Βουλή: Σύγκρουση των αρχηγών εφ’ όλης της ύλης

Βουλή: Σύγκρουση των αρχηγών εφ’ όλης της ύλης

Η συζήτηση στη Βουλή δεν περιορίστηκε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Πολλαπλά πολιτικά μηνύματα και συμβολισμούς ως προς τις σχέσεις των πολιτικών δυνάμεων της χώρας εμπεριείχε η χθεσινή μαραθώνια συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που μπορεί, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, να είχε αντικείμενο την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Εβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πλην όμως επεκτάθηκε και σε σειρά άλλων ζητημάτων της επικαιρότητας όπως το Μεσανατολικό, η οικονομία σε σχέση και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, ή και τα Τέμπη.

Από την εξέλιξη της επτάωρης συζήτησης στην εθνική αντιπροσωπεία, ξεχώρισαν μεταξύ άλλων ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των Κ. Μητσοτάκη και Ν. Ανδρουλάκη, με την επιλογή του πρωθυπουργού να αφιερώσει περισσότερο χρόνο να αναπτύξει αυτόν τον διάλογο, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προκαλεί δυσφορία στα περισσότερα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εκτενής «διάλογος» του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι αναφορές στο φορολογικό νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ ως «κόμμα Black Friday».

Με τις διαδηλώσεις για τα σχεδιαζόμενα φορολογικά μέτρα αναφορικά με τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι την ώρα της συζήτησης σε πλήρη εξέλιξη στο Σύνταγμα, εντός Βουλής, το θέμα έθιξε εισαγωγικά στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, και στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης, ότι η Ν.Δ. πριν από τις εκλογές είχε κρυφή ατζέντα, φέρνοντας τώρα «ένα φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο δεν είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό». Σε νέα παρέμβασή του ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι εκτενή συζήτηση θα κάνουν όταν το σχέδιο νόμου τεθεί προς ψήφιση: «Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά κάνουμε και τώρα».

Ανοίγοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων, το οποίο συνδυάζεται βέβαια και με μία προσωρινή ανακωχή, απολύτως απαραίτητη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Για πρωθυπουργική «υποκρισία» μίλησαν με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, ο Σωκ. Φάμελλος και ο πρόεδρος της Νίκης Δημ. Νατσιός. Απαντώντας μόνο στον κ. Φάμελλο που νωρίτερα τον είχε κατηγορήσει σε υψηλούς τόνους για τις κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Μητσοτάκης επιφύλαξε ένα καυστικό σχόλιο, βλέποντας σχεδόν τα μισά έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κενά: «Σήμερα στη συζήτηση με το ζόρι ήταν οι μισοί βουλευτές σας. Εσείς κινδυνεύετε να γίνετε “κόμμα Black Friday”, μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι». Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «κρύο αστείο». Οι υψηλοί τόνοι της ομιλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας δεν έμειναν επίσης ασχολίαστοι από τον κ. Μητσοτάκη: «Θυμηθήκατε, κ. Κωνσταντοπούλου, τον παλιό σας εαυτό, ως “εθνικός εισαγγελέας”». Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα».

Τέλος, οι κ. Κ. Βελόπουλος και Β. Στίγκας αμφισβήτησαν την ύπαρξη κλιματικής κρίσης και είπαν ότι ακραία καιρικά φαινόμενα υπήρξαν και στο παρελθόν, μνημονεύοντας αμφότεροι και τον κατακλυσμό του Νώε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT