Σήμα προώθησης των αλλαγών από το Μαξίμου, παρά τις αντιδράσεις

Σήμα προώθησης των αλλαγών από το Μαξίμου, παρά τις αντιδράσεις

Για κοινωνικά δίκαια μέτρα κάνει λόγο η κυβέρνηση, που θέλει να αξιοποιήσει την πρόσφατη λαϊκή εντολή, αλλά και την απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πολίτες μας έδωσαν ισχυρή εντολή για αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις και για δικαιοσύνη», λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα τόσο μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και εσχάτως στις τάξεις των συμβολαιογράφων για το ψηφιακό συμβόλαιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν τις προωθούμενες αλλαγές «απαραίτητες και απολύτως δίκαιες» και θα τις προχωρήσουν.

Στην πρώτη περίπτωση, των ελευθέρων επαγγελματιών, είναι δεδομένο πως υπάρχει μια σημαντική μερίδα που φοροδιαφεύγει συστηματικά εις βάρος των πολλών και αυτό «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό». Οπως επισημαίνεται, ωστόσο, αρμοδίως –και φάνηκε στην πράξη– η κυβέρνηση ουδέποτε λειτούργησε ιδεοληπτικά και είναι πάντα στην κουλτούρα της η συζήτηση για διορθωτικές κινήσεις. Οπερ και εγένετο με τη διεύρυνση που αποφασίστηκε του τεκμαρτού εισοδήματος, ώστε να μη νιώθουν αδικία όσοι έχουν φορολογημένο εισόδημα από άλλες πηγές, το οποίο υπερκαλύπτει το ποσό που δηλώνουν από ελεύθερο επάγγελμα. Οι «πινελιές» πάντως που έβαλε η κυβέρνηση δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο και «διορθώνει πάγιες στρεβλώσεις», όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Σήμα προώθησης των αλλαγών από το Μαξίμου, παρά τις αντιδράσεις-1
Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η πυξίδα δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις». Με την αναφορά του αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να υπενθυμίσει στους υπουργούς τη σημασία που δίνουν οι πολίτες στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. [INTIME NEWS]

Ξεκάθαρη οδηγία

Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των αντιδράσεων των συμβολαιογράφων στο ψηφιακό συμβόλαιο. Οι αντιδράσεις από το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου θεωρούνται από την κυβέρνηση «εκτός κάθε λογικής». Η οδηγία των κ. Παπασταύρου και Σκέρτσου προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον αρμόδιο υφυπουργό που χειρίζεται το θέμα, Κων. Κυρανάκη, είναι να μη γίνει βήμα πίσω στις αλλαγές που θεωρούνται αυτονόητες και συμβατές με την εποχή της ψηφιοποίησης. Πηγές της κυβέρνησης μάλιστα τόνιζαν στην «Κ» πως το Ταμείο Ανάκαμψης επιδοτεί με πάνω από 200 εκατ. ευρώ την ψηφιοποίηση των αρχείων που ήδη υπάρχουν και οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στην ψηφιοποίηση διαιωνίζοντας μια κατάσταση. Απόλυτη αναμένεται να είναι στο θέμα αυτό και η θέση που θα εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, κατά τη ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές υπέρ του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις, στηρίζοντας παράλληλα και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το ίδιο μοντέλο

Το «σήμα» του Μαξίμου είναι πως οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν κανονικά, ακόμη και αν υπάρχει μερίδα αντιδράσεων σαν αυτές που προαναφέρθηκαν. Ειδικότερα, η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο θέμα των συμβολαιογράφων, καταθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα υπέρ της μεταρρύθμισης, φαίνεται πως απέδωσε. Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, ερωτηθείς (ΕΡΤ) αν οι συνδικαλιστές συμβολαιογράφοι έχουν πρόβλημα με το να υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο το οποίο να είναι το γνήσιο, απάντησε «ουδένα» δείχνοντας πως υπάρχει υποχώρηση. Δικαιολόγησε, δε, την αποχή λέγοντας πως υπάρχει διαφωνία σε ένα… έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά τις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλομένων, αλλά ότι συμφωνεί με την ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο και σε άλλες αλλαγές που είναι στα σκαριά. «Κριτήριό μας είναι οι πολίτες και όχι τα επιμέρους συμφέροντα», σχολιάζει σχετικά κυβερνητική πηγή, υπογραμμίζοντας πως από το ψηφιακό συμβόλαιο θα επωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και η αντίδραση έρχεται από μία μόνο μερίδα των 2.500 συμβολαιογράφων. Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει έως τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί η πρώτη περίοδος μιας νέας κυβέρνησης είναι πάντα η πιο γόνιμη και, δεύτερον, γιατί η αντιπολίτευση είναι πλήρως αποδυναμωμένη «ώστε να μπορέσει κατά την πάγια τακτική της να βάλει τρικλοποδιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT