Εντός και Εκτός: Γιατί το «ψευδοκράτος» μένει εκτός Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Εντός και Εκτός: Γιατί το «ψευδοκράτος» μένει εκτός Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, θα προστεθεί στις χώρες που στέλνουν αεροπορικώς βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Τη Δευτέρα το πρωί θα αναχωρήσει C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο θα έχει στοιχειώδη, δηλαδή τρόφιμα, νερό και φάρμακα, τα οποία αμέσως θα διοχετευθούν στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι η κίνηση γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το C-130 θα προσγειωθεί (σε αιγυπτιακό έδαφος) και θα απογειωθεί δίχως περαιτέρω εμπλοκή της ελληνικής αποστολής στην προώθηση των υλικών προς τη Γάζα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διευκόλυνσης της μεταφοράς υλικού και προσώπων από και προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πάντα στο ανθρωπιστικό πλαίσιο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αυτή η μέση οδός που επιχειρεί να ακολουθήσει η ελληνική διπλωματία στην κρίση στη Μέση Ανατολή είναι πασίδηλη και στις δηλώσεις, αλλά και στις κατά καιρούς κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ορθώς επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε ακρότητες που ακούγονται στον δημόσιο διάλογο. Απόδειξη της κατανόησης με την οποία γίνεται αντιληπτή η Ελλάδα ήταν και η επιτυχής διάσωση 16 Ελλήνων πολιτών από τη Γάζα προς την Αίγυπτο. Χθες, μάλιστα, οι πρώτοι 11 έφθασαν αεροπορικώς στην Αθήνα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, φαίνεται ότι η Ε.Ε. παρατηρεί την ελληνική στάση. Διαφορετικά δεν εξηγείται πως τα περίφημα πέντε σημεία που είχε παρουσιάσει ο κ. Γεραπετρίτης στο Ομάν στις αρχές της κρίσης (καταδίκη Χαμάς, αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ στην απάντησή του, προστασία αμάχων και επιστροφή προσφύγων, αποστολή βοήθειας και διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη), βρέθηκαν σχεδόν αυτούσια στο κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η στήλη υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού κάθε ανθρώπου, πολύ περισσότερο ενός ηγέτη όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Φτάνοντας στην Αστάνα του Καζακστάν ο κ. Ορμπαν είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της χώρας Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ, «είναι πάντα ωραίο να επιστρέφεις σπίτι». Ο κ. Ορμπαν είναι Κιπτσάκος στην καταγωγή (πιο γνωστοί στο ελληνικό κοινό από τη μεσαιωνική ιστορία ως Κουμάνοι) και από το 2014 και μετά δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί πόσο πιο άνετα αισθάνεται με τους τουρκογενείς της Κεντρικής Ασίας απ’ ό,τι με τους Ευρωπαίους. Τώρα τι μπορεί να πιστεύει για όλα αυτά ο μέσος Ούγγρος δεν είναι σαφές, αν και –εκλογικά τουλάχιστον– δεν έχει κοστίσει στον κ. Ορμπαν αυτή η προγονολατρία. Πέρα από τις γραφικότητες του κ. Ορμπαν, στη διάσκεψη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αστάνα δεν συμμετείχε –παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας–, ως παρατηρητής, το ψευδοκράτος. Οι Τούρκοι, βεβαίως, ρίχνουν την ευθύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς, όπως λένε, μέσω Ε.Ε. «εκβίασε» το Καζακστάν. Η αλήθεια, πάντως, είναι πολύ διαφορετική. Πρέπει όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να εγκρίνουν αλλαγή καταστατικού ώστε να γίνονται δεκτά στις διασκέψεις ως παρατηρητές όχι μόνο κράτη, αλλά και «οντότητες», διεθνείς οργανισμοί και φόρουμ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή, όπου χθες ο Παύλος Πολάκης αναγκάστηκε να υποχωρήσει μπροστά στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, διότι απλούστατα επέκρινε την κυβέρνηση για το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κυρανάκης σημείωσε ότι το υπουργείο του δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει, καθώς «την 1η Ιανουαρίου του 2018», με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «100% των ΕΛΤΑ πέρασε στο Υπερταμείο, το οποίο εν μέρει με δική σας απόφαση επίσης, έχει ξένο έλεγχο. Αρα, λοιπόν, έρχεστε και κάνετε μία ερώτηση στην κυβέρνηση, όταν εσείς έχετε αφαιρέσει από την κυβέρνηση και από κάθε επόμενη κυβέρνηση οποιονδήποτε ρόλο σε αυτές τις επιχειρηματικές αποφάσεις», κατέληξε. Η συζήτηση δεν εκτραχύνθηκε πάντως, μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Πολάκης είπε «εντάξει, έχετε δίκιο». Το ακούσαμε και αυτό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, δεν επιβάλλουμε κανένα νέο φόρο, καθένας οφείλει να καταβάλλει τον φόρο που του αναλογεί βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων. Η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μειώνει τους φόρους, έχει μειώσει 50 φόρους, έχει μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 10% τα προηγούμενα χρόνια και διά αυτού του τρόπου έχει αυξηθεί η απόδοση των δημοσίων εσόδων». Αυτά είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, επιχειρώντας να δώσει και γραμμή στα στελέχη της Ν.Δ. που, έως τώρα, δεν έχουν ακριβώς υπερασπιστεί τη φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT