Εντός και Εκτός: Η Γάζα και τα ελληνοτουρκικά

Εντός και Εκτός: Η Γάζα και τα ελληνοτουρκικά

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας ενημέρωσα χθες για την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα και σήμερα μπορούμε να δώσουμε λίγες παραπάνω λεπτομέρειες, όπως έγιναν γνωστές από το Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσκεψη, όπως και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό και θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Επίσης, η Ελλάδα επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την αχανή κινεζική αγορά (κυρίως αγροτικά και τυποποιημένα προϊόντα), ενώ περιττό είναι να υπογραμμιστεί η σημασία της Κίνας για την ελληνική τουριστική αγορά. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, οι οποίοι μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα θα επισκεφθούν την έκθεση CIIE (China International Import Expo) στη Σαγκάη.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ο Αδωνις Γεωργιάδης εκ φύσεως δυσκολεύεται να απέχει από τα τηλεοπτικά «μπάχαλα». Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα του. Οπως η παραβολή με τον βάτραχο και τον σκορπιό, που παρά την υπόσχεσή του, ακολούθησε τη φύση του και, μοιραία, και τον εαυτό του στον πάτο. «Σκεφτόμουν ότι έχω ζήσει την κ. Τζάκρη ως υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου. Ξέρετε, εγώ ήρθα στη Ν.Δ. από τον ΛΑΟΣ και αυτά τα 11 χρόνια που είμαι βουλευτής της Ν.Δ. μιλάω για όλους τους Νεοδημοκράτες με σεβασμό, ανεξαρτήτως αν κάποιοι μου είναι συμπαθείς ή φίλοι, γιατί αναγνωρίζω ότι αυτοί έφτιαξαν αυτό το κόμμα. Δεν μπορεί να είσαι η Τζάκρη, ΠΑΣΟΚ από γεννησιμιού σου, και να μιλάς για ανελέητη διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη κ.λπ.», είπε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Σκουρλέτη.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του (ρ/σ Real) έκανε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Αν και κινήθηκε στη σταθερή ελληνική γραμμή, υπέρ του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ, αλλά με την ανάγκη λελογισμένης αντίδρασης στην απάντηση, υπενθύμισε ότι η Αγκυρα δικαιολογεί τη Χαμάς, εκφράζοντας την ελπίδα κάποια στιγμή η Τουρκία να είναι «κοντύτερα στα δυτικά πρότυπα». Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα και καθαρή απάντησή του ήταν αυτή των (ακατάστατων) φημών περί στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο. «Αμεση συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα. Ουδείς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα το υποστηρίζει, ουδείς νομίζω και στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, δίνοντας μάλιστα και μια είδηση. Δέχθηκε, όπως είπε, την εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και «η ελληνική φρεγάτα η οποία πλέει έξω από τον Λίβανο, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ, θα αποσυρθεί πέραν των 75 μιλίων για λόγους δικής της ασφάλειας. Δηλαδή εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων». Ηταν, βέβαια, αυτή μια οφειλόμενη απάντηση σε όλους όσοι έβλεπαν τις προηγούμενες ημέρες ελληνικές φρεγάτες να συνοδεύουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και οι εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση διεξόδου στην πολεμική σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και δυνάμεων της Χαμάς βρέθηκαν, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν χθες βράδυ από τουρκικές πηγές, στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, ο κ. Φιντάν «τόνισε τη σημασία της κήρυξης πλήρους κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό», καθώς και της «επείγουσας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα». Πιο λακωνικές οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο. Εως τότε, υπενθυμίζεται, πρέπει να γίνει και ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Τα ελληνοτουρκικά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, αλλά οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν κρατούν τον δίαυλο ανοιχτό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο ευρύτερος στόχος μας είναι, παραμένει, να επεκτείνουμε τους ορίζοντες των διμερών σχέσεών μας σε όλα τα πεδία και να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα συνεργασίας για το κοινό συμφέρον των εθνών μας». Ετσι έκλεισε την ομιλία του ο πρέσβης της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές στη δεξίωση που παρατέθηκε πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας και –λόγω τριημέρου– πέρασε «κάτω από τα ραντάρ». Οι δηλώσεις του πρέσβη εντάσσονται, βέβαια, στη γενικότερη θετική ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά. Μένει να φανεί αν οι επαφές αυτές οδηγούν κάπου. Προς το παρόν, πάντως, το ενδιαφέρον της Αγκυρας είναι στραμμένο στη Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT