Εντός και Εκτός: Τα δρώμενα της πλατείας Εξαρχείων

Εντός και Εκτός: Τα δρώμενα της πλατείας Εξαρχείων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα εξελίχθηκαν τρεις πολιτικές εκδηλώσεις, οργανωμένες από διαφορετικούς φορείς. Μία εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και άλλη μία στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Την ίδια στιγμή, μέσα στο τριήμερο Κυριακής – Τρίτης, ο «Κύκλος» του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργάνωσε ένα μεγάλο συνέδριο για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα αυτή την εποχή. Αν και οι αφετηρίες είναι διαφορετικές, είναι σαφές ότι οι πρωταγωνιστές είτε κατηύθυναν τα –πάντα ασθενή– κύματα μεταρρυθμίσεων της χώρας είτε επιχείρησαν να τη διασώσουν σε καιρούς χαλεπούς. Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν είναι κατανοητό ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από περίπου 30 χρόνια δεν μπορεί να ανακοπούν. Το μέλλον της χώρας συνδέεται με τον εκσυγχρονισμό της.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Μαθαίνω ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ένας εκνευρισμός για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια. Προφανώς η απόφαση να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό εκεί δεν είναι υπό συζήτηση, άλλωστε πώς θα μπορούσε. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την κοπή και άλλων δέντρων, υπάρχει μια επιλογή την οποία χρεώνεται κατά κύριο λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι περαιτέρω κοπές δέντρων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Και αντί, όπως θα ήταν μάλλον πιο λογικό, να δοθεί μια λύση γραφειοκρατική, να συζητηθεί δηλαδή αν είναι αναγκαίο να κοπούν και άλλα δέντρα σε αυτή τη φάση, επελέγη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αστυνομικά. Οι πιο νηφάλιοι υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση, λίγες ημέρες πριν από τη 17η Νοεμβρίου, που φέτος λόγω της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας μυρίζει μπαρούτι, είναι περιττά τα… δρώμενα γύρω από τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων, που εκεί είναι, δεν πάνε πουθενά…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μια διαφορετική και πιο αισιόδοξη προσέγγιση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο την κρίση στη Μέση Ανατολή έκανε η έμπειρη υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι παρά τις αναλύσεις που λένε πως η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, «εγώ είμαι της αντίθετης άποψης, ότι θα τον επηρεάσει θετικά». Εξηγώντας το σημείωσε πως η Τουρκία και η Ελλάδα, «ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται, και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και τους δυο μας», επισημαίνοντας πως «και οι δυο μας έχουμε κάθε συμφέρον να μην επεκταθεί η κρίση αυτή πέρα από τον χώρο της Μέσης Ανατολής». Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα και ανεξαρτήτως πολεμικών επιχειρήσεων υπάρχει το ανθρωπιστικό δίκαιο που πρέπει να σέβεται κάποιος». Προφανώς και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα και «βεβαίως υπάρχει καταδίκη της Χαμάς, αλλά και οι ανάγκες δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν», κατέληξε, λέγοντας πως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, όπου σήμερα το μεσημέρι θα δημοσιευθεί η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα εμπεριέχει ειδική αναφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η Αθήνα άλλωστε έχει ενημερώσει σχετικά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ενώ ήδη θέτει ως προϋπόθεση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος να ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης, έστω κι αν παραμένει προφυλακισμένος. Η αναφορά στην έκθεση θα περιλαμβάνεται πάντως στο κεφάλαιο των σχέσεων καλής γειτονίας που θα πρέπει να διατηρεί η Αλβανία ως υποψήφιο κράτος-μέλος και όχι στο κεφάλαιο που αφορά ζητήματα κράτους δικαίου.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η χθεσινή ομιλία Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Εγώ πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα». Αυτά είπε χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος από πολύ νωρίς βρέθηκε στο στρατόπεδο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Ο κ. Αποστολάκης δεν είπε βέβαια κάτι καινούργιο, κάτι που δεν περνάει από το μυαλό οποιουδήποτε παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Αποστολάκη υποδηλώνουν και μια σχετική αδημονία από πλευράς των προεδρικών: να γίνουν οι όποιες κινήσεις διάσπασης σχεδιάζουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι, ώστε να υπάρχει χρόνος ανασύνταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT