Αντιπολιτευτικά πυρά για τον προϋπολογισμό

Αντιπολιτευτικά πυρά για τον προϋπολογισμό

Για «άδικη οριζόντια φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης, με την υλοποίηση μέτρων αντίθετων με όσα προεκλογικά υποστήριζε, βλέπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες. Στην αιχμή της κριτικής βρίσκονται η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. «Ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας», υπογραμμίζουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για «άδικη άμεση οριζόντια φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους» και για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και κάνει λόγο για κυβερνητικές πολιτικές «που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, αυξάνουν τις ανισότητες και επιτείνουν το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση υφαρπάζει τεράστια ποσά από τους φορολογουμένους μέσω των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια επιστρέφει ένα μικρό κλάσμα αυτών με τη μορφή των διαφόρων pass». Εν κατακλείδι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει στην κυβέρνηση «δογματική εμμονή στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ γίνεται αναφορά σε συνέχιση της ίδιας άδικης και ατελέσφορης πορείας με προνομιακή μεταχείριση των επιχειρήσεων, των μεγαλοστελεχών και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και, στον αντίποδα, μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των έμμεσων φόρων, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για «άδικο φόρο ακρίβειας». Επικρίνει, δε, την κυβέρνηση για την επιβολή οριζόντιου φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, «που είναι χάδι για τους μεγάλους φοροφυγάδες». «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στην αφαίρεση από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης των αυξημένων κατά 1,3 δισ. τόκων. Οπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα ο λογαριασμός της αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας της Νέας Δημοκρατίας καταλήγει στους μικρομεσαίους και τους λιγότερο προνομιούχους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Επαναφορά στα «ματωμένα πλεονάσματα», «τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές», «διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ’ τον πληθωρισμό που καλπάζει», βλέπει το ΚΚΕ στον προϋπολογισμό. «Μοναδικός κερδισμένος απ’ τον νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων», επισημαίνει σε σχόλιό του ο Περισσός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT