Εντός και Εκτός: Απεγκλωβίζοντας Ελληνες από τη Γάζα

Εντός και Εκτός: Απεγκλωβίζοντας Ελληνες από τη Γάζα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Δευτέρα είναι μια ημέρα ιεροτελεστίας. Από εκείνες που δεν έχουν κάποιο νόημα. Και οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει γιατί και πώς ξεκίνησε αυτή η διαδικασία. Πρόκειται για την ημέρα δημοσίευσης της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων. Το λεγόμενο «πόθεν έσχες» για τις δηλώσεις που έχουν κάνει συνολικά 1.034 βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπεύθυνοι οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες για το έτος 2022 (χρήση 2021). Θα αναρτηθούν, θα αναλυθούν και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όλοι θα το έχουν ξεχάσει. Οπως και πολλά ακόμη από τα «τοτέμ» που πλαισιώνουν ακίνητα στον χρόνο την πολιτική ζωή του τόπου, έτσι και το «πόθεν έσχες» είναι ένα εργαλείο του προηγούμενου αιώνα για τις ανάγκες μιας άλλης εποχής. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται ούτως ή άλλως;

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φέρει στην επιφάνεια τον οχετό του Διαδικτύου. Χθες ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το «τέρας» που δημιούργησαν κάποιοι για να εκτοξεύει ύβρεις και συκοφαντίες στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ «τώρα δαγκώνει και τους ίδιους». Ο κ. Τσιόδρας, βέβαια, μιλάει από κυβερνητικής σκοπιάς, ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον είναι το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Καθεμία από τις επιλογές που είχαν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2011-2012 και μετά, όταν το κόμμα άρχισε να μεγεθύνει το εκλογικό αποτύπωμά του, έχει αμφισβητηθεί. Για κάποιους, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κατάσταση ισοδυναμεί με ρεσάλτο στα νεανικά όνειρά τους. Αλλωστε προκύπτουν όλα αυτά ανάγλυφα. Οι αλληλοκαταγγελίες για τα τρολ και τους κάφρους των κοινωνικών δικτύων οι οποίοι βυσσοδομούν –ακόμη και τώρα– νυχθημερόν εναντίον «του εχθρού», κυρίως του εσωτερικού, είναι απλώς ένα δείγμα μιας σύγκρουσης που θα φτάσει –όπως όλα δείχνουν– στα άκρα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα –και υπεύθυνος για τις επαφές με το παλαιστινιακό στοιχείο– Δημήτρης Αγγελοσόπουλος. Βρέθηκε στη θέση μόλις πριν από τρεις μήνες και πριν αλέκτορα φωνήσαι κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πολύ σοβαρή κρίση, όπως αυτή που εκτυλίσσεται στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το γενικό προξενείο στα Ιεροσόλυμα και η πρεσβεία στο Κάιρο (με επικεφαλής της αποστολής τον πρέσβη Νίκο Παπαγεωργίου), σε επικοινωνία με την Αθήνα και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, σχεδίαζαν τις λεπτομέρειες μιας πολύ λεπτής επιχείρησης, η οποία οδήγησε χθες στον απεγκλωβισμό συνολικά 16 Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους από τη Λωρίδα της Γάζας. Είχαν προηγηθεί προσπάθειες να περάσουν τρόφιμα και φάρμακα προς τους εγκλωβισμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν στην περιοχή γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου. Η χθεσινή επιχείρηση είχε, πάντως, αρκετά σημαντικό βαθμό δυσκολίας, καθώς οι δύο ομάδες των 12 και 4 ατόμων, αντιστοίχως, έπρεπε να περάσουν αρχικά από τη Γάζα στη νεκρή ζώνη και από εκεί, σε δεύτερο σημείο ελέγχου, στο πέρασμα της Ράφα και στην Αίγυπτο. Η αθόρυβη δουλειά κάποιων διπλωματών, δίχως τους πόρους και τα μέσα που διαθέτουν μεγαλύτερες χώρες, είναι τελικά το πιο σκληρό νόμισμα σε περιόδους κρίσης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα ανοιχτά της Λιβύης, όπου τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται η επιχείρηση «Ειρήνη» υπό την αιγίδα της Ε.Ε., με σκοπό τον έλεγχο για τυχόν μεταφορά παράνομων υλικών στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Στις 31 Οκτωβρίου, η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια νηοψίας στο φορτηγό «Kosovak» που, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2292 για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ήταν απολύτως νόμιμη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα έπρεπε να συνεργαστεί. Και φυσικά δεν το κάνει κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά μην αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Ε.Ε. να επιχειρεί στον χώρο αυτό. Η στάση της Τουρκίας στο εν λόγω ζήτημα είναι πια ρουτίνα και αποτελεί ακόμη μία απόδειξη αδυναμίας της Ε.Ε. να ορίσει τον άμεσο χώρο συμφερόντων της.

Η ΑΤΑΚΑ

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως «ακολούθησε μια διαδικασία διακριτή, την οποία θέλω να υπογραμμίσω. Μας προσκάλεσε να μας ενημερώσει για το νομοσχέδιο. Ηταν απολύτως διατεθειμένη να ακούσει κριτική και προέβη σε υιοθέτηση αρκετών παρατηρήσεων. Και αυτό το θεωρώ ένα δείγμα γραφής πολιτικό και κυβερνητικό που είναι αξιέπαινο και δεν θα ήθελα να το τσουβαλιάσω». Αυτά είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αποδίδοντας εύσημα στην κ. Κεραμέως. Είναι, αν μη τι άλλο, μια ένδειξη πολιτικού πολιτισμού. Είναι όμως και μία ακόμη απόδειξη της συμπάθειας που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί τελευταία ανάμεσα στις δύο πολιτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT