Δηλώσεις αναδίπλωσης από Ερντογάν

Λίγες ημέρες μετά την αναφορά του στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως «δεν έχουμε βλέψεις στη γη, στη θάλασσα, στην κυριαρχία ή στις εσωτερικές υποθέσεις καμιάς χώρας»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Με την ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν έχει στόχο τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή και εκτός του Ισραήλ δεν επιθυμεί να ανοίξει άλλα μέτωπα με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς η δήλωσή του για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είχε προκαλέσει σκεπτικισμό σε διπλωματικούς κύκλους.

«Πιστεύω ότι αυτά τα μηνύματά μας θα διαβαστούν σωστά στη δύσκολη περίοδο που περνάει η περιοχή μας. Οπως λέγαμε πάντοτε, εμείς δεν έχουμε βλέψεις στη γη, στη θάλασσα, στην κυριαρχία ή στις εσωτερικές υποθέσεις καμιάς χώρας. Εμείς προσπαθούμε μόνο να προστατεύσουμε την πατρίδα μας υπό την καθοδήγηση των προγόνων μας, που έλεγαν “αν θέλετε ειρήνη και ευημερία, ετοιμαστείτε για πόλεμο”», δήλωσε χαρακτηριστικά προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η δήλωση αυτή του κ. Ερντογάν θεωρείται ότι περιείχε διευκρινίσεις, καθώς το Σάββατο είχε σημειώσει πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να μιλάει για τη Γάζα επειδή ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι «πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και γι’ αυτή τη χώρα, η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «για να επιβιώσει, η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή σε κάθε τομέα, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία και να αυτοβελτιώνεται συνεχώς. Σε αντίθετη περίπτωση, αν υποχωρούσαμε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα θεωρούσαν για εμάς, πολλά ακόμη και τα υφιστάμενα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της σημερινής πατρίδας όπου έχουμε στριμωχτεί. Εχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον στρατό μας, χωρίς να τρέφουμε εχθρότητα προς κανέναν». Με αυτόν τον τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε το οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας, αλλά σε αντίθεση με το συλλαλητήριο του Σαββάτου ξεκαθάρισε πως η χώρα του έχει σκοπό την άμυνα και την προστασία των συνόρων της.

Τα ΜΟΕ

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο επόμενος στόχος της Αθήνας με την Αγκυρα είναι να πραγματοποιηθούν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT