Εντός και Εκτός: Δημοσκοπική ανατροπή στη μάχη της Κεντροαριστεράς

Εντός και Εκτός: Δημοσκοπική ανατροπή στη μάχη της Κεντροαριστεράς

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ταξίδεψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συναντήθηκε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάν αλ Μαλίκι, ενώ έγινε δεκτός και από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ. Διπλωματικές πηγές περιέγραφαν ως σκοπό της χθεσινής επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στη Δυτική Οχθη και των επαφών του με την παλαιστινιακή ηγεσία, την απευθείας ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή και τη διερεύνηση τρόπων με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό. Ο κ. Γεραπετρίτης μετέβη στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι επειδή ακριβώς έχουμε ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, πάντοτε παίζουμε έναν κρίσιμο ρόλο. Η αίσθηση που έχω σε ό,τι αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις», έλεγε μία ημέρα πριν, ενόψει της χθεσινής επίσκεψής του, ο κ. Γεραπετρίτης (ΣΚΑΪ).

Η ανατροπή

Η πρώτη δημοσκοπική ανατροπή καταγράφεται στη δύναμη των βασικών διεκδικητών του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη παίρνει κεφάλι σε δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24. Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 12,9% έναντι 11,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. παραμένει πρώτη με μεγάλη διαφορά, στο 31,1%. Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. βρίσκεται στο 38,5%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7% και το ΚΚΕ με 10,6%. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές που διαμορφώνονται για το κόμμα, καθώς σε ποσοστό 50% πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις με τον Στέφανο Κασσελάκη. Το 39% θεωρεί ότι μπορεί να μπει σε ανοδική τροχιά. Οσον αφορά τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες, η ακρίβεια βρίσκεται στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά (61,1%) και ακολουθεί η οικονομία/ανάπτυξη (38,4%).

Εντός και Εκτός: Δημοσκοπική ανατροπή στη μάχη της Κεντροαριστεράς-1

Το πρόσωπο

Ακραίες πολιτικές θερμοκρασίες προβλέπεται να επικρατήσουν στη Βουλή, τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα, καθώς το πρόγραμμα των συνεδριάσεων είναι πυκνό και η συγκυρία τροφοδοτεί αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους. Μικρή γεύση, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχηγών, πήραμε προχθές στη συνεδρίαση για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη. Επόμενο ραντεβού αρχηγών κομμάτων, με παρόντα τον πρωθυπουργό, στην Ολομέλεια; Προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη, με θέμα της συνεδρίασης την κλιματική κρίση και τα όσα έγιναν σε Θεσσαλία και Εβρο. Την προηγούμενη ημέρα, ο Κ. Χατζηδάκης (φωτογραφία), με τη συνήθη τα τελευταία χρόνια μορφή ενός μικρού ηλεκτρονικού αποθηκευτικού αντικειμένου (στικάκι), θα καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024. Προγραμματίζεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή 23-24/11 και στην Ολομέλεια από τις 13/12, για να ψηφιστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Για την προσεχή Παρασκευή, πάντως, προγραμματίστηκε και η συζήτηση στην Ολομέλεια των δύο προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτικές. Αμεσα, επίσης, αναμένεται να γίνει η εναρκτήρια συνεδρίαση της Εξεταστικής, που θα έχει αρχικό χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει τις εργασίες της ένα μήνα. Μένει τα κόμματα να ορίσουν τους βουλευτές που θα είναι μέλη της. Ηδη τη δική της συμμετοχή ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Β. Κόκκαλη (εισηγητής), Διον. Καλαματιανού, Ι. Σαρακιώτη, Αλεξ. Αυλωνίτη και Θεόφ. Ξανθόπουλου.

Ο τόπος

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Η επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη χθες για κατάθεση στεφάνου στο μνημείο αμαυρώθηκε από επιθέσεις που δέχθηκε από συγκεντρωμένους. Ακόμη και τόσο σημαντικές επέτειοι παραμένουν για ορισμένους αφορμή για εκδηλώσεις διχασμού. Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε στεφάνι και στις δηλώσεις του χαρακτήρισε την εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973 ως «μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας». «Σήμερα, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μια ποιοτική δημοκρατία. Για λιγότερες ανισότητες. Για περισσότερες ευκαιρίες στις νεότερες γενιές», υπογράμμισε.

Η ατάκα

Να κηρυχθεί η 17η Νοεμβρίου «επίσημη αργία του κράτους» ζητάει η Πλεύση Ελευθερίας με ψήφισμα, όπως ανακοίνωσε χθες ότι καταθέτει στη Βουλή η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ίδια, μιλώντας για την επέτειο, έκανε αναφορά σε «εμβληματική ιστορική παρακαταθήκη δημοκρατικών αγώνων του λαού, πρώτα από όλα των νέων, των φοιτητών, των εργαζομένων». Μία επίσημη αργία επιπλέον θα συγκινήσει και θα ευαισθητοποιήσει όλους ακόμη περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT