Εντός και Εκτός: Στο επίκεντρο το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», τότε και τώρα

Εντός και Εκτός: Στο επίκεντρο το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», τότε και τώρα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» είχε κερδίσει την προσοχή των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, τότε που ένα κόμμα της Αριστεράς ερχόταν με φόρα να αμφισβητήσει τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα και κατέγραφε αλματώδη άνοδο των ποσοστών του, υποσχόμενο ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής για την έξοδο από την κρίση. Οι μαγικές λύσεις τελικά δεν υπήρχαν, η συνέχεια με τον μνημονιακό συμβιβασμό είναι γνωστή. Ωστόσο, το κόμμα που από το 3% έγινε κυβέρνηση και μετά αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη τραβάει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αυτή τη φορά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του, την εσωστρεφή περιδίνηση και την εικόνα διάλυσης, που εμφατικά αποτυπώθηκε στις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, σε όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η εικόνα που αποτυπώνεται δεν είναι πολύ αισιόδοξη, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν να συγκλίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε πορεία χωρίς επιστροφή. Σε «Μαύρη Κυριακή του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρθηκε το Politico, ενώ το Associated Press δεν αποκλείει συνέχεια στη διάσπαση.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Πολιτική τρικυμία στη Βουλή έχει προκαλέσει το ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Χθες το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, «δείχνοντας» ευθύνες των πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή αλλά και Χρ. Σπίρτζη. Στη Χαριλάου Τρικούπη ήθελαν να προλάβουν τόσο τη Διάσκεψη των Προέδρων (παγίως συνεδριάζει τις Πέμπτες), ώστε να συζητηθεί και να δρομολογηθεί η διαδικασία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ που την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωσή του προανήγγειλε πως εκείνος θα καταθέσει αίτημα Προανακριτικής, αλλά στοχοποιώντας μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. Θα έχει, ασφαλώς, πολύ ενδιαφέρον να φανεί ποια στάση θα κρατήσει η υπό τον Στ. Κασσελάκη Κουμουνδούρου απέναντι στην πρόταση που βάζει στο κάδρο τον πρώην υπουργό και στέλεχός της. Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, που έχει ήδη καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το ίδιο θέμα – μια πρόταση με την οποία έχει ήδη δηλώσει πως συμφωνεί η Ν.Δ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Ενας διαρκώς παρών απών». Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απουσιάσει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επέλεξε να είναι απών από τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από τη στιγμή που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως διαρκώς παρών, καθώς η νέα ηγετική ομάδα με συχνές αναφορές διεκδικεί ρόλο συνεχιστή της δικής του θητείας και πολιτικής παρακαταθήκης. Παραμένει αδιασαφήνιστο ερώτημα αν αυτό γίνεται με την έγκριση του πρώην προέδρου ή όχι. Την ίδια στιγμή, διαρκώς πυκνώνουν οι εκκλήσεις στελεχών για μια παρέμβασή του, για δημόσια τοποθέτηση για όσα λαμβάνουν χώρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ενδεχομένως να αποτραπούν ακόμη χειρότερες εξελίξεις για το κόμμα. Δεν λείπουν εκείνοι που πιστεύουν ότι όσα συμβαίνουν τελούν υπό τη σιωπηρή έγκρισή του, αλλά και κάποιοι που εκτιμούν ότι πλέον ο πρώην πρωθυπουργός κινείται με μοναδικό κριτήριο τη διαφύλαξη του προσωπικού πολιτικού κεφαλαίου του, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει κάποιον άλλο πολιτικό ρόλο στο μέλλον.

Ο ΤΟΠΟΣ

Ασφαλείς στην Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα, έφθασαν χθες επτά Ελληνες πολίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, διέμεναν στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «χθες ολοκληρώσαμε τον κύκλο των μεταφορών. Τα τελευταία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής ή ελληνικής ιθαγένειας βρέθηκαν με ασφάλεια στην Αίγυπτο. Ολοκληρώνεται έτσι ο κύκλος όσων επιθυμούσαν να βγουν».

Η ΑΤΑΚΑ

«Η δική μας συνεδρίαση θα είναι σίγουρα πιο ξενέρωτη, αλλά τι να κάνουμε;». Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην προγραμματισμένη για την προσεχή Κυριακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κάνοντας την αναπόφευκτη σύγκριση με την «εκρηκτική» συνεδρίαση του αντίστοιχου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στο Κάραβελ, όπου γίνονταν οι κομματικές εκδηλώσεις την εποχή της παντοδυναμίας του, ένας ακόμη συμβολισμός «ολικής επαναφοράς». Παρά το γεγονός ότι προεξοφλούνται χαμηλοί τόνοι, με δεδομένο ότι θα γίνει απολογισμός των εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων μηνών (εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές) δεν αποκλείεται να καταγραφούν διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο ως προς την ανάγνωση του αποτελέσματος όσο και σε σχέση με τη στρατηγική που θα πρέπει εφεξής να διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT