Μητσοτάκης: «Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή»

Μητσοτάκης: «Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή»

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Π.Ε. της Ν.Δ. με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό σκοπό την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως του κόμματος, συνεδρίασε χθες η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Παρουσία όλου του κόμματος αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο για το ύφος της διακυβέρνησης όσο και για τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές και «το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή αλλά με αυξημένη ευθύνη», στέλνοντας νέο μήνυμα κατά της αλαζονείας και θέτοντας τον επόμενο πολιτικό στόχο που είναι οι ευρωεκλογές. Παράλληλα, η αποστροφή πως η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. δεν αποτελεί «άλλοθι για λάθη» πήγαινε και προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Εστιάζοντας στο κυβερνητικό έργο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως είπε, «είναι «όπλο», προσθέτοντας ότι «έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και με την αυξημένη αποδοχή των πολιτών όπως καταγράφηκε στις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις».

Σχετικά με το κυβερνητικό έργο ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως στην πρώτη τετραετία «εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και τώρα πλέον «το έργο μας είναι δυσκολότερο», θέτοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης την αντιμετώπιση της ακρίβειας και επαναλαμβάνοντας πως «δεν είμαστε Μπανανία» και πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι που ήδη γίνονται. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα όσα πράττει η κυβέρνηση υπέρ των πιο αδύναμων, εστιάζοντας στο πρόσφατο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 352 εκατ. ευρώ, για 2,3 εκατ. δικαιούχους, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εν συνεχεία έκανε αναδρομή στις πολιτικές της Ν.Δ., λέγοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 50%, ενώ υπερασπίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας πως υπηρετεί την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τόνισε, δε, ότι σύντομα θα εισέλθει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών, μετά τα επώδυνα διδάγματα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε ως κυβερνητική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η αμυντική θωράκιση

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στην αναδρομή που έκανε συμπεριέλαβε την αμυντική θωράκιση της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε Rafale», αλλά και τις ενέργειες της κυβέρνησης στην Ευρώπη προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Οσον αφορά τον πόλεμο στο Ισραήλ, σημείωσε πως Ελλάδα και Κύπρος «είμαστε οι δύο χώρες που βρισκόμαστε εγγύτερα στην κρίση στη Μέση Ανατολή» και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ωστόσο θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να διαχωρίσει την τρομοκρατική δράση της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα, ζητώντας κατάπαυση πυρός και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Στο τέλος της συνεδρίασης, άπαντες συνεχάρησαν τη νέα γραμματέα Μαρία Συρεγγέλα για την εκλογή της, με την ίδια να τονίζει πως ήδη από σήμερα ξεκινάει τη δουλειά που έχει στόχο την κομματική οργάνωση με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Νέα γραμματέας Ν.Δ. η Μαρία Συρεγγέλα

Γέννημα-θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας από τα φοιτητικά της χρόνια, που δραστηριοποιήθηκε στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, είναι η νέα γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management). Τον Ιανουάριο του 2021 έως τις εκλογές του Μαΐου του 2023 της ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είχε διατελέσει –από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021– γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε κομματικό επίπεδο, η δράση της ξεκινάει το 2001 ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και παράλληλα αντιπρόεδρος του YEPP, της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το 2007 εκλέχθηκε 1η στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Women, 2019-2021), συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ατζέντας των γυναικών της Ευρώπης σε ζητήματα ισότητας και γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT