ΣΥΡΙΖΑ: Οργισμένες αντιδράσεις για τα 37 δισ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Οργισμένες αντιδράσεις για τα 37 δισ. ευρώ

Μπαράζ επικριτικών δηλώσεων στον απόηχο της τοποθέτησης Κασσελάκη περί «της πιο μνημονιακής απόφασης»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «τεκτονικές πλάκες» του ΣΥΡΙΖΑ κουνήθηκαν συθέμελα όταν άπαντες είδαν τον Στέφανο Κασσελάκη να αμφισβητεί την κεντρική επιλογή της δημιουργίας του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ. Μαζί με την έξοδο από το μνημόνιο και τη ρύθμιση του χρέους αποτελούν τη βασική γραμμή υπεράσπισης και ανάδειξης των επιτευγμάτων της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. «Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το “μαξιλάρι”», ανέφερε προχθές στο Mega, και αρκετά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θυμήθηκαν τον Παύλο Πολάκη, όταν στο συνέδριο του 2022 είχε πει πως «δεν χρειαζόταν να αφήσουμε 37-38, έφταναν και τα 30 δισ.».

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές, καθώς στην εσωκομματική αντιπολίτευση εκτίμησαν πως δεν επρόκειτο απλώς για ένα «φάλτσο», αλλά υιοθέτηση της σκληρής γραμμής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Η πρώτη αιχμηρή αντίδραση ήρθε από τον Γιάννη Δραγασάκη και ακολούθησε ο Αλέξης Χαρίτσης: «Οπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής μας για έξοδο από τα μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας».

Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε πως η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη «όχι απλώς τον χτύπησε, τον χτύπησε στην καρδιά». Από το περιβάλλον του πρόεδρου τονίζουν πως η αιχμή αφορούσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι τον πρώην πρωθυπουργό. Στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «μια γελοιότητα η οποία, εκτός από το ότι εκθέτει αυτούς που τη λένε, προσβάλλει βάναυσα και τον ίδιο τον Τσίπρα, νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η ανοησία». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν τον κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο”».

Στην αλυσίδα των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν οι Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Τόσκας.

Οι «6+6»

Την Κυριακή το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι «6+6», ώστε να καταλήξουν εάν και πότε θα πατήσουν το «κουμπί της εξόδου» από το κόμμα. Τις τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες κατευνασμού των πνευμάτων από την πλευρά της ηγεσίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου επέμεινε στην ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση σε αυτή τη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία, επαναλαμβάνοντας ότι «σταθερά τείνει χείρα φιλίας». Τόνισε, δε, την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα συνεχίσει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση και εντολή.

Συμβιβαστικές κινήσεις γίνονται, όπως είχαν γίνει και με στελέχη της «Ομπρέλας», χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι δύο γραμματείς, η Ράνια Σβίγκου με τον Γιώργο Βασιλειάδη, συναντήθηκαν την Τρίτη το πρωί για καφέ με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση. Φέρεται πως είναι σε επαφές και με άλλους βουλευτές από το «μπλοκ» Αχτσιόγλου, όπως τη Θεανώ Φωτίου, με την οποία μίλησαν τηλεφωνικώς, σύμφωνα με πληροφορίες. Δύο ακόμη στελέχη του κόμματος παραιτήθηκαν. Ο Αριστείδης Μπαλτάς, που μίλησε για «πολιτικό μηδέν», και ο Νίκος Τόσκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT