Εντός και Εκτός: Ο Δένδιας προαναγγέλλει εξυγίανση της ΕΑΒ

Εντός και Εκτός: Ο Δένδιας προαναγγέλλει εξυγίανση της ΕΑΒ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας ενημέρωσα ήδη από χθες για την έκθεση προόδου της Κομισιόν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τη δεδομένη επίδραση της υπόθεσης Μπελέρη σε αυτήν. Δεν ξέρω αν στα Τίρανα έχουν δεχθεί πιέσεις, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε το Ειδικό Δικαστήριο (GJKKO) αρμόδιο προκειμένου να εξετάσει το αίτημα για ειδική άδεια στον Φρέντι Μπελέρη. Την απόφαση έλαβαν οι δικαστές Σανέρ Σιμονάι, Σοκόλ Μπινάι και Ιλίρ Πάντα. Υπενθυμίζεται πως ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης ζητάει άδεια για να αποφυλακιστεί, ώστε να μπορέσει να ορκιστεί στο αξίωμα που εξελέγη τον περασμένο Μάιο και έκτοτε δεν του επιτρέπεται. Την τελευταία φορά, στις 26 Ιουνίου, το Ειδικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τι ακριβώς θα αποφασιστεί από το Ειδικό Δικαστήριο θα φανεί. Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση της άδειας στον Μπελέρη αποτελεί και τη βασική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου τα πράγματα να μη φτάσουν στα άκρα. Η δίκη στο Δικαστήριο Διαφθοράς θα συνεχιστεί, πάντως, στις 22 Νοεμβρίου. Στο τελευταίο επεισόδιό της (εκτυλίχθηκε την Τρίτη) ο Αρσέν Ράμα, για τον οποίο σας πληροφορήσαμε τις προηγούμενες ημέρες καθότι είναι κομβικό πρόσωπο αφού συμμετείχε στην οργανωμένη παγίδα του Μπελέρη, παραδέχθηκε ότι έλαβε χρήματα από την αστυνομία. Η απολογία του Αρσέν Ράμα πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι συνήγοροί του αξίωσαν προστασία του λόγω απειλών κατά της ζωής του. Εξετάστηκε, επίσης, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Χειμάρρας, ο οποίος μετά την υπόθεση Μπελέρη έχει πλέον προαχθεί σε αστυνομικό διευθυντή Αυλώνα. Σε αυτούς τους δύο, προστίθενται οκτώ ακόμη μάρτυρες της εισαγγελίας, οι οποίοι θα εξεταστούν μετά τις 22 Νοεμβρίου, οπότε η δίκη θα ξεκινήσει εκ νέου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), προχώρησε χθες σε μια δήλωση, η οποία πρέπει να ταρακούνησε αρκετούς στην Τανάγρα. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκεται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβολαίων πραγματικά πολύτιμων για την Π.Α. Ο κ. Δένδιας μίλησε για τη «δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία», επισήμανε. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν προτίθεται να καταστεί «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών» (κατά Οδυσσέα Ελύτη), προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να παραμείνει «σιωπηλός παρατηρητής της σημερινής κατάστασης». Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι, βασικά, η κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναχτίσει το σύστημα υποστήριξης των πανάκριβων οπλικών συστημάτων που αγοράζει η χώρα από το υστέρημα του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης. Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας τον ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων», τόνισε ο κ. Δένδιας, προαναγγέλλοντας εξυγίανση της ΕΑΒ. Δεν θα είναι εύκολο. Οι αντιστάσεις είναι πολύ σκληρές.

Ο ΤΟΠΟΣ

To θέατρο Ολύμπιον, όπου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να καθίσει δίπλα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε χθες (ΑΝΤ1) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα. Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή και, σύμφωνα με την κ. Μάλαμα, «η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν ήθελε να καθίσει δίπλα σε εμένα και στην κυρία Αχτσιόγλου», και «ζήτησε από τα παιδιά του φεστιβάλ να αλλάξει θέση». Οπως θυμούνται πολύ καλά οι κυρίες Αχτσιόγλου και Μάλαμα, όταν η πρώην πρόεδρος της Βουλής θέλει να είναι σκληρή, μπορεί να το κάνει με τρόπο ορατό προς όλες τις κατευθύνσεις. Βέβαια, η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου είναι και ένα ενδιαφέρον μήνυμα προς όλους όσοι έχουν την ψευδαίσθηση πως οι αναχωρητές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να βρεθούν κάπως στην Πλεύση Ελευθερίας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εδώ και δυόμισι χρόνια, το πρόβλημα της ακρίβειας ταλαιπωρεί τους πολίτες καθημερινά. Δυστυχώς –ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων–, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια πανευρωπαϊκά στην αύξηση των τιμών. Παρατηρείται σωρευτικά μια αύξηση περίπου 30%. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αισχροκέρδειας και η κυβέρνηση είναι παρατηρητής», είπε (ρ/σ Real) ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, επιβεβαιώνοντας πως η γραμμή του κόμματος για την ανάδειξη αυτών των θεμάτων είναι πλέον κεντρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT