Πλεύση Ελευθερίας: Μήτηρ, υιός και… θιασάρχισσα

Πλεύση Ελευθερίας: Μήτηρ, υιός και… θιασάρχισσα

Ο πόλεμος της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τους δύο συγγενείς βουλευτές, που η ίδια είχε τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευσεβής πόθος». Αυτό είναι για τον Μιχάλη Χουρδάκη το αίτημα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, να επιστραφούν στο κόμμα οι έδρες του ιδίου, διαγραφέντος από το κόμμα από τις 11 Οκτωβρίου, και της μητέρας του, Αρετής Παπαϊωάννου, που την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε ότι ανεξαρτητοποιείται. Λίγες ώρες προτού λήξει το τελεσίγραφο που απηύθυνε η πρόεδρος του κόμματος στους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, να παραδώσουν εντός 48 ωρών τις έδρες τους «χωρίς να χρειαστεί καμία νομική, πολιτική και κοινοβουλευτική ενέργεια που θα τους φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση», από την αντίπερα όχθη γινόταν σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση συμμόρφωσης σε αυτό.

Η συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τις εκλογές του Ιουνίου, που έφεραν την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, βρίσκουν το κόμμα με μειωμένη κατά δύο έδρες την κοινοβουλευτική δύναμή του. Από οκτώ έδρες, πλέον έχει μείνει με έξι.

Η κρίση που ξέσπασε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας ρίχνει τίτλους τέλους σε μια υπερεικοσαετή φιλική σχέση. «Στην κ. Αρετή Παπαϊωάννου, προσφέρθηκε μία τιμητική θέση στη Β΄ Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης και μακροχρόνιας σχέσης που υπήρχε με τον γιο της κ. Μιχάλη Χουρδάκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Κωνσταντοπούλου μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης της κ. Παπαϊωάννου. Αυτή η «μακροχρόνια σχέση» πηγαίνει πίσω, στο 2000, όταν συνέπεσαν στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Χουρδάκης, φοιτητής τότε στην Αθήνα. Μια σχέση «εμπιστοσύνης και φιλίας», όπως περιγράφεται, αναπτύχθηκε μεταξύ τους, η οποία δεν διακόπηκε όταν ο κ. Χουρδάκης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Οποτε δινόταν ευκαιρία συναντιόνταν, συνομιλούσαν, μοιράζονταν αγωνίες και προβληματισμούς, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του κ. Χουρδάκη στη Θεσσαλονίκη και στο εξοχικό του στη Χαλκιδική.

Οι πρώτοι 15

Κάπως έτσι, ο Μιχάλης Χουρδάκης βρέθηκε να είναι ιδρυτικό μέλος της Πλεύσης Ελευθερίας, συμμετέχοντας από την αρχή στις διεργασίες που οδήγησαν στη γέννηση του κόμματος το 2016. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει σε συνομιλητές του ότι στην πρώτη πολιτική εκδήλωση ήταν μεταξύ των περίπου 15 ανθρώπων που ανέβηκαν στη σκηνή για να συνοδεύσουν την κ. Κωνσταντοπούλου, διερωτώμενος «πόσοι από αυτούς είναι ακόμη στο κόμμα;».

Ως φυσιολογική εξέλιξη αυτής της πορείας, το 2019 ο Μιχάλης Χουρδάκης ήταν δύο φορές υποψήφιος με την Πλεύση Ελευθερίας: τον Μάιο στις ευρωεκλογές και τον Ιούλιο στις εθνικές εκλογές, στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Στην Πιερία ήταν υποψήφια η Αρετή Παπαϊωάννου.

Η ρήξη με τον Χουρδάκη αποτελεί και το τέλος μιας φιλίας που κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια, αφού γνωρίζονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Στην πορεία για τις εκλογές του 2023 η συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων ήταν λογικό να συμπεριλάβει τα ίδια πρόσωπα. Και πάλι ο κ. Χουρδάκης ισχυρίζεται ότι δεν ήταν στις προτεραιότητές του να είναι υποψήφιος και ότι έγινε δέκτης επίμονων κρούσεων για να μπει στα ψηφοδέλτια. Οσον αφορά τη μετακίνησή του από την πέμπτη θέση, που πήρε στις εκλογές του Μαΐου με σταυρό, στην κορυφή της λίστας τον Ιούνιο, που οδήγησε τελικά στην εκλογή του, δήλωσε ότι ουδέποτε το ζήτησε. «Δεν ζήτησα να μετακινηθώ πρώτος. Δεν με τράβηξε κάποιος από τον γιακά, αλλά ούτε εγώ τράβηξα κάποιον από τον γιακά», αναφέρει.

Η διαγραφή του τον περασμένο μήνα ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους εκτός κόμματος. «Οι λόγοι αφορούν την εύρυθμη, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας, στο πολύ βαρύ έργο που αυτή έχει επωμιστεί και συνεχίζει να επιτελεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο», ανέφερε τότε η κ. Κωνσταντοπούλου στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη διαγραφή, διοχετεύθηκε η πληροφορία ότι η κρίση εκδηλώθηκε επειδή ο κ. Χουρδάκης είχε υποστηρίξει, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους από άλλους πολιτικούς χώρους. Ο ίδιος υπεραμύνεται της επιλογής του λέγοντας ότι δεν στήριξε δημάρχους ή περιφερειάρχες, υπέδειξε σε ψηφοφόρους που είχαν ήδη κάνει την επιλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη κάποιους υποψήφιους συμβούλους, τους οποίους γνώριζε προσωπικά και εκτιμούσε ως ανθρώπους, ανάμεσά τους, δε, ήταν και η αδελφή του. Για τα αίτια της διαγραφής ο ίδιος σε συνομιλητές του δείχνει περισσότερο να συμφωνεί με την αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου στην «εύρυθμη, ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας». Αναφέρεται σε διαφωνίες που προέκυψαν στην πορεία για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Αφήνει να εννοηθεί ότι τα προβλήματα και οι συγκρούσεις άρχισαν όταν διαφώνησε πάνω στα θέματα αυτά και έθεσε τις δικές του προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς. Ενα άλλο σημείο σύγκρουσης ήταν η επιλογή συνεργατών, καθώς, όπως αναφέρεται, υπήρξαν διάφορες υποδείξεις «που θα οδηγούσαν σε υπερεκπροσώπηση ηθοποιών και σκηνοθετών στους συνεργάτες».

Με την ανακοίνωση της διαγραφής Χουρδάκη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της μητέρας του, Αρετής Παπαϊωάννου. Η άρνησή του να παραδώσει την έδρα και η απόφασή του να συνεχίσει ως ανεξάρτητος βουλευτής διαμόρφωσαν εκρηκτικό κλίμα. Ακολούθησε ανακοίνωση, την οποία υπέγραφαν όλοι οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας πλην της κ. Παπαϊωάννου, στην οποία απέδιδαν στον κ. Χουρδάκη «προσωπική δεξιά ατζέντα» και τον καλούσαν να επιστρέψει την έδρα. Η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής της υπογράμμιζε ότι μετά την άρνησή της να υπογράψει την ανακοίνωση «στοχοποιήθηκα και ετέθην σε “αναστολή” με την επαναλαμβανόμενη αντικατάστασή μου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την απομόνωσή μου –προσωπική και πολιτική– από τις κομματικές εργασίες». Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε δημοσιοποιώντας την υπεύθυνη δήλωση που η κ. Παπαϊωάννου υπέγραψε την 1η Ιουλίου 2023, με την οποία δεσμευόταν για παραίτησή της από τη βουλευτική έδρα όποτε η πρόεδρος του κόμματος έκρινε σκόπιμο. Η κ. Παπαϊωάννου ανέφερε στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της ότι η σχετική δέσμευση τελούσε «υπό την αυτονόητη αντίστοιχη ηθική δέσμευσή της (σ.σ. της προέδρου του κόμματος) ότι θα σέβεται την προσωπικότητά μου». Δέσμευση για την οποία λέει ότι αυτοανακλήθηκε με όσα έγιναν.

Αθόρυβη παρέμβαση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλη αυτή η δημόσια αντιπαράθεση με τελεσίγραφα και πρακτικές μάλλον ασυνήθιστες για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου προκάλεσαν κινητοποίηση του προέδρου της Βουλής, στην κατεύθυνση διαφύλαξης του κύρους του σώματος και των εκπροσώπων του. Η αντιπαράθεση πιθανότατα θα έχει και επόμενα κεφάλαια. Η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για οικογένεια που «σφετερίζεται το 25% των εδρών ενός κόμματος». Τόσο ο κ. Χουρδάκης όσο και η κ. Παπαϊωάννου εξελέγησαν χάρη και στη δική της απόφαση να τους μετακινήσει στην κορυφή της λίστας στα ψηφοδέλτια Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. «Είναι κάτι που δεν το επέλεξα εγώ. Αν είναι κακή επιλογή, είναι κακή επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου. Εγώ δεν ένιωσα άνετα με αυτό», λέει ο κ. Χουρδάκης.

Κάπου στο περιθώριο όσων συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, εκείνοι που αντικαταστάθηκαν από τις πρώτες θέσεις στις λίστες υποψηφίων μάλλον κρυφογελούν ικανοποιημένοι με την… «karma is a bitch» εξέλιξη των πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT