Αρθρο του Γ. Κώτσηρα στην «Κ»: Με το βλέμμα στο μέλλον

Αρθρο του Γ. Κώτσηρα στην «Κ»: Με το βλέμμα στο μέλλον

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας για μια χώρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας για μια χώρα. Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, μια διαδικασία που ξεκίνησε κατά την προηγούμενη τετραετία και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, βελτιώνοντας όχι μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Το υπουργείο Εξωτερικών, ως κατεξοχήν δυναμικό και εξωστρεφές υπουργείο, που αντιλαμβάνεται από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της νέας εποχής, δεν θα μπορούσε να απέχει από την προσπάθεια οικοδόμησης της ψηφιακής Ελλάδας. Το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», που παρουσιάσαμε πρόσφατα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το επόμενο διάστημα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μεταρρύθμιση των προξενικών υπηρεσιών, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που θα επιτρέψει την αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ προξενικών αρχών και πολιτών στο εξωτερικό και τη γρήγορη εξ αποστάσεως διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των αιτημάτων τους. Η ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη:

Πρώτον, οφέλη για τον Ελληνα του εξωτερικού. Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες ελαχιστοποιείται η αναγκαιότητα επίσκεψης του πολίτη στην προξενική αρχή και επιτυγχάνεται καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, μείωση της ταλαιπωρίας και εντέλει βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Δεύτερον, οφέλη για τις προξενικές μας αρχές και το υπουργείο Εξωτερικών. Η ψηφιοποίηση θα οδηγήσει σε αποσυμφόρηση και εξοικονόμηση πόρων, καλύτερη οργάνωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Και τρίτον, οφέλη για τη χώρα μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των προξενικών υπηρεσιών εντάσσεται στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κράτους που αξιοποιεί τη γνώση και την καινοτομία, που εξελίσσεται με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτή την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας επιθυμούμε να προβάλλουν με το έργο τους οι διπλωματικές μας αρχές ανά τον κόσμο, οι οποίες αποτελούν συχνά την πρώτη πύλη εισόδου στην ελληνική πραγματικότητα για τους Ελληνες και ξένους πολίτες στο εξωτερικό. Πάνω από όλα, με τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω της ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη σχέση τους με τη μητέρα πατρίδα. Μετά την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, μετά την καθιέρωση ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Ελληνες του εξωτερικού, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους από τις προξενικές αρχές αποσκοπεί να τους φέρει ακόμα πιο κοντά στην Ελλάδα. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η Ελλάδα αλλάζει, γίνεται πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πιο δίκαιη. Με σύμμαχο τον απόδημο ελληνισμό μπορεί να γίνει και πιο ισχυρή. Στην προσπάθεια αυτή, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο.

* Ο κ. Γιώργος Κώτσηρας είναι υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT