Το θυελλώδες Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μίνι διάσπαση –μετά την αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας»– και τους υψηλούς τόνους ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου.
Το Politico, σε εκτενές δημοσίευμά του, κάνει λόγο για την «κακή Κυριακή» του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα διαλύεται».
Προσθέτει δε ότι «δεκάδες μέλη του αριστερού κόμματος αποχώρησαν ύστερα από μια τεταμένη κομματική συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο, διαφωνώντας με τον νέο αρχηγό Στέφανο Κασσελάκη».
Αφού περιγράφεται η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της κρίσης, σημειώνεται ότι τώρα φαίνεται ότι το κόμμα καταρρέει. «Η μη αναμενόμενη εκλογή του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Στέφανου Κασσελάκη ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοργίσει μεγάλο τμήμα του κομματικού πυρήνα, που τον θεωρεί εκτός επαφής με την Ελλάδα και την αριστερά. Η μετεωρική άνοδός του από την αφάνεια, η έλλειψη πολιτικής ατζέντας, η κουβέντα στα ΜΜΕ γύρω από τον Αμερικανό σύζυγό του, τα δαχτυλίδια Cartier και οι επισκέψεις στο γυμναστήριο ερεθίζουν διαρκώς τους επικριτές του μέσα στο κόμμα».
Και το ρεπορτάζ συμπληρώνει: «Η αριστερά στην Ελλάδα έχει ήδη κατακερματιστεί σε πολλά μικρά κόμματα, δύο από τα οποία ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο αριθμός φαίνεται ότι θα αυξηθεί».
Με τη φωτογραφία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να κυριαρχεί στο δημοσίευμα, το Associated Press φιλοξενεί μακροσκελές δημοσίευμα (που αναπαράγεται διεθνώς) με τίτλο: «Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ διασπάται καθώς πολλά εξέχοντα μέλη αποχωρούν».
Το AP στο ρεπορτάζ του μιλάει για διάσπαση, καθώς «αποσχίστηκε ένα αριστερόστροφο τμήμα του κόμματος, κατηγορώντας τον προσφάτως εκλεγμένο ηγέτη ότι εγκατέλειψε τη βασική του ιδεολογία για ένα είδος δεξιού λαϊκισμού».
«Η Ομπρέλα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρώην υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-19, ανακοίνωσε την αποχώρησή της με δήλωση που κατηγορούσε τον Στέφανο Κασσελάκη για πρακτικές Τραμπ και δεξιόστροφο λαϊκισμό».
Από την πλευρά του, ο βρετανικός Guardian σημειώνει ότι «η διάσπαση, η οποία ήρθε ύστερα από εβδομάδες σκληρής κριτικής στον ηγέτη από το εσωτερικό του κόμματος, έγινε αναπόφευκτη όταν ο Κασσελάκης επέμεινε ότι ήθελε να εκδιώξει τρία εξέχοντα μέλη της Ομπρέλας, όλα πρώην υπουργοί. Οταν έγινε σαφές ότι μπορεί να μην τα καταφέρει με τα όργανα του κόμματος, ο Κασσελάκης είπε ότι θα έθετε το ζήτημα σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος».
«Αυτή η πρόταση προκάλεσε επιπλήξεις ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του. Σε μια ταραχώδη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος το Σάββατο, η συγκρουσιακή ομιλία του Κασσελάκη διακοπτόταν συχνά με φωνές και κραυγές: “Ντροπή!”. Η Ομπρέλα, καθώς και οι υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου, της βασικής αντιπάλου του Κασσελάκη στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση», συμπληρώνει ο Guardian.
«Μετά από μια βαριά εκλογική ήττα τον περασμένο Ιούλιο, ο Κασελάκης αντικατέστησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, κερδίζοντας την τότε πρωτοπόρο Έφη Αχτσιόγλου», υπενθυμίζει σε δικό του ρεπορτάζ το Euractiv, για να προσθέσει: «Από τότε, όμως, η “Ομπρέλα”, που στήριξε την Αχτσιόγλου, άσκησε δημόσια κριτική στη νέα ηγεσία, επισημαίνοντας ότι ο Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με αριστερές αξίες. Τον χαρακτήρισαν μεταμφιεσμένο νεοφιλελεύθερο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον ναυτιλιακό τομέα καθώς και το γεγονός ότι, στο παρελθόν, εργαζόταν και για την Goldman Sachs. Από την πλευρά της, η Αχτσιόγλου είπε ότι θα παραμείνει στο κόμμα, αν και πηγές κοντά της επέκριναν τον Κασσελάκη ότι είναι διχαστικός και ότι επινοεί εσωτερικούς εχθρούς».
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού πόλου της αντιπολίτευσης ήδη υπονομεύεται, οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό στην αντιπολίτευση και ενισχύει το κυρίαρχο κομματικό σύστημα», δήλωσε στο Politico ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Ο Κασσελάκης δεν είναι η αιτία της τρέχουσας κρίσης, είναι ένα σύμπτωμα μιας μακροχρόνιας κρίσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, όταν ήρθε στην εξουσία και μεταμορφώθηκε».
Μιλώντας στο ίδιο Μέσο, ο Νίκος Μαλκουτζής, του MacroPolis, είπε ότι ο κ. Κασσελάκης ελπίζει να κάνει το κόμμα ισχυρότερο διώχνοντας τους διαφωνούντες, κάτι που θα του επιτρέψει να κάνει πράξη το όραμά του. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. «Η αναταραχή εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ωφελήσει το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, η κεντροαριστερά είναι αρκετά αδύναμη και απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει πλήρως την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και να αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη».
«Η ελληνική κεντροαριστερά έχει έναν ανηφορικό δρόμο προκειμένου να κερδίσει ξανά έδαφος», προσθέτει.
Το γερμανικό δίκτυο RND αναφέρεται σε «αμφιλεγόμενο ηγέτη κόμματος» και προσθέτει ότι «διασπάται το αριστερό κόμμα της Ελλάδας». «Η αποσχισθείσα ομάδα επέκρινε τον Κασσελάκη για πρακτικές σε στιλ Τραμπ, ότι εγκατέλειψε θεμελιώδεις αρχές του κόμματος προς χάριν μιας δεξιάς λαϊκιστικής πορείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κάποτε η κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, χάνει διαρκώς ψήφους».