Δούκας: «Θέλω Μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα»

Δούκας: «Θέλω Μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα»

Στο μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, το άνοιγμα της Βασιλίσσης Ολγας και τις κάμερες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, το άνοιγμα της Βασιλίσσης Ολγας και τις κάμερες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος πήρε εκ νέου θέση υπέρ της κατασκευής του σταθμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ από το πάρκο Ριζάρη, το οποίο περιλαμβάνεται στα σχέδια για την αναδιαμόρφωση των χώρων πέριξ των σταθμών του Μετρό, ο κ. Δούκας υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης και επέκτασης του πρασίνου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης και της κλιματικής κρίσης. «Αν μπορούμε να διασώσουμε κάποια δένδρα πρέπει να το προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Δεν είμαστε στο 2000, είμαστε στο 2023. Στα 100 περίπου δέντρα που επιχείρησε να μεταμφυτεύσει η εταιρεία στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές, κοντά στο 90% τα δέντρα ξεράθηκαν», ανέφερε.

Αναφορικά με τα Εξάρχεια, χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα «Μετρό ή δέντρα» και ξεκαθάρισε: «Θέλω Μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα στα Εξάρχεια, όπως θέλω, μετρό στη Ριζάρη και δέντρα στη Ριζάρη, όπως θέλω μετρό και δέντρα παντού. Τα δέντρα στα Εξάρχεια δεν είναι διαφορετικά δέντρα από τα δέντρα στη Ριζάρη, ή τα δέντρα στο Κολωνάκι. Αρα αν θέλουμε προστατέψουμε τα δέντρα, πρέπει να βοηθήσουμε όλα τα δέντρα. Δεν σημαίνει ότι θα προστατεύσουμε τα δέντρα εδώ, σε μια πλατεία, αλλά σε μια άλλη πλατεία, ας καταστραφούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο μου άγχος είναι όταν έργα περιβαλλοντικά, όπως το μετρό συνδέονται με καταστροφή πρασίνου. Αυτό είναι μια εικόνα πολύ κακή. Οφείλω να πω ότι ο τρόπος που προσεγγίζονται αυτά τα μεγάλα έργα είναι ένας τρόπος που θυμίζει παλιότερες δεκαετίες. Δηλαδή θα πρέπει ο τρόπος, που σχεδιάζουμε, που χωροθετούνται, που κατασκευάζουμε να είναι διαφορετικός – κι ας κοστίσει λίγο περισσότερο», πρόσθεσε.

«Αν δίνουμε μια μάχη καθημερινά για να βάλουμε περισσότερα δέντρα, που ήταν και για μένα εμβληματικός στόχος και μετά υπάρχει μια εικόνα που κόβονται τα δέντρα χωρίς να ξέρουμε ακριβώς που θα μπούνε και αν θα φυτευτούν, είναι ένα λάθος μήνυμα – και δεν είναι γιατί θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι θέμα επιβίωσης», υπογράμμισε.

«Ας ανοίξει η Βασιλίσσης Ολγας»

Αναφορικά με τη Βασιλίσσης Ολγας και το αν υπάρχουν αρχαία που εμποδίζουν να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία ο δρόμος, ο Χάρης Δούκας ανέφερε πως θέλει να δούμε το θέμα «με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και αν υπάρχουν αρχαία που είναι πολύ σημαντικά, βεβαίως να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες». 

«Ηταν μια βασική δέσμευση να ανοίξει η Ολγας. Το κλείσιμο της δίχασε, αλλά οφείλω να πω και κάτι άλλο: Εγιναν εκλογές και η βασική μου δέσμευση ήταν να ανοίξει η Ολγας. Ας προχωρήσουμε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και ας δούμε μια επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία θα ενώσει και τον κόσμο και την επιστημονική κοινότητα. Είναι μια προσέγγιση αυτή τη στιγμή, η οποία δεν έχει επιστημονική και κοινωνική ωρίμανση. Διχάζει και τους επιστήμονες και την κοινωνία. Αυτό είναι μια λάθος προσέγγιση».

«Δεν είμαι κατά της χρήσης των καμερών»

Για το θέμα των καμερών, επισήμανε ότι πρέπει «να περάσουμε από τη φάση των διχασμών στη φάση των συνεργασιών». «Δεν έβαλα ποτέ θέμα ότι είμαι κατά της χρήσης των καμερών. Είπα όμως ότι στην πολιτική υπάρχουν προτεραιότητες και εγώ είπα ότι είναι πολύ σημαντικό να φωτίσουμε τις πλατείες, να τις γεμίσουμε με κόσμο, να τις καθαρίσουμε, να έχουμε Δημοτική Αστυνομία, συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία και όπου χρειάζεται και η ΕΛΑΣ θεωρεί κρίσιμο ότι πρέπει να μπουν και κάμερες, χωρίς όμως να παραβιάζονται τα θέματα τα οποία όλοι ξέρουμε με τη χρήση τους και με το ποιος χρησιμοποιεί τα δεδομένα, τότε ας προχωρήσουν».

«Θα πάω τη Δημοτική Αστυνομία στις γειτονιές»

Ερωτηθείς για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, ο νεοκλεγείς δήμαρχος σημείωσε πως «έχει δυνατότητες και μέσα για να μειώσει τη μικροπαραβατικότητα και τη μικροεγκληματικότητα».

«Ακόμα και η παρουσία της δημοτικής Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές από μόνη της μειώνει πάρα πολύ την μικροεγκληματικότητα και την παραβατικότητα. Γι’ αυτό και θα την ενισχύσω και θα την πάω στις γειτονιές, όχι μόνο στο κέντρο. Δεν είναι μόνο οι κλήσεις, είναι και η ασφάλεια», τόνισε.

Μείωση στα δημοτικά τέλη

Αναφερόμενος στα δημοτικά τέλη, ο κ. Δούκας εξήγησε πως υπάρχει ήδη μια μείωση 5% και έκανε λόγο για μια επιπλέον μείωση 10%. «Σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν πάρκα, τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει δημόσιος χώρος και υπάρχει τρομερό πρόβλημα ασφάλειας και ταυτόχρονα πληρώνουν δημοτικά τέλη πολύ ακριβά. Γι’ αυτό και έβαλα εμβληματικό το να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη». «Θέλουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 10%. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα», πρόσθεσε.

Να καταργηθεί η Χρυσή Βίζα

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η χορήγηση της Χρυσής Βίζας «πρέπει να σταματήσει», εξηγώντας πως το πρόγραμμα δημιουργήθηκε σε άλλες συνθήκες, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, για να έρθει ρευστότητα για να έρθουν επενδυτές. «Τώρα το πρόβλημα είναι να μειώσουμε τις τιμές των ακινήτων, γι’ αυτό και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Να σταματήσει η χρυσή βίζα. Νομίζω αυτό θα δημιουργήσει και μια πτώση τιμών και στην Αθήνα», εκτίμησε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT