον οδικό χάρτη και την πολιτική ατζέντα μέχρι το συνέδριο.
Θα ακολουθήσει άλλη συνεδρίαση σε μεταγενέστερο χρόνο (που έτσι κι αλλιώς είναι προγραμματισμένη να γίνει) με βασικό αντικείμενο το ερώτημα των διαγραφών. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες γκρίνιες, καθώς από την πλευρά της «Ομπρέλας» θα θεωρηθεί πως η ηγεσία «παίζει καθυστερήσεις» φοβούμενη την ετυμηγορία του οργάνου.
Πολεμικό κλίμα
Τα στελέχη της προεδρικής πτέρυγας δείχνουν με τη στάση τους, πάντως, πως έπειτα από όλα όσα έχουν ειπωθεί, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση των διαφωνούντων είναι μονόδρομος. Δείχνουν να μην επιθυμούν άλλες καθυστερήσεις. Η αναφορά της Θεοδώρας Τζάκρη στον ΣΚΑΪ πως θέλουν να κάνουν το κόμμα «καλοκαιρινό» είναι ενδεικτική της πολεμικής που εξακολουθεί να υπάρχει. Εκτίμησε πως θα είναι λάθος του Στέφανου Κασσελάκη να κάνει πίσω στο θέμα των διαγραφών και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι το να σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πάρει την απόφαση “γαία πυρί μιχθήτω”, για κάποιους άλλους είναι κάτι σαν πολιτική αυτοκτονία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αδιέξοδη περίοδος».
Απαντώντας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΣΚΑΪ) δήλωσε πως «δεν πρέπει να πάμε σε διάσπαση. Οσοι μιλούν για αποχωρήσεις και θέτουν τέτοιο ζήτημα θεωρώ ότι πρέπει να το ξανασκεφτούν δυο και τρεις φορές». Ο Διονύσης Τεμπονέρας (ΑΝΤ1) επισήμανε πως «επί της αρχής δεν είμαι υπέρ των διαγραφών, όμως θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου πολιτική αποδοκιμασία σε όλους τους κενού πολιτικού περιεχομένου, κατά την άποψή μου, χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν περί βαριδίων, περί φυτευτών, περί βαλτών». Η αναφορά της Δώρας Αυγέρη, ότι το κόμμα πριν από την εκλογή Κασσελάκη ήταν ένα «πεθαμένο λικέρ», συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Στο Mega ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε πως «εγώ θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμαζε. Τέτοια κατηγορία απέναντι στον προηγούμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχα ξανακούσει».
Τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία πριν από την Κεντρική Επιτροπή. Το έχει ζητήσει η Εφη Αχτσιόγλου, ωστόσο πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί εκ νέου το Εκτελεστικό Γραφείο.