Κλείδωσε η Εξεταστική για τα Τέμπη

Αποδεκτή, εν μέσω έντασης από την Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΚΚΕ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Με μοναδική εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, η εθνική αντιπροσωπεία με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε χθες να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Ομοφωνία υπήρξε μόνο στην επίκληση της ανάγκης να αναδειχθεί η αλήθεια. Ωστόσο, η εξέλιξη της συζήτησης κατέδειξε ότι όλοι είναι εναντίον όλων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ που ως γνωστόν έχει καταθέσει πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, κάνοντας λόγο για τους πρώην υπουργούς Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη. Την πρόταση αυτή, που εκτιμάται πως θα συζητηθεί εντός του προσεχούς 15νθημέρου, η κυβερνώσα πλειοψηφία διά του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη προανήγγειλε πως θα καταψηφίσει. Στη δίνη των αντιπαραθέσεων μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε εν μέσω της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας να καταθέσει δική του πρόταση για Προανακριτική, υποστηρίζοντας διά του κ. Σωκ. Φάμελλου ότι οι προτάσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΠΑΣΟΚ «έχουν κινδύνους γενικότητας και περιορισμού της έρευνας».

Για μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να απαξιωθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική έκανε λόγο ο Δημ. Μάντζος – Σκληρή απάντηση από Αθ. Παφίλη.

Το εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ήταν αισθητό με την έναρξη της πολύωρης συνεδρίασης χθες το πρωί. Ο Δημ. Μάντζος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για μεθόδευση στόχος της οποίας είναι να απαξιωθεί η πρόταση του κόμματός του για Προανακριτική, μέσω της προτεραιοποίησης της συζήτησης για την Εξεταστική, και υποστήριξε πως το ΚΚΕ προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση. «Σανίδα σωτηρίας ζητάτε εσείς με διαδικαστικά κόλπα για να αποφύγετε τις τεράστιες ευθύνες που έχει το κόμμα σας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων», του απάντησε αμέσως σε υψηλούς τόνους ο Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ).

Η σφοδρή αντιπαράθεση συνεχίστηκε αργότερα σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα σε Δημ. Κουτσούμπα, Σωκ. Φάμελλο και Ν. Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ δυο μέρες πριν κατήγγειλε το ΚΚΕ για την πρότασή του ως δεκανίκι της Ν.Δ. τώρα λέει “θα την ψηφίσουμε”». Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πει αν έχει πρόβλημα να στηρίξει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για Προανακριτική, στην οποία εκτός των Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη (τον οποίο ο κ. Φάμελλος χθες απάλλαξε ευθυνών) θα υπάρχει και το όνομα του πρώην υπουργού –στέλεχος τότε του ΠΑΣΟΚ– Μιχ. Χρυσοχοΐδη. «Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ γίνεστε επί της ουσίας συνήγοροι της Ν.Δ. και ταυτίζεστε μαζί της στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής».

Στο κλείσιμο της αντιπαράθεσης αρχηγών, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από το ΚΚΕ να αποσύρει τη δική του πρόταση. Αν αποσυρθεί η πρόταση του ΚΚΕ και δεδομένου ότι η Προανακριτική θα απορριφθεί αφού για τη συγκρότησή της απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι και η Ν.Δ. την καταψηφίζει, τότε ουδεμία έρευνα θα γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ήρθε η απάντηση από τις άλλες πτέρυγες στο ΠΑΣΟΚ. Τέλος, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας κατήγγειλαν τα τρία κόμματα που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT