Εντός και Εκτός: Η θλιβερή επέτειος και η φιέστα στα Κατεχόμενα

Εντός και Εκτός: Η θλιβερή επέτειος και η φιέστα στα Κατεχόμενα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Τέσσερις δεκαετίες προσπάθειας των κατοχικών αρχών και της Τουρκίας να δημιουργήσουν τετελεσμένα, να νομιμοποιήσουν την παράνομη εισβολή και κατοχή. «Στη θλιβερή αυτή επέτειο, η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στα Κατεχόμενα, η φιέστα για τους εορτασμούς της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους συνοδεύτηκε, όπως κάθε χρόνο, από υπερπτήσεις του σμήνους επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας (TAK), Turkish Stars, την καθιερωμένη παρέλαση των κατοχικών δυνάμεων και σειρά εκδηλώσεων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εγκαινίασε και το Μουσείο Τουρκοκυπριακής Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα στην περιοχή «Μουτζαχεντίν» της βόρειας Λευκωσίας.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Φυγή προς τα εμπρός ή εσωστρέφεια; Οσο και αν ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να βάλει τέλος στη σχετική συζήτηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιχειρώντας να κλείσει τα όποια μέτωπα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν δείχνει εφικτό. Η αιμορραγία στελεχών συνεχίζεται καθημερινά, οι αντιπαραθέσεις τροφοδοτούνται σε υψηλούς τόνους από όλες τις πλευρές, η περιδίνηση μοιάζει χωρίς τέλος. Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς οι όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται και όσες κινήσεις γίνονται, πνίγονται από την οχλοβοή και τον αναβρασμό στο εσωκομματικό μέτωπο, από μια αντιπαράθεση που δεν λέει να καταλαγιάσει.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Σε προαναγγελία ότι εκ μέρους του κόμματός της, της Πλεύσης Ελευθερίας, εκείνη προσωπικά θα είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη προχώρησε, χθες, από το βήμα της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ανέφερε, δε, στο πλαίσιο αυτό, ότι θα ζητήσει να κληθούν για να μιλήσουν για την υπόθεση, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Κ. Καραμανλής και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η ίδια και η Πλεύση Ελευθερίας θα κάνουν τα πάντα προκειμένου το έργο της επιτροπής να φτάσει μέχρι τέλους και να αναδειχθούν οι ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Μάλιστα, όπως τόνισε, «ο αριθμός των βουλευτών που έχουμε δεν μας επιτρέπει να καταθέσουμε δική μας πρόταση. Θα στηρίξουμε την πρόταση του ΚΚΕ, όπως στηρίζουμε και ζητάμε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, γιατί υπάρχουν στοιχεία ποινικών ευθυνών που δεν πρέπει να αφεθεί να παραγραφούν». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρακολουθεί στενά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση και πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε στη Λάρισα, συνοδεύοντας στο εκεί δικαστικό μέγαρο μέλη οικογένειας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και με δηλώσεις της είχε αναφερθεί σε αίτημα για «τιμωρία όλων των υπευθύνων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». Πάντως, η δήλωσή της ότι θα είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής ξύπνησε μνήμες από τη συμμετοχή της στην επιτροπή για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τις συχνές συγκρούσεις με τον πρόεδρο εκείνης της διαδικασίας, Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα αποκαλυφθούν, την προσεχή Δευτέρα, το απόγευμα τα επόμενα βήματα στην πολιτική πορεία του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πρώην υπουργός προανήγγειλε χθες (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι «οι επόμενοι μήνες θα με βρουν ξανά ενεργό στην κεντρική πολιτική σκηνή», επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που τον ήθελαν να προετοιμάζεται για να δώσει το «παρών» στις ευρωεκλογές. Το ακριβές πλαίσιο θα αποκαλυφθεί τη Δευτέρα. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι «η συνεργασία με κάποιον πολιτικό χώρο προϋποθέτει τη δημιουργία του δικού σου χώρου, μιας κίνησης». Δεν του είναι, άλλωστε, ξένη αυτή η διαδικασία, αφού το 2012 είχε δημιουργήσει τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, από την οποία προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θέλω να συνεργαστώ και δεν έχω καμιά πρόθεση να δημιουργώ συγκρούσεις», δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στην ΕΡΤ για την αντιπαράθεση που έχει προκληθεί με επίκεντρο την ανακοίνωση της πρόθεσής του να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η Βασιλίσσης Ολγας. «Εκλεισε και τρία χρόνια μένει κλειστή, αλλά μπαίνουν και βγαίνουν οχήματα με διάφορους τρόπους. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν άλλες σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι άνθρωποι που είναι στην Πλάκα χρειάζεται να φτάσουν στο Σύνταγμα για να πάνε σπίτια τους, ενώ οι άνθρωποι που είναι στο Παγκράτι και στο Μετς φτάνουν στο Κουκάκι για να κατευθυνθούν προς το κέντρο της πόλης. Εγώ λέω: Ας ανοίξει η Β. Ολγας, ας προχωρήσουμε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και ας εξετάσουμε μια επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία θα ενώσει και τον κόσμο και την επιστημονική κοινότητα», εξήγησε ο κ. Δούκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT