Εντός και Εκτός: Το ΕΛΚ και ο Πέδρο Σάντσεθ

Εντός και Εκτός: Το ΕΛΚ και ο Πέδρο Σάντσεθ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Φελντ έχει μια εμμονή με καθετί ελληνικό. Το είδαμε από την απάντηση που έδωσε σε ερώτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ουσιαστικά η Ολλανδή ευρωβουλευτής ρωτούσε για ποιο λόγο η κ. Φον ντερ Λάιεν φιλοξενήθηκε στα Χανιά της Κρήτης (12-14 Αυγούστου) έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε όσα απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζει ότι θεωρεί υποχρέωσή της να κρατά στενές σχέσεις εργασίας με τους ηγέτες των κρατών-μελών, ενώ προσθέτει ότι η μόνη χρήση πόρων που έκανε κατά τις διακοπές της στα Χανιά ήταν εκείνοι που αφορούν την ασφάλειά της, όπως ισχύει για κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο εγχώριο φρούτο, όπως φάνηκε από την ερώτηση της ευρωβουλευτού.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Την ίδια στιγμή, πάντως, στις Βρυξέλλες ασχολούνται και με την κατάσταση στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση για δεύτερη θητεία, προχωράει σε ακροβασίες που, σύμφωνα τουλάχιστον με το ευρισκόμενο στην αντίπερα όχθη Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αγγίζουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Πρακτικά ο κ. Σάντσεθ δέχθηκε να αμνηστευθούν οι Καταλανοί αυτονομιστές, προκειμένου το κόμμα τους (εκείνο του γνωστού Πουτζντεμόν) να γίνει κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών. Οπως είναι γνωστό, ο γ.γ. του ΕΛΚ είναι Ελληνας, ο Θανάσης Μπακόλας, ο οποίος και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και «σημαντικά θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου να μην εργαλειοποιηθούν για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη». Ο κ. Μπακόλας καταγγέλλει τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι «σε μια σκανδαλώδη απόπειρα να μείνει στην εξουσία με κάθε κόστος, ερωτοτροπεί με τα άκρα». Τα πράγματα στην Ισπανία, πάντως, δεν είναι ιδανικά, καθώς η απόφαση Σάντσεθ έχει προκαλέσει ταραχές.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο οποίος χθες έφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον ευρωπαϊκό κανονισμό «για την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο και λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης». Ο όρος «τρομοκρατία» προκάλεσε συγκρούσεις, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη να αφήνει αιχμές ακόμη και για «ύποπτη» χρονική στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου. Κατά τον κ. Σαρακιώτη, αυτά συνδέονται με τη «βάναυση καταρράκωση» του κύρους των ελληνικών Ανεξάρτητων Αρχών και την «άλωση του κράτους δικαίου» από την κυβέρνηση. Η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε «να προσδιοριστεί στο κείμενο του νομοσχεδίου επακριβώς τι συνιστά τρομοκρατικό περιεχόμενο και όχι να γίνεται παραπομπή στον κανονισμό». Παρόμοιες παραινέσεις, με διαφορετικό ύφος, έκαναν η Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), ο Παύλος Σαράκης (Ελληνική Λύση), η Τζώρτζια Κεφαλά (Πλεύση Ελευθερίας) και ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες). Ο κ. Μπούγας, πάντως, απάντησε με αρκετή σαφήνεια λέγοντας ότι «η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να είναι ασύδοτη και πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύονται τα θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά από ρητορικές μίσους και ρητορικές οι οποίες έχουν ως στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης». Και διευκρίνισε ότι ήδη ο ορισμός της τρομοκρατίας «γίνεται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 187α και στο άρθρο 187β», υπενθυμίζοντας ότι οι διατάξεις αυτές διατυπώθηκαν το 2019 από τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στις Βρυξέλλες, πάντως, πέρα από την ένταση των ημερών υπάρχουν και ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του German Marshall Fund (GMF), με συνομιλητή τον Ιαν Λέσερ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των διαλέξεων στη μνήμη του διπλωμάτη Αλέξανδρου Φίλωνα (Philon Lectures), με αντικείμενο (τι άλλο) την πορεία των διατλαντικών σχέσεων, τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Γεραπετρίτης, πάντως, χθες συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, μιας και λόγω της κατάστασης στη Γάζα (και όχι μόνο) Αθήνα και Λευκωσία έχουν να συζητήσουν πάρα πολλά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η Ν.Δ. βρήκε αποκούμπι στο ΚΚΕ. Προσπαθούν να διαχυθούν οι ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, να φτάσουμε στο 1997, ενώ σήμερα υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εχουμε μια σύμβαση, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 και έκτοτε πήρε συνεχείς παρατάσεις. Τη διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις και συγκεκριμένοι υπουργοί». Αυτά σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος διαπιστώνει νέες «ανίερες» συνδέσεις ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΚΚΕ. Αν αποτελεί κεντρικά αποφασισμένη τακτική του ΠΑΣΟΚ να βρει νέο «βρώμικο ’89», τότε η πενία στρατηγικής είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT