ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σταθάκης άνοιξε την πόρτα, η «Ομπρέλα» αποφασίζει

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σταθάκης άνοιξε την πόρτα, η «Ομπρέλα» αποφασίζει

Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο από τα ηγετικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα, έχουν ήδη δείξει δημοσίως τον δρόμο της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα βλέμματα, πλέον, στρέφονται στην Κεντρική Επιτροπή, όπου όλες οι πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και η «Ομπρέλα» θα αποφασίσει για το τάιμινγκ ενός ήδη δρομολογημένου, όπως φαίνεται, διαζυγίου

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη, ίσως και ιστορική, Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου έχει ήδη ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με «νεοπροεδρικούς», «διαφωνούντες» και «Ομπρέλα» να σταθμίζουν τα δεδομένα, τους συσχετισμούς και τις επιλογές, στη σκιά του ταραχώδους και συγκρουσιακού πρώτου μήνα προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη

Μετά την πολυσυζητημένη εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», στην οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το αν μπορεί να εκφραστεί η «αριστερή υπερηφάνεια» –για την οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος– εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό άρθρο-παρέμβαση του πρώην υπουργού, Γιώργου Σταθάκη υποστηρικτή Τσακαλώτου στην εσωκομματική κάλπη– στο News24/7, αποτελεί νέο «γεγονός» στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Μπορεί ο κ. Σταθάκης να έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από τη νέα ηγεσία και από την κομματική καθημερινότητα, όμως τα πολιτικά επίδικα που έθεσε στην παρέμβασή του, αλλά και η απήχησή τους σε μερίδα του εσωκομματικού ακροατηρίου, αναδεικνύουν και το μέγεθος του ιδεολογικού ρήγματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αριστερά δεν έχει θέση στο “κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη”»

Ο πρώην υπουργός «αποχαιρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπάρχει πια» (σ.σ.: ο τίτλος του άρθρου του), επισημαίνει ότι η νίκη της «τάσης Κασσελάκη» στρέφει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ στον «λαϊκισμό» και ότι η εξέλιξη αυτή είναι απότοκο «της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι την περίοδο 2019-2023 οι «λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκίνησαν «πόλεμο κατά της Αριστεράς», σχολιάζοντας ότι τελικά οι ίδιοι αυτοί «λαϊκιστές έγιναν οι καλύτεροι προπαγανδιστές των ιδεών του Μητσοτάκη». 

Ο κ. Σταθάκης στρέφεται και κατά του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «απολίτικη ρευστή φιγούρα», η οποία «επενδύει στην Τραμπική φαντασίωση της αδιαμεσολάβητης σχέσης με τη μάζα». Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος προαναγγέλλει επί της ουσίας την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «το ταξίδι τελείωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο» και πως «για την Αριστερά έφτασε η απόλυτη στιγμή», αφού –όπως εξηγεί– «το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο».

Η αίσθηση «πολιτικής ματαιότητας» που εκπέμπει το κείμενο του Γιώργου Σταθάκη για την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ αποκρυσταλλώνεται στην παρακάτω διαπίστωσή του: «Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη”»

Η «Ομπρέλα» αποφασίζει

Το κρίσιμο ερώτημα, πλέον, είναι αν το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη της «Ομπρέλας» και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έγραφε η «Κ», η πλευρά της «Ομπρέλας» αναμένει τη στάση, το ύφος και τη ρητορική των «προεδρικών» στο ζήτημα των υπό εξέταση διαγραφών (Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα) και ακολούθως θα κινηθεί αναλόγως. 

Οπως, πάντως, εκφράστηκε και στα πηγαδάκια στην εκδήλωση της «Εποχής» τη Δευτέρα, αλλά και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», για πολλά στελέχη και μέλη της αριστερής αντιπολίτευσης, η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί την ιδανική ευκαιρία «διαζυγίου», καθώς το πολιτικό, ιδεολογικό, ακόμα και αισθητικό-αξιακό –όπως λένε– χάσμα με τον πρόεδρο και τη νέα ηγετική ομάδα δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαφοροποίησης «τύπου Σταθάκη» ακόμη και πριν από τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Σκληρή στάση «προεδρικών» και αιχμηρή απάντηση Πολάκη σε Σταθάκη

Οσον αφορά την πτέρυγα των προεδρικών, από δηλώσεις ορισμένων στελεχών δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση υποχώρησης στην ουσία του ζητήματος των διαγραφών: «Οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν. Δεν έγινε κάτι για να αλλάξει αυτό. Ενα κόμμα που θέλει να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία πρέπει να εφαρμόζει τις διαδικασίες του», σχολίαζε χθες στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής, Πέτρος Παππάς, ενώ ο Ευάγγελος Αποστολάκης, συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, σημείωνε ότι «η παρουσίαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα» και εκτίμησε ότι «τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πολύ σύντομα». 

Τέλος, ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά FM, απάντησε σε ανάλογη ερώτηση ότι «πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος (σ.σ.: της διάσπασης), αλλά δεν νομίζω ότι έχει χαρακτηριστικά διασπάσεως, μια μερική αποκόλληση ή απόσχιση κάποιων στελεχών μπορεί να υπάρξει». 

Το άρθρο Σταθάκη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, μέσω social media, όπως συνηθίζει, θέτει στον κ. Σταθάκη δύο ερωτήματα και του «αφιερώνει» μερικούς στίχους από το τραγούδι… «Ο Γιώργος είναι πονηρός». 

Η ανάρτηση Πολάκη: 

«Επειδή είμαι ανάμεσα σε δυο χειρουργεία  και αντί  άλλης απάντησης μέχρι την Κυριακη , σε ένα δακρύβρεχτο άρθρο που είδα στο News 24/7, βγαζω τους στίχους ενός τραγουδιού που κολλάνε κάποιοι στην περίσταση και κάνω δυο ερωτήσεις στον Γιώργο που φευγει.

1) ποιος ήταν συγγραφέας του κυβερνητικού προγραμματος  το 2021 και το παρουσίασε στην προγραμματική συνδιασκεψη;; Άρα σε ποιον κανείς κριτική για το πρόγραμμα;; Η ΑΛΗΘΕΙΑ ειναι ακριβώς αντίθετη από αυτά που γραφεις!!

2) Αυτά που λες στο κείμενο, στις 18-19 Φεβρουαρίου φέτος, που έπαιρνες τηλεφωνα και απαιτούσες να πετάξουν κάποιον από το ψηφοδέλτιο τα είχες καταλάβει και τότε ή μετά σου ήρθε η φώτιση;

ΥΓ: στους  επαναλαμβανομενους αθλιους χαρακτηρισμούς σε μένα και αλλους δεν θα απαντήσω τωρα ,όχι γιατί δεν μπορώ να σε βάλω οπως πρέπει στη θέση σου, αλλά γιατί είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογες για πρόεδρο είναι να κανετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Τοσοι ειστε».

Το σχόλιο Βασιλειάδη για τις διαγραφές

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης (που κινείται σε πιο… ουδέτερο έδαφος), μιλώντας χθες το βράδυ στο Attica, εκτίμησε ότι «δύσκολα θα συζητηθούν οι διαγραφές στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής», επικαλούμενος τα όσα ορίζει το Καταστατικό για τη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας και τη διαδικασία που απαιτείται μέχρι να κληθεί να πάρει θέση η Κεντρική Επιτροπή.

Επί της ουσίας, ο κ. Βασιλειάδης θεωρεί ότι σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα των διαγραφών θα απασχολήσει τον διάλογο, χωρίς, όμως, να οδηγηθεί το κόμμα σε κάποια οριστική απόφαση -ψηφοφορία. 

«Ειρηνευτική» παρέμβαση Τεμπονέρα και μήνυμα Αναγνωστοπούλου να «αποφευχθούν οι μαγκιές» 

Χαρακτήρα έκκλησης για νηφαλιότητα, ενότητα και κυρίως «πολιτικό σθένος» είχε η σημερινή παρέμβαση της Σίας Αναγνωστοπούλου, στελέχους του κόμματος που παρότι συμμετείχε στο πάνελ της εκδήλωσης της «Εποχής», δεν είναι μέλος της «Ομπρέλας» και επιμένει να υποστηρίζει την εκδοχή της «μάχης εντός του ΣΥΡΙΖΑ», όπως και πολλά στελέχη προερχόμενα από την τάση «6+6» που πρόσκειται στην Εφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αναγνωστοπούλου, πάντως, δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη της προς την ηγετική ομάδα που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη. «Απεχθάνομαι βαθιά τη μαγκιά και σέβομαι το σθένος. Εχουμε μια ηγετική ομάδα γύρω στον πρόεδρο που κάνει επίδειξη μαγκιάς και όχι σθένους», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ προσέθεσε ότι αν οι διαγραφές φύγουν από το τραπέζι, τότε αυτό θα ήταν «μια ομολογία σθένους» από την πλευρά της ηγεσίας. Εκανε, μάλιστα, έκκληση «η ηγετική ομάδα δίπλα στον πρόεδρο να κρατηθεί λίγο σιωπηλή». 

«Δεν πρέπει οι διαγραφές να κυριαρχήσουν στην Κεντρική Επιτροπή. Ζητάω να υποβαθμιστεί στην ατζέντα, δεν λέω να αποσυρθούν αλλά να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα», είπε σήμερα από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σταθερά στις παρεμβάσεις του προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο ισορροπιστή. Υπενθυμίζεται ότι χθες στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ακόμα χώρος για την ανανεωτική Αριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι το κόμμα δεν πορεύεται με «άλμα στο κενό» αφού δεσμεύεται από τις συνεδριακές αποφάσεις του 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT