ΠΑΣΟΚ: Το νέο φορολογικό στο στόχαστρο Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Το νέο φορολογικό στο στόχαστρο Ανδρουλάκη

Από την κυβέρνηση «επιλέγεται ένας οριζόντιος τρόπος που είναι “χάδι” για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και για τη φορολογική πολιτική, με αφορμή τις προς ψήφιση ρυθμίσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, έχει βρεθεί το ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ιδιοτελή στάση, διότι δεν είπε τίποτα από όλα αυτά πριν από τις εκλογές, αλλά ήρθε εκ των υστέρων και ανακοίνωσε αυτό το οριζόντιο μέτρο», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και εργοδοτικών οργανώσεων. Η απόφαση να ληφθεί αυτό το μέτρο, συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης, «αναδεικνύει και την κυβερνητική ανικανότητα, όταν σε μια εποχή όπου τα ψηφιακά εργαλεία είναι ο κανόνας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εμείς δεν μπορούμε ακόμη να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση του γνωστού προβλήματος της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής». Για να συνεχίσει: «Επιλέγεται ένας οριζόντιος τρόπος, που είναι “χάδι” για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για τους αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας με τους προέδρους του ΤΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Οικονομικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων, υπογράμμισε: «Δεν κρυβόμαστε από την πραγματικότητα. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σύγχρονο, δίκαιο, αντικειμενικό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλω να θυμηθούμε τι είχε γίνει πριν από τις εκλογές, όταν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και μιντιακών βραχιόνων, επικρίνοντάς μας για “φοροκαταιγίδα” και “φορομπηχτική πολιτική”, ενώ επί της ουσίας προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά και να φορολογήσουμε με έναν δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο τον μεγάλο πλούτο ώστε να υπάρχουν έσοδα για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος». Και ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Πυξίδα για τις φορολογικές μας προτάσεις είναι εργαλεία που έχουν φέρει αποτέλεσμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι καινοτομίες οι οποίες υποκρύπτουν την ιδεοληψία να μην πληρώσουν οι ισχυροί είτε μέσω της φοροδιαφυγής είτε μέσω της φοροαποφυγής είτε μέσω φορολογικών παραδείσων. Το 8% των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα χάνονται γιατί είναι σε φορολογικούς παραδείσους. Το 60% των φορολογικών εσόδων προκύπτει από άδικους έμμεσους φόρους».

Στο ίδιο θέμα, με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του (ΕΡΤnews) και ο Μιχάλης Κατρίνης. «Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή συνιστά καθαρή εξαπάτηση από τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Ο πρωθυπουργός έλεγε προεκλογικά ότι μείωσε 50 φόρους και ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Το ΠΑΣΟΚ ρωτάει: τα τελευταία τέσσερα χρόνια ποιος κυβερνά τον τόπο; Γιατί δεν έχουν συνδεθεί τα POS με τις ταμειακές μηχανές ή με όλους τους κλάδους επαγγελμάτων; Πώς μια κυβέρνηση καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, την ίδια στιγμή που κατατέθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού και στη Βουλή και στις Βρυξέλλες με μηδενικό στόχο εσόδων από καταπολέμηση φοροδιαφυγής το 2024;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρίνης.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή συνάντησή του με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων, τόνιζε: «Είμαστε σε μια κομβική στιγμή που πρέπει πολλά πράγματα να αλλάξουν στο μείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, αν θέλουμε να υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη αλλά κι ένα πλέγμα ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT