Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως δεν θα είναι μόνο το κείμενο της «Ομπρέλας» το οποίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με τη «σφραγίδα» που θα βάλει στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πολύ πιθανό τα στελέχη που ανήκουν στο περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου να καταθέσουν τη δική τους παρέμβαση στην αρχή της συνεδρίασης. Το κείμενο δεν θα αναφέρεται σε αποχώρηση από το κόμμα, όμως σε επικριτικό ύφος θα κάνουν λόγο για τη διαλυτική κρίση που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, μην μπορώντας πλέον να επιτελέσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Το «μπλοκ Αχτσιόγλου» θα εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στις τέσσερις διαγραφές. Χθες συνεδρίασαν για άλλη μια φορά συζητώντας για τις εξελίξεις στο κόμμα, αλλά και για την επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, στο ίδιο κλίμα –και σε ανοιχτή γραμμή με το συγκεκριμένο «μπλοκ»– είναι, από βουλευτές, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και ο Γιώργος Ψυχογιός.
Επιμένουν στη σκληρή γραμμή και στις διαγραφές τα στελέχη που ανήκουν στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο… διαμεσολαβητής
Τα στελέχη της «Ομπρέλας» πραγματοποιούν καθημερινές, πολύωρες, διά ζώσης αλλά και διαδικτυακές συνεδριάσεις επιχειρώντας να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο η αποχώρηση να γίνει πριν από τo Σάββατο και να είναι θέμα λίγων ωρών.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, έχουν γίνει και διαμεσολαβητικές προσπάθειες να ξεπεραστεί η κρίση. Ο Γιώργος Βασιλειάδης φέρεται να πήρε τη Δευτέρα τηλέφωνο τον Νίκο Φίλη για να τον ενημερώσει πως η Κεντρική Επιτροπή δεν θα γνωμοδοτήσει για τις διαγραφές.
Παρ’ όλα αυτά ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, του εξήγησε πως το γεγονός ότι δεν αποσύρονται συνιστά ένα καθεστώς ομηρίας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Μια τυχαία συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Νίκο Παππά στο περιστύλιο της Βουλής μπορεί να ήταν σε καλό κλίμα, λόγω της πολυετούς γνωριμίας τους, ωστόσο διαπιστώθηκε πόσο δύσκολα αναστρέψιμη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Στελέχη που είναι κοντά στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη δεν αναμένουν ο πρόεδρος να χαράξει κάποια διαφορετική γραμμή. Υποστηρίζουν μάλιστα πως μετά το κείμενο των 1.300, ακόμη και η συζήτηση για τις διαγραφές έχει ξεπεραστεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει όλο το τελευταίο διάστημα να ασχοληθεί με την πολιτική επικαιρότητα και να προωθήσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες το πρωί είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, εστιάζοντας στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δικαιότερη κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο πνεύμα της σκληρής γραμμής παραμένουν στελέχη που έχουν ταχθεί με την πλευρά της ηγεσίας. Ο Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τα μέλη της «Ομπρέλας»: «Ο τρόπος με τον οποίο έχουν μιλήσει με προσβάλλει εμένα προσωπικά και πολλούς άλλους. Δηλαδή δεν γίνεται να λες ότι είμαι σε ένα κόμμα το οποίο είναι της διαπλοκής, έχει διαπλοκή, μπήκε φυτευτός ο πρόεδρος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«1.300 αντίο» από στελέχη της «Ομπρέλας»
Τα χτυπήματα από την «Ομπρέλα» είναι απανωτά, με τα στελέχη της τάσης να επιφυλάσσουν «1.300 αντίο» προς την ηγεσία λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Με ένα σκληρό κείμενο, η αριστερή πτέρυγα του κόμματος εκφράζει τις έντονες ενστάσεις για την πορεία που έχει πάρει το κόμμα, για τον προσανατολισμό του και τον ρόλο του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο κείμενο, που φέρει τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», επισημαίνεται πως «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη. Και στη μία και στην άλλη εκδοχή μάς εμποδίζει να ανακτήσουμε την αναγκαία αξιοπιστία, θεμελιωμένη σε μια στέρεη αριστερή ταυτότητα», αναφέρουν οι υπογράφοντες. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, τα μέλη του κόμματος επισημαίνουν πως ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”. Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των “από κάτω”, αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».
«Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», αναφέρουν σε κείμενό τους.
Σε 1.412 λέξεις, η παρέμβαση της «Ομπρέλας», που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει τον οδηγό για το κείμενο που θα κατατεθεί και στην Κεντρική Επιτροπή, μιλάει για ένα κόμμα που είναι σε αποδρομή. «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς», τονίζεται χαρακτηριστικά. Συμπληρώνουν, μάλιστα, προδιαγράφοντας την αποχώρηση, πως «η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα».
Το κείμενο συνυπογράφουν, εκτός από πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη από όλη τη χώρα, και τα εννέα μέλη της «Ομπρέλας» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία: Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα.