Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών από το ΚΚΕ

Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών από το ΚΚΕ

Προανακριτική έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ – Η «δύσκολη» αριθμητική των 120 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση από τη Βουλή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Με την επισήμανση ότι «είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών, σε συνδυασμό και με την παράλληλη διερεύνηση από την ποινική Δικαιοσύνη καθώς και τη μήνυση που έχει υποβληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων, στην οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία», οι 21 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος κατέθεσαν χθες επισήμως πρόταση για τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη πρόταση, έπειτα από εκείνη που είχαν καταθέσει λίγο μετά τις πρόσφατες εκλογές οι 12 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε προ ημερών ότι το ΠΑΣΟΚ «θα καταθέσει βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου εισαγγελέα αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα, την τραγωδία των Τεμπών».

Ως γνωστόν, η διαφορά μεταξύ των δύο προαναφερθεισών επιτροπών της Βουλής είναι πως η Εξεταστική διερευνά πολιτικές ευθύνες και μπορεί η εξέλιξη της έρευνας να οδηγήσει στην ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής σε επόμενο στάδιο, ενώ η Προανακριτική εξετάζει εξαρχής ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης σε μια υπόθεση. Μια άλλη διαφορά είναι ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση και την εναρμόνιση του Κανονισμού της Βουλής, η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να επιτύχει σύσταση εξεταστικών επιτροπών, αρκεί να υπερψηφίσουν την πρόταση τουλάχιστον 120 βουλευτές. Ο συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή μετά τις κάλπες περιπλέκει το ζήτημα, καθώς για την επίτευξη μιας τέτοιας ελάχιστης πλειοψηφίας απαιτείται να αθροιστούν ψήφοι βουλευτών κομμάτων που βρίσκονται διαρκώς σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης.

Υπενθυμίζεται ότι την αντιπολίτευση συναποτελούν: 47 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, 32 ΠΑΣΟΚ, 21 ΚΚΕ, 12 Ελλ. Λύση, 11 Σπαρτιάτες, 10 Νίκη, 6 Πλεύση Ελευθερίας και 3 ανεξάρτητοι (δύο από την Πλεύση και ένας από τους Σπαρτιάτες). Για τη συμπλήρωση του αριθμού 120, και στην περίπτωση που συμπαραταχθεί και το ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί Προανακριτική, οι ψήφοι των λεγόμενων «προοδευτικών» κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση – 106) δεν αρκούν. Σε αυτή την περίπτωση θα «αναγκαστούν» να θεωρήσουν ως «ευπρόσδεκτες» ψήφους από κόμματα τα οποία καταγγέλλουν ως «ακροδεξιά».

Σημειώνεται πως κατά την προχθεσινή συνάντηση Ανδρουλάκη – Κασσελάκη συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο για το δυστύχημα στα Τέμπη όσο και για την υπόθεση των υποκλοπών. Βάσει των σημερινών δεδομένων, επίσης, εκτός από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, θετική εμφανίζεται και η Νίκη, διά του προέδρου της. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Νατσιός είπε προ ημερών στη Βουλή: «Δεν ακούμε, βέβαια, αρνητικά την εκδήλωση πρόθεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής».

Εκτός από τους αριθμούς και τους συμβολισμούς, κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση κοινής στάσης ως προς την προτεινόμενη Εξεταστική είναι και το πολιτικό σκεπτικό της πρότασης που θα κληθεί να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία, κάτι το οποίο μετατρέπει το όλο εγχείρημα σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες. Το ΚΚΕ, στη δική του πρόταση, αναφέρεται με έντονα επικριτικό τρόπο στις ευθύνες των κυβερνήσεων όχι μόνο της Ν.Δ., αλλά και σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο δύσκολα αποδέχονται Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη, καθώς θα ήθελαν η έρευνα να εστιαστεί στην περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT