Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Κρατούν αποστάσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Κρατούν αποστάσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Πώς προσεγγίζουν τα δύο κόμματα τη διαλυτική κρίση στην Κουμουνδούρου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών, βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία ακόμη μέρα… στη δουλειά, καθώς βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Φθιώτιδα σε περιοδεία. Ανεξάρτητα από τον τοπικό χαρακτήρα της επίσκεψης, όλοι ανέμεναν τι θα πει ο πρωθυπουργός για τη διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα διαλυτικά φαινόμενα που κυριαρχούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα στελέχη του να μη λησμονηθεί αυτή η μάχη και να μπει ο πήχυς ψηλά, κάνοντας εκεί και μια αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Θα σας ζητήσω να μην ασχολούμαστε καθόλου με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Η δική μας αντιπολίτευση είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», είπε, δίνοντας το στίγμα για το πώς αντιμετωπίζει το Μαξίμου τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται πάντως εντός της κυβέρνησης, αλλά όχι στον βαθμό που θα περίμενε κανείς. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εμπεδωμένη η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίστηκε ήδη από τις εκλογές του Ιουλίου και αυτά που βιώνει σήμερα είναι απλά τα αποτελέσματα μιας στρατηγικής ήττας, που έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και έχει τις ρίζες της στην περίοδο της διακυβέρνησής του. Είναι «μάθημα για όλους το πού οδηγεί η τακτική του λαϊκισμού και του μηδενισμού», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Παύλος Μαρινάκης.

Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ: Κρατούν αποστάσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-1
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Φθιώτιδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε ελαιώνα όπου συνομίλησε με αγρότες. [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

Στην ανάγνωση που κάνουν στο Μαξίμου πρέπει να προστεθεί το εξής: στην κυβέρνηση δεν πιστεύουν πως η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει επιπλέον πόντους στη Νέα Δημοκρατία και ως εκ τούτου εστιάζουν σε ένα μόνο πράγμα, το οποίο τόνισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του περιοδεία: στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. «Το 41% είναι εντολή για επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών και για παρεμβάσεις οι οποίες διαρκώς θα κάνουν τη δική σας καθημερινότητα καλύτερη», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα κριθεί τελικά από την αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός εστίασε στο «τέρας της ακρίβειας», όπως το χαρακτήρισε, επαναλαμβάνοντας πως «θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητές μας προκειμένου να το πολεμήσουμε».

«Θα σας ζητήσω να μην ασχολούμαστε καθόλου με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Η δική μας αντιπολίτευση είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πού εστιάζει η Χ. Τρικούπη

Στο ΠΑΣΟΚ, ως όμορος χώρος, έχουν αναπόφευκτα ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εντολή όμως είναι να μην το… δείχνουν. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη έλεγαν στην «Κ» πως οι αποστάσεις που κρατάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, σεβόμενοι την πολύ δύσκολη εσωκομματική κατάσταση που περνάει το κόμμα, κάτι που το έχουν βιώσει και οι ίδιοι. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως αυτό που θέλουν είναι το ΠΑΣΟΚ να κριθεί αυτοτελώς «πάνω σε θέματα αρχών» και όχι σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν στην αντιπολίτευση που έχουν να κάνουν απέναντι στην κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μια κριτική και για τη στάση που κρατάει ο κ. Μητσοτάκης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως οι ειρωνείες τύπου «Black Friday» δεν αρμόζουν σε ένα σοβαρό κόμμα. Η αναφορά αυτή πάντως υποκρύπτει μια πολιτική τακτική: στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να δείξουν προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πως τους σέβονται και ως εκ τούτου να τους διεκδικήσουν ενόψει των ευρωεκλογών, που αποτελεί το μεγάλο ορόσημο για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT