Η «Ομπρέλα» έφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε. Αν τα μέλη του κόμματος που υποστήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές αποχωρήσουν με «μπροστάρηδες» τους 40άρηδες, τότε η διάσπαση θα έχει πάρει διαστάσεις διάλυσης. Ηδη τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας, που είναι εκτός Κουμουνδούρου, μιλούν για το «κόμμα Κασσελάκη». Η διαμάχη για τον «καλό» και τον «κακό» ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, η καχυποψία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα ήρθε για να μείνει και η Κουμουνδούρου είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα «αποχαιρετισμών».
Η παρέμβαση
Υπό αυτόν τον φόβο την εβδομάδα που πέρασε, ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του αποφάσισε να παρέμβει. Κάνοντας πράξη τη δέσμευση πως είναι ο εγγυητής της ενότητας, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε πως η κατάσταση κινδυνεύει να φτάσει στο απροχώρητο. Η ρήξη ανάμεσα στους προεδρικούς και στην εσωκομματική αντιπολίτευση είναι κατά πολλούς μη αναστρέψιμη. «Τράβηξε αυτιά» ο Αλέξης Τσίπρας; Μπορεί και ναι, καθώς ο ίδιος συνήθιζε να τελειώνει τις κρίσεις μέσα στα όργανα και να μην αρνείται τις ψηφοφορίες είτε στην Κεντρική Επιτροπή είτε στην Πολιτική Γραμματεία.
Κατά πληροφορίες, εξέφρασε την έκπληξή του για την αμφισβήτηση του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ, ζητώντας η ενημέρωση για θέματα που ανοίγουν στον δημόσιο διάλογο να μην είναι πλημμελής. Και ένα από τα ζητούμενα των ραντεβού φέρεται να ήταν με ποιον τρόπο θα μαζευτούν οι αποχωρήσεις και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μη λαβωθεί άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογες πρωτοβουλίες, κατά εκτιμήσεις, ήταν πολύ δύσκολο να προηγηθούν της αποχώρησης της «Ομπρέλας», καθώς με τα συγκεκριμένα στελέχη η απόσταση ήταν μεγάλη και όσα είχαν ειπωθεί πολύ σκληρά για να μπορέσει να σβήσει η «πυρκαγιά». Ερμηνεύοντας το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο, στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που παραμένει στο κόμμα τόνιζε στην «Κ» πως ο πρώην πρωθυπουργός «ανησυχεί για την ενότητα του χώρου και έχει ξεκινήσει επαφές. Αν είχε εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία, δεν είχε κανένα λόγο να τις κάνει».
Οι ευρωεκλογές
Υπάρχουν ευκαιρίες για να γίνουν ξεκαθαρίσματα, αρκεί στο εσωτερικό να σταματήσει ο σπαραγμός. Χωρίς άλλες αποχωρήσεις η Κεντρική Επιτροπή στις αρχές Δεκεμβρίου αποτελεί το καλύτερο πεδίο για να διεξαχθεί μια πολιτική συζήτηση και να αναδειχθούν οι άμεσες προτεραιότητες. Ενδεχομένως να γίνονταν και κάποιες πρώτες αλλαγές ως ένδειξη καλής θέλησης. Η δημιουργία του Πολιτικού Κέντρου, που πρότεινε ο Γιάννης Δραγασάκης, με τη σύνθεσή του να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική, είναι ένα ενδεχόμενο που επίσης συζητήθηκε. Την έχει υιοθετήσει, άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης. Το επόμενο στάδιο είναι το συνέδριο, όπου θα αποτυπωθούν οι νέες ισορροπίες. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σταματά να τείνει χείρα φιλίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενδεχομένως να μη βοηθά και η νέα γραμμή περί «αποστατών». Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, αναμφισβήτητα είναι το χρονικό σημείο που κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί. Κυρίως η ηγεσία. Ολοι έχουν προεξοφλήσει πως η ευρωκάλπη, όταν μιλήσει, θα είναι αμείλικτη για τον Στέφανο Κασσελάκη στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Ο νέος πρόεδρος κουβαλά ένα βαρύ φορτίο και κατά πολλούς έχει «ημερομηνία λήξης» την 9η Ιουνίου. Και αν παγιωθεί η πρόσφατη εικόνα που είδε το φως της δημοσιότητας, με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, τα πράγματα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 τόνισε πως ο πήχυς που βάζει κινείται στο 17%-18% των τελευταίων εθνικών εκλογών. Θα περίμενε κανείς να εμφανιστεί πιο αισιόδοξος για το κόμμα του ή, από τη στιγμή που αποφάσισε να μιλήσει με νούμερα, να αναφερθεί στο ψυχολογικό φράγμα του 20%.
Η ομάδα Αχτσιόγλου
Στους «6+6» η πλάστιγγα γέρνει προς την αποχώρηση, ακόμη και αν δεν λάβει χαρακτήρα συντονισμένου εγχειρήματος. Σαφώς και οι πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα θα ζυγιστούν. Τι βλέπουν όμως; Πως από τη μια ο Κασσελάκης κατηγορεί το «μαξιλάρι» και από την άλλη σε ανακοίνωσή του επαινεί τον ΣΥΡΙΖΑ που άφησε πίσω του «γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη». Επιμύθιο: Δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν. Οι «6+6» έχουν διευρυνθεί, καθώς την Εφη Αχτσιόγλου την υποστήριξαν στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κ.ά. που δεν ανήκαν στο συγκεκριμένο μπλοκ. Η πανελλαδική συνδιάσκεψή τους με το ερώτημα της άμεσης αποχώρησης δεν θα είχε λόγο να πραγματοποιηθεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει δύο γεγονότα: η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή και η αμφισβήτηση του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ. Η πρώην υπουργός Εργασίας, παρά τις πιέσεις που δεχόταν, κινήθηκε με βάση την κομματική συνείδηση, δεν άνοιξε την πόρτα της εξόδου και επέλεξε να μην τοποθετείται δημοσίως. Οι δύο παρεμβάσεις του προέδρου, ωστόσο, έκαναν όσους ήθελαν να αποχωρήσουν να μην κρατιούνται και τους πιο συγκρατημένους να βρίσκονται με το «ένα πόδι εκτός». Και κάτι άλλο τους ενόχλησε, αν και πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το ότι «κούνησε το δάχτυλο», όπως υποστηρίζουν, σε εκλεγμένους βουλευτές μέσα στην αίθουσα της Κ.Ε. να βγουν στον κόσμο. «Δεν βγήκαμε βουλευτές από τον καναπέ μας», έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Κ» μέλη της ομάδας.
Η επόμενη ημέρα
Υπάρχουν ακόμη ανασταλτικοί παράγοντες για την άμεση αποχώρηση; Ασφαλώς, απαντούν όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες μέσα στο μπλοκ και τις διαφορετικές ταχύτητες. Η Κίνηση που θα δημιουργηθεί είναι ο πρώτος. Η «συγκατοίκηση» με στελέχη της «Ομπρέλας» δεν χαροποιεί τους πάντες, ωστόσο θα ήταν καταστροφικό αν τα σχήματα που θα βγουν μέσα από την Κουμουνδούρου ανοίξουν πόλεμο μεταξύ τους. Θα εξεταστεί ο χαρακτήρας του νέου εγχειρήματος, με δεύτερο ζητούμενο η ομάδα που πιθανόν να προκύψει εκτός ΣΥΡΙΖΑ να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπαγής.
Ο φόβος πως μπορεί να δημιουργηθεί κάτι «μικρό» που δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στην κοινωνία υπάρχει. Η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα στα έδρανα των ανεξαρτήτων που περιμένουν τους υπόλοιπους οκτώ είναι ενθαρρυντική. Ο τρίτος παράγοντας αφορά τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο «μαγικός» αριθμός «δέκα» δεν συμπληρώνεται οριακά από τις δύο αποχωρήσεις της «Ομπρέλας» και από τις επτά υπογραφές διαφωνούντων που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Φωτίου). Αν ο Γιάννης Δραγασάκης δώσει το σήμα, εκτιμάται πως υπάρχουν βουλευτές που θα κινητοποιηθούν, ενώ δύο-τρία πρόσωπα από την Κ.Ο. φαίνεται πως θα μπορούσαν να μετρηθούν στους εν δυνάμει αποχωρήσαντες.
Δείπνος χωρίς μυστικά
Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ξάφνιασε τους πάντες. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν φέρεται διατεθειμένος να μπει στην πρώτη γραμμή. Συνομιλεί με τα στελέχη των «6+6», όμως δεν δίνει το «παρών» στις συνδιασκέψεις τους.
Χαρίτσης αντί Εφης;
Ποιος θα ηγηθεί μιας νέας Κ.Ο. ανεξαρτητοποιηθέντων από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί άμεσα, ωστόσο με δεδομένο ότι η Εφη Αχτσιόγλου έχει εκδηλώσει τη διάθεση να μείνει λίγο πιο πίσω, ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να έχει ένα προβάδισμα να πάρει τα ηνία του σχήματος.