Βουλή: Θερμή αναμένεται η εβδομάδα για την Ολομέλεια

Βουλή: Θερμή αναμένεται η εβδομάδα για την Ολομέλεια

Αύριο η συζήτηση στην πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Εβδομάδα διαδοχικών εντάσεων εκτιμάται πως θα είναι η τρέχουσα για τη Βουλή, καθώς τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επίπεδο ειδικών διαδικασιών προγραμματίστηκαν συνεδριάσεις για θέματα που πυροδοτούν πολιτικές συγκρούσεις.

Ξεχωρίζει, ασφαλώς, η αυριανή ημέρα, δεδομένου ότι από τις 10 π.μ. η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να συζητήσει και στο τέλος της συνεδρίασης να λάβει απόφαση σχετικά με την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό». Η συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής θεωρείται δεδομένη, καθώς πέραν του ΚΚΕ σαφή θέση υπέρ της πρότασης έχει λάβει η Ν.Δ., γεγονός το οποίο υπερκαλύπτει την αναγκαία ελάχιστη πλειοψηφία (τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι) που απαιτείται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής για τις εξεταστικές επιτροπές που ζητεί η αντιπολίτευση. Θετική, εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι η στάση και των μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσουν, καθώς τάσσονται υπέρ της συγκρότησης «προανακριτικής» επιτροπής για το ίδιο ζήτημα. Ηδη Περισσός και Χαρ. Τρικούπη έχουν συγκρουστεί γι’ αυτό το θέμα και το σκηνικό της έντασης αναμένεται να μεταφερθεί και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Την αμέσως επόμενη ημέρα θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση αφενός ο προϋπολογισμός της Βουλής και αφετέρου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσω του οποίου επιχειρείται η εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού «για την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο». Η σχετική συζήτηση έχει ήδη αρχίσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή –σήμερα γίνεται ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και συζήτηση επί των άρθρων– και χαρακτηρίζεται από συγκρουσιακές διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Προκαλεί πλήθος ερωτηματικών η χρονική στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταγγελίες για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας», σημειώνεται μεταξύ άλλων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Σαρακιώτης), με παράλληλες αναφορές στις γνωστές καταγγελίες περί «τακτικών άλωσης του κράτους δικαίου» από την κυβέρνηση. Σημείο τριβής, σύμφωνα με όλα τα κόμματα, είναι το επιχείρημα που εγείρουν ότι στο νομοθέτημα δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός του όρου «τρομοκρατία», με το ΚΚΕ να τονίζει μεταξύ άλλων (Μαρία Κομνηνάκα) ότι η ευρωπαϊκή γραμμή είναι ένα «απαράδεκτο “τσουβάλιασμα” της οργανωμένης λαϊκής πάλης, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης, με τον εθνικισμό, τους φασίστες ή τους τζιχαντιστές».

Τέλος, για το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT