Ελληνοτουρκικά: Η μειονότητα περιμένει τον Ταγίπ Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Η μειονότητα περιμένει τον Ταγίπ Ερντογάν

Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί, όπως συνηθίζει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα, τη Θράκη, προτού επιστρέψει στην Αγκυρα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Μετά τη συνάντηση στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί, όπως συνηθίζει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα, τη Θράκη, προτού επιστρέψει στην Αγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μειονότητα περιμένει τον Τούρκο πρόεδρο, εκτός απροόπτου στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους. Δεν έγινε γνωστό εάν θα μεταβεί και στην Ξάνθη ή θα επισκεφθεί κάποιο από τα χωριά της ορεινής Ροδόπης. Σχεδιάζει, ωστόσο, να προσευχηθεί σε τζαμί της πόλης, ενώ θα έχει συναντήσεις στο προξενείο ή σε κάποιο ξενοδοχείο με φορείς και παράγοντες της μειονότητας.

Πιθανό είναι επίσης να επισκεφθεί κάποιο μειονοτικό σχολείο ή να περιηγηθεί στις μουσουλμανικές συνοικίες της Κομοτηνής, ώστε να έχει μια πιο άμεση επαφή με τους ομόθρησκούς του. Αλλωστε η «πλατεία» και το «μπαλκόνι» αποτελούν προνομιακό βήμα για τον ισλαμιστή ηγέτη, από το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει κάνει αναφορές στη Θράκη ως κομμάτι της «Γαλάζιας Πατρίδας» που οραματίζεται. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, θα είναι η τρίτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στη Θράκη στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Η προηγούμενη ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 2017, Παρασκευή και πάλι, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η πρώτη, το 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, άλλες οι εποχές και το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε εκείνες τις επισκέψεις και διαφορετική σήμερα η ατμόσφαιρα στο ευρύτερο περιφερειακό περιβάλλον, όπου ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο ισχυρού παίκτη στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με αφορμή και τα γεγονότα στη Γάζα.

Εάν τελικώς μεταβεί στην Κομοτηνή θα είναι η τρίτη του επίσκεψη στη Θράκη, με τις δύο προηγούμενες να έχουν πραγματοποιηθεί το 2004 και το 2017.

Οι αναφορές, στο πλαίσιο ενός κλιμακούμενου μεγαλοϊδεατισμού του, στη Θράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη, τις οποίες έχει περικλείσει στα «σύνορα της καρδιάς» του, κάθε άλλο παρά με θετική αύρα περιβάλλουν την επίσκεψη στη μειονότητα, τουλάχιστον στο χριστιανικό στοιχείο της Ξάνθης και της Ροδόπης, αλλά και στη Θεσσαλονίκη που τελικά ματαιώθηκε.

Ως προς τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης, αν και αφήνεται να εννοηθεί ότι η αλλαγή από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα έγινε για «πρακτικούς λόγους» (πολυμελής αντιπροσωπεία, ζητήματα ασφαλείας), κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, ελήφθησαν υπόψιν και οι πιθανές τοπικές αντιδράσεις, εξαιτίας κυρίως των πρόσφατων δηλώσεων του Ερντογάν, που θεωρήθηκαν (και) από την τοπική κοινωνία αν όχι ευθεία απειλή, σίγουρα μη αποδεκτές.

Μέσω του Διαδικτύου, κυρίως, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε κινητικότητα για ενδεχόμενη οργάνωση συγκεντρώσεων στο κέντρο της πόλης –ειδικά πέριξ του τουρκικού προξενείου, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα επισκεπτόταν στο πλαίσιο της παρουσίας του στη σύνοδο για να αποτίσει φόρο τιμής στον ιδρυτή του κράτους Κεμάλ Ατατούρκ– ανήμερα της παρουσίας του Ερντογάν, γεγονός που θα καθιστούσε εφιαλτική την ήδη επιβαρυμένη από το Flyοver κατάσταση στην κυκλοφορία.

Στην Αθήνα με πολυμελή αντιπροσωπεία

Του Μανώλη Κωστίδη

Κωνσταντινούπολη. Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν συνεννόησης και με τις Βρυξέλλες, θα ανακοινωθεί η συμφωνία διευκόλυνσης παροχής βίζας στους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται επτά νησιά του Ανατ. Αιγαίου. Η βίζα θα παρέχεται στα νησιά με λιγότερα έγγραφα και θα ισχύει για 72 ώρες.

Στο προσφυγικό, στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας Αθήνας – Αγκυρας. Ετσι, ενδέχεται να ανακοινωθεί η αποστολή Τούρκου αξιωματούχου σε ελληνικό νησί και Ελληνα αξιωματούχου πιθανότατα στη Σμύρνη. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στα αρχηγεία του Λιμενικού Σώματος με το αρχηγείο της τουρκικής ακτοφυλακής. Επίσης, η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού ενδιαφέρει και τις δυο πλευρές. Υπάρχει πιθανότητα ανακοίνωσης κάποιων βημάτων για τη βελτίωση των διελεύσεων από τα τελωνεία σε Ιπσαλα – Κήπους και την κατασκευή της γέφυρας που ενώνει στο σημείο αυτό τις δύο χώρες.

Η άφιξη του Ερντογάν αναμένεται με μεγάλη αντιπροσωπεία, που θα αποτελείται από υπουργούς, οι οποίοι θα συνοδεύονται από συνεργάτες του, επιχειρηματίες, κ.ά. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως η τουρκική αποστολή ίσως ξεπεράσει τα 300 άτομα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT