Η κυριαρχία της Ν.Δ. και η αδύναμη αντιπολίτευση

Η κυριαρχία της Ν.Δ. και η αδύναμη αντιπολίτευση

Γιατί, 4,5 χρόνια μετά την πρώτη της νίκη, η Ν.Δ. βρίσκεται μόλις δύο μονάδες κάτω από τα ποσοστά της στις εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέο αρχηγό, χάνει συνεχώς πολιτική δύναμη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πολιτικούς νόμους που θέλουν μια κυβέρνηση να φθείρεται από ένα σημείο και μετά και την αντιπολίτευση να κερδίζει πόντους έχει καταρρίψει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία 4,5 χρόνια μετά την πρώτη εκλογική της νίκη βρίσκεται μόλις 2 μονάδες κάτω από τα εκλογικά ποσοστά της, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας εκλέξει νέο αρχηγό, αντί να κερδίζει, χάνει συνεχώς πολιτική δύναμη. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ παράδοξο φαινόμενο που όμοιό του δεν έχει εμφανιστεί στη Μεταπολίτευση. Στην κυβέρνηση προφανώς και είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πολιτική παντοδυναμία της Ν.Δ., η οποία, όπως λένε, οφείλεται σε δύο βασικά στοιχεία:

Πρώτον, στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει συνέπεια λόγων και έργων από το 2019 έως σήμερα. Ο πρωθυπουργός, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ουδέποτε υποσχέθηκε κάτι που δεν υλοποίησε, αντιθέτως έκανε επιπλέον πράγματα που δεν ήταν στο πρόγραμμα. Αυτό, σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνει το Μαξίμου, γίνεται πλήρως αντιληπτό από τους πολίτες, που τον επιβραβεύουν διαρκώς, δίνοντάς του ένα συμπαγές ποσοστό πέριξ του 40% που δεν αλλάζει παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δεύτερον, βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού έχει παίξει η αντιπολίτευση, η οποία από το 2019 έως σήμερα δεν κατάφερε να πείσει πως αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ακόμη και όταν έλεγε πράγματα που ήταν σωστά, είχε πλέον ταυτιστεί με την αναξιοπιστία λόγω της περιόδου του 2015. Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν το μείζον. Το γεγονός ότι από το 2019 έως σήμερα δεν έκανε πραγματική πράξη το άνοιγμα στο Κέντρο και πολιτεύτηκε με την ίδια λογική της περιόδου 2012-2015 οδήγησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοφανή πτώση σχεδόν 15 μονάδων για κόμμα της αντιπολίτευσης. Την πτωτική τάση δεν ανέκοψε, ωστόσο, ούτε η εκλογή του νέου προέδρου. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το ήδη αρνητικό μομέντουμ για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως καταγράφηκε στις εκλογές, στο οποίο προστίθεται η σύγκριση του κ. Κασσελάκη με τον κ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό είναι πως στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγει το 38,1%, έναντι μόλις 8,2% που συγκεντρώνει ο κ. Κασσελάκης.

Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται πως η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο και πίεση. «Ο μεγαλύτερος και πιο δύσκολος αντίπαλος είναι τα προβλήματα και τα λάθη», τονίζει η ίδια κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από την… αντιπολίτευση, αλλά από το πώς θα ανταποκριθεί η ίδια στα δύο μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά της: την ακρίβεια και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ειδικά το θέμα της ακρίβειας δείχνει να απασχολεί οριζοντίως ένα τεράστιο ποσοστό πολιτών, αποτελώντας μια ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT