Στη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση του Wallet και σε άλλους τομείς.
Το σχέδιο, που αναμένεται να βγει στον «αέρα» εντός του Δεκεμβρίου, είναι ένα πακέτο με την ονομασία myAuto, που θα περιλαμβάνει όλα τα πιστοποιητικά που σχετίζονται με το αυτοκίνητό μας. Εντός του myAuto θα μπορεί κανείς να συμπεριλάβει:
1) Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας,
2) αν το όχημα είναι σε κίνηση – ακινησία ή έχει κλαπεί,
3) τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας,
4) το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου,
5) τα στοιχεία ασφάλισης, αλλά και 6) την κάρτα δακτυλίου που ήδη υπάρχει ως δυνατότητα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα το ψηφιακό πορτοφόλι να επεκταθεί περαιτέρω. Σήμερα περιλαμβάνει αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης, κάρτα αναπηρίας, κάρτα δακτυλίου, κάρτα ΔΥΠΑ (παλιός ΟΑΕΔ). Σε επόμενη φάση ο στόχος είναι να ενταχθούν οι ακαδημαϊκές ταυτότητες, οι επαγγελματικές ιδιότητες (ιατρός, δικηγόρος κ.λπ.) και η κάρτα αιμοδότη.
Ο στόχος
Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν πως το ψηφιακό πορτοφόλι θα εμπλουτιστεί σταδιακά με όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα στον πολίτη σε καθημερινή βάση. Ο στόχος είναι να αποτελέσει το μέσο μεταβίβασης δεδομένων, αντί της παραδοσιακής μεταβίβασης εγγράφων, ώστε δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς όταν θα συναλλάσσονται με τον πολίτη να μπορούν να το κάνουν ψηφιακά.
Το σχέδιο είναι να έρχεται μια σχετική ειδοποίηση στο Wallet του πολίτη και αυτός να αποδέχεται να αντληθούν τα στοιχεία του για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Aποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση της ψηφιακής γραφειοκρατίας (τώρα κατεβάζω pdf ενός πιστοποιητικού, π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, για να το υποβάλω με email σε άλλον οργανισμό). Στο επόμενο στάδιο ο πολίτης θα δίνει την έγκρισή του να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του που είναι αποθηκευμένα στα μητρώα του Δημοσίου και δεν θα εκδίδει καν τα πιστοποιητικά.
Δημιουργείται το myAuto, που θα μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα πιστοποιητικά που σχετίζονται με το αυτοκίνητό μας.
Από εκεί και πέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σχεδιάζει την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στο gov. gr. Πολύ σύντομα με την εφαρμογή του «ψηφιακού βοηθού» στο gov.gr θα δούμε την πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Την περίοδο αυτή δοκιμάζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους για να είναι ελεγμένο πριν δοθεί το επόμενο διάστημα πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τελείως την εμπειρία του πολίτη – πελάτη, καθώς θα βοηθάει να βρούμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε από τις 1.601 υπηρεσίες του gov και τις 3.000 του mitos και θα μας υποδεικνύει τις διαδικασίες που πρέπει να πραγματοποιήσουμε. Δεν θα χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς ποια διαδικασία θέλουμε, αρκεί να την περιγράφουμε. Παράδειγμα ερώτησης: «Η κόρη μου είναι 8 χρονών. Δικαιούται το dentist pass;». Θα το ρωτάμε ή πληκτρολογώντας ή μιλώντας του σε φυσική γλώσσα και σε μερικά δευτερόλεπτα θα υπάρχει απάντηση.
Συζητήσεις
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 4,5 χρόνια στο κομμάτι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη, εφόσον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετήσουν το ψηφιακό πορτοφόλι. Ηδη υπάρχουν σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, πάντως, ξεκινάει ήδη συνεργασία στον τομέα αυτό με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε το Wallet να επεκταθεί και στην Κύπρο, διευκολύνοντας τους σχεδόν 100.000 Κυπρίους που ζουν στην Ελλάδα και τους 60.000 Ελληνες που ζουν στην Κύπρο. Πρόσφατα, μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό ο κ. Παπαστεργίου ταξίδεψε στην Κύπρο όπου είχε συνάντηση με την υφυπουργό παρά τω προέδρω, Ειρήνη Πική.