Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη: Πολιτική λύση για τη Γάζα

Διεθνής Ανθρωπιστική Διάσκεψη: Πολιτική λύση για τη Γάζα

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Παρίσι

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πρόταγμα της πολιτικής λύσης η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη βασική τοποθέτησή του στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Γάζα, που διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ανάγκη «να αρχίσουμε να συζητάμε τώρα για μια πιθανή πολιτική λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, η οποία τελικά θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους «αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή» και «η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα».

Η στάση αυτή του Ελληνα πρωθυπουργού συμπίπτει με εκείνη του Γάλλου προέδρου Μακρόν, με τον οποίο είχε συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και κατ’ ιδίαν την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά και την πρόταση για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης.

Μητσοτάκης και Μακρόν έκαναν και μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Το θέμα της διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου τέθηκε και κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως «η Ελλάδα –μαζί με την Κύπρο– είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων».

Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει είτε με τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, είτε με θαλάσσιο διάδρομο, μια πρόταση της Κύπρου που είναι «καλά μελετημένη».

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μακρόν ο πρωθυπουργός συζήτησε την πρόταση για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου, ενώ έγινε επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».

Μήνυμα στο Ισραήλ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Politico είχε στείλει μήνυμα στο Ισραήλ να θέσει όρια και κανόνες.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το πώς το κάνει αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και έχει μεγάλη σημασία», είπε σε ένα σημείο της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε δε, πως η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο, αρκεί να διασφαλιστεί πως αυτή θα φτάσει σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Την ίδια τοποθέτηση έκανε και κατά το τετ α τετ που είχε πριν από την έναρξη της διάσκεψης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μοχάμεντ Στάγεχ, εκφράζοντας ανησυχία για τις απώλειες αμάχων και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Παράλληλα επανέλαβε πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχει μόνο νόμιμο εκπρόσωπο την παλαιστινιακή Αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT